Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gösta Ekmans sista intervju före sin död

Gösta Ekman.Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN
Gösta Ekman.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Gösta och Marie-Louise Ekman tillsammans.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Filmen ”Bergman - ett år, ett liv” är matad med 50-talet intervjuer med alla från Barbara Streisand till Mikael Persbrandt. 

Men ett ansikte sticker ut lite extra. I filmen finns nämligen den allra sista intervjun som gjordes med Gösta Ekman före hans död.

– Det var underbart, säger regissören Jane Magnusson om det fina mötet.

Gösta Ekman var kanske främst känd för sina fantastiska komiska figurer, och kom att sörjas djupt av en hel nation när han gick bort 77 år gammal, den 1 april 2017.

Men innan skådespelaren fick en mer utkristalliserad yrkesbana så arbetade han som ung som regiassistent åt Ingmar Bergman, och det var som sådan han blev inbjuden för att medverka i den kommande Ingmar Bergman-dokumentären.

Det måste ha blivit Gösta Ekmans sista intervju?

– Ja, det var Henrik von Sydow (son till Max von Sydow) som gjorde den. Men jag satt bredvid bakom ett skåp. Det var underbart. Den var nästan fyra timmar lång, även om mycket av det hamnade i minnesfilmen som gick i vintras, säger Magnusson som ogärna pratar om Ekmans hälsa vid mötet. 

Minnesfilmen hon syftar på är den K Special-dokumentär som visades på SVT på juldagen. Hon utgick där från den långa intervjun, och blandade den med möten med människor som följt hans karriär, som Henrik Dorsin, Grynet Molvig och Robert Gustafsson.

– Det här är ju ett porträtt av någon väldigt rolig som tyvärr gått bort. Man skall skratta läppen av sig samtidigt som man minns och är sorgsen. Det har varit svårt att få fram, förklarade Magnusson i ett pressmeddelande i vintras.

Två intervjuer med Gösta Ekman under sista tiden

Men det blev egentligen två intervjuer med Ekman under hans sista tid. Bergmanfilmen fokuserar nämligen på 1957, och då man en bit in i processen upptäckte att regissören även arbetat med filmen ”Nära livet” det året, fick man anledning att återvända till de inblandade, och då bland annat Gösta Ekman.

”Nära livet” utspelar sig på en förlossningsavdelning, och i filmen diskuterar man därför temats relation till Bergmans eget liv med många barn och många kvinnor: 

– Ämnet var ju ständigt aktuell. Kvinnorna befann sig ju ständigt i någon av dessa tillstånd, säger Gösta Ekman och fortsätter:

– På väg att förlora ett foster, på väg att utveckla ett, eller till förlossningen. Det är hela den där blodiga situationen. Den låg väl Ingmar varmt om pungen skulle man kunna säga eller hjärtat, det beror på hur man tittar. 

Inslaget ger därmed inte bara en inblick i Bergman, utan visar även på hur Gösta Ekman kom att förbli en välformulerad humorist ända in i det sista.

Fotnot: Filmen ”Bergman – ett år, ett liv” har biopremiär den 13 juli inför Bergmans hundraårsdag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.