Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grace Lee Whitney från "Star trek" är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Grace Lee Whitney har gått bort.
Foto: Mark J. Terrill
Skådespelaren var mest känd från "Star Trek".
Grace Lee Whitney i "Star trek".

Skådespelaren Grace Lee Whitney avled under fredagen i sitt hem i Kalifornien, skriver Huffington Post.

Hon är kanske mest känd för sin roll i tv-serien "Star Trek".

Grace Lee Whitney blev 85 år.

Skådespelaren Grace Lee Whitney är kanske mest känd för sin roll som Yeoman Janice Rand i "Star Trek: The Original Series". Hon började sin karriär som sångare och dansare i tonåren. Senare blev Grace Lee Whitney intresserad av skådespelandet, och rollen i "Star Trek" fick hon 1966, skriver Huffington Post.

I tv-serien spelar hon assistent till William Shatners karaktär, James T. Kirk, i första säsongen. Efter det medverkade hon även i flera "Star Trek"-filmer, bland annat "The Search For Spock", "The Voyage Home" och "The Undiscovered Country".

Hyllas på nätet

Nu hyllas skådespelaren på sociala medier.

"Jag är väldigt ledsen för de här. Hon var så älskvärd och öppen. Vi kommer att sakna dig, Grace", skriver ett fan på Twitter.

"Vila i frid. Tack för att du delade med dig av din talang, din vänlighet och skönhet till oss. Du är saknad", skriver en annan person.

Förutom "Star Trek"-rollen har Whitney även medverkat i flera Broadwayföreställningar: "Top Banana", "Irma la Douce" och "The man from Galveston".

Droger och alkohol

Men livet har inte alltid varit lätt för skådespelaren. Grace Lee Whitney var tidigare beroende av både alkohol och droger, men under de sista 35 åren levde hon nyktert och hjälpte i stället andra som försökte bli av med sitt beroende.

2011 beskrev hon sig själv som en lycklig farmor.

– Just nu ska jag ta mina barnbarn till skolan. Jag dansar en dag i veckan och jag går till gymmet tre gånger i veckan. Mitt liv är lyckligt, fritt, nyktert och väldigt roligt. Jag har väldigt roligt, sa hon då.

Grace Lee Whitney blev 85 år.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.