Blev 41 år. Gabriel "Gubb" Åberg blev 41 år gammal. Här under en intervju med hiphop-sajten Mariaplan, på platsen med samma namn i Majorna. Foto: YOU TUBE
Blev 41 år. Gabriel "Gubb" Åberg blev 41 år gammal. Här under en intervju med hiphop-sajten Mariaplan, på platsen med samma namn i Majorna. Foto: YOU TUBE

Göteborgs-rapparen Gubb har gått bort

Publicerad

GÖTEBORG. Den framträdande göteborgsrapparen Gabriel "Gubb" Åberg, 41, avled i helgen.

Nu sörjer vännerna, och beskedet har fått stort genomslag i sociala medier.

- Han är en viktig del av Göteborgs hiphopscen, säger Emrik Larsson.

Den rappande chefen för Göteborgsbaserade hiphop­etiketten Illizit muzik som under 2000-talet representerat artister som ObX, RicoWon, Calle P & givetvis Gubb själv - påträffades livlös i sitt hem i helgen. Hans liv gick inte att rädda.

Vännen Emrik Larsson nåddes av beskedet via sociala medier.

- Jag spelade skivor på posthotellet på lördagskvällen, när jag kom hem vid tvåtiden såg jag det på Twitter, säger han.

Nu sörjer han den forne kollegan.

- Han var bland de första som började rappa på svenska, och inte minst på göteborgska. Han är en föregångare till PST/Q, Mobbade barn med automatvapen och alla andra efter honom, säger Larsson.

Calle "Calle P" Pettersson var i går märkbart tagen över tidigare kollegans död.

- Man blir ju helt chockad. Det är tungt för oss alla. han har betytt sjukt mycket för hiphopen i Göteborg. Och för mig var Gubb en förebild och inspiration, han är en legend och pionjär, säger han.

Planerar en stiftelse

Producenten Håkan "Obnoxiuz" Yngve beskriver sin närmaste kollega på ett liknande sätt.

- Gubb var en legendar på scenen och har hängt med i stort sett hela min karriär. Som person var han väldigt framåt och glad.

Nu planerar en grupp vänner att starta en stiftelse i Gubbs namn.

En av hans sista låtar blev "Död man står" som handlade om ryktesspridningen om honom, om bland annat om när han sades ha avlidit under en fängelsevistelse. "Gubb" medgav då att han inte alltid levde enligt "Svensson"-normen, men hade hopp om livet:

- Det är ingenting mot hur jag levde för 10-12 år sedan. Jag vill bli ett flaggskepp för Göteborgs hiphopscen igen, sa han till Göteborgs fria tidning i sin sista intervju för bara en vecka sedan.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag