Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Graaf och Söderlund tvingas be om ursäkt

Magdalena Graaf.
Foto: /IBL / /IBL
Ann Söderlund.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ann Söderlund kritiseras efter att ha benämnt den amerikanska ursprungsbefolkningen med det stötande begreppet ”indianer”.

Vännen Magdalena Graaf tog Söderlunds parti genom att spela in en raljant video där hon sjöng den gamla barnvisan ”Tio små indianer”, något som väckte reaktioner.

Nu ber Ann Söderlund och Magdalena Graaf om ursäkt – men samtidigt menar Graaf att raseriet i sociala medier går till överdrift.

”Människor frossar i att kölhala och korsfästa”, skriver hon i ett sms.

Ann Söderlund och Anitha Cleménce ber om ursäkt för sitt användande av ordet ”indian” i podcasten ”Lillelördag”. Även Magdalena Graaf ber om ursäkt, för att i samband med detta ha skickat en video där hon sjunger en gammal barnvisa om ”indianer”.

I ”Lillelördag” sa Ann Söderlund att hon lekte ”indian och cowboy” som liten och upplever att kritiken mot i-ordet främst kommer från den yngre generationens håll.

– Vissa grejer är man själv uppväxt med och det är svårt att helt sudda ut bara för att det kommer en ny generation som tycker att det ska vara på deras sätt, säger Ann Söderlund i podden.

Bloggaren och Youtubern Alexandra Rejsmar, som själv har rötter i den amerikanska ursprungsbefolkningen, reagerade och tog kontakt med Ann Söderlund. 

Alexandra Rejsmar förklarade i ett mejl att ordet ”indian” anspelar på ett folkmord där 100 miljoner människor avrättades.

”Det handlar inte om en lättkränkt generation. Det handlar om att vi börjar bli hörda. Jag är inte 'skitarg' eller 'kastar skit'. Jag vill bara använda min lilla 'indianröst' och ber er tänka lite innan ni gör oss till ett flyktigt samtalsämne i en podd där ni kan tycka till lite. Att leka cowboy och indian är samma som att leka nazist och jude”, skrev Rejsmar i ett mejl som hon senare publicerade i sin helhet på Instagram.

Alexandra Rejsmar fick inte något svar på sitt mejl förrän i lördags kväll – i form av en video inspelad av Ann Söderlunds vän Magdalena Graaf som sjunger barnvisan ”Tio små indianer” på ett raljant vis.

Alexandra Rejsmar publicerade videon, som har väckt ilskna reaktioner.

”Två vita, folkkära medelålders kvinnor tycker att det är på sin plats att skicka mig rasistiska hån efter att jag vänligt kontaktat Ann angående vad de sagt i sin podcast om MITT folk. Jag brukar aldrig göra såhär. Men det här var så otroligt osmakligt och rasistiskt”, skriver hon på Instagram.

”Har blivit en hat- och hothotkampaj”

Nu ber både Ann Söderlund och Magdalena Graaf om ursäkt.

Ann Söderlund skriver på Instagram att videoklippet spelades in utan hennes vetskap när vännerna var ”glada i hatten”. Söderlund menar också att inslaget i podcasten var omdömeslöst.

”Jag och Anitha är hemskt ledsna för att vi inte respekterade en av historiens mest tragiska folkmord så pass att vi läste på mer”, skriver Ann Söderlund.

Till Expressen skriver Ann Söderlund i ett sms:

”Jag är så ledsen att något som skulle bli en ögonöppnare och tillfälle för reflektion i stället blev en hat- och hotkampanj och debatten slog i taket innan den ens kommit i gång. Att ta till sig av kritiken som är konstruktiv och inse att man är den som är privilegierad är det första steget som vi alla kan ta”.

Även Magdalena Graaf ber om ursäkt och skriver i ett sms att hon är genuint ledsen och tar åt sig av Alexandra Rejsmars kritik. Samtidigt menar hon att raseriet går till överdrift med en stor mängd hat och hot.

”Oerhört tragiskt då jag varken är rasist eller mobbare. En opåläst 70-talist som faktiskt inte fattat att i-ordet var och är så laddat. Dagens unga är mycket mer vakna och pålästa. Jag ber om ursäkt för mitt vidriga och smaklösa flams. Det fanns inget personligt mot Alexandra. Jag och Ann pratade om alla arga reaktioner efter deras podd”, skriver hon och fortsätter: 

”Något jag däremot har svårt att förstå är det enorma hatet, hoten och angreppen min familj får. Människor frossar i att kölhala och korsfästa”.

https://www.instagram.com/p/BmrKZU1hSCg/?taken-by=annsoderlund

Expressen har sökt Alexandra Rejsmar.


LÄS MER: Därför lämnar Magdalena Graaf ”Postkodmiljonären” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.