Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gösta Ekmans hemlighet – avslöjade bakom kameran

Gösta Ekman. Foto: EMIL KLANG/SVT
Foto: EMIL KLANG/SVT

Gösta Ekman gjorde sin sista stora intervju ett halvår innan sin död. 

Bara de närmsta vännerna visste att han var sjuk – men då kameran inte rullade berättade filmlegendaren sin hemlighet. 

– Han var väldigt hemlighetsfull, han ville inte att det skulle komma ut, säger Jane Magnusson, regissören bakom SVT-dokumentären "Till minne av Gösta Ekman". 

Gösta Ekman hyllas i SVT på juldagskvällen. 

Dokumentären "Till minne av Gösta Ekman" är regisserad av Jane Magnusson. Hon berättar att hon blev tillfrågad av SVT att göra filmen eftersom hon hade gjort en lång intervju med Gösta Ekman i samband med arbetet på en film om Ingmar Bergman. 

– Det var en av de längsta intervjuerna vi gjorde till det här projektet. Gösta Ekman pratade så mycket om sin barndom och sina föräldrar så vi tyckte att, det är sådant som vi inte har med i den andra filmen men det var jätteintressant att han berättade om det, säger Jane Magnusson och fortsätter:

– Vi satt ju som tända ljus och lyssnade. Han är ju en fantastisk historieberättare, och vi ville använda så mycket av den här intervjun som möjligt.

I början av dokumentären skämtar Gösta Ekman kryptiskt. När Henrik von Sydow säger att han vill "få liv i bilden" svarar Gösta Ekman med ett leende: 

– Intressant, ja, jag är halvdöd, jag förstår.

 

LÄS MER: Gösta Ekman höll sjukdomen hemlig

 

Samtalet med Gösta Ekman, hans sista stora intervju, spelades in hösten 2016 – ungefär ett halvår innan filmlegendaren gick bort. 

Redan då var han sjuk – något han avslöjade för Jane Magnusson och kollegan Henrik von Sydow under intervjutillfället. Men sjukdomen berörs inte av Ekman i filmen.

Jane Magnusson: "Sjukdomen var ingenting vi pratade om"

– Men han var väldigt hemlighetsfull, han ville inte att det skulle komma ut. Vi höll det mellan honom och oss, säger Jane Magnusson.

Hon berättar att "Till minne av Gösta Ekman" handlar om filmskaparens gärning, och inte om hans sjukdom.

– Så sjukdomen var ingenting vi pratade om framför kameran. Det var inte en del av filmen.

 

LÄS MER: Här är Gösta Ekmans oförglömliga roller 

 

 

Regissören Måns Herngren gjorde filmen "En på miljonen" med Gösta Ekman 1995. I den nya dokumentären berättar han om skådespelarens höga arbetsmoral – under en scen skadade Gösta Ekman handen men fortsatte ändå att agera.

– Det faller en kvadratmeter glas rakt över hans hand och instinktivt rycker han bara handen bakom ryggen för att inte förstöra tagningen. Och vi säger tack direkt och han tar fram handen och det bara sprutar blod. Det var så man tänkte "Herregud, vilket ärkeproffs vi jobbar med", säger Måns Herngren. 

Marie-Louise Ekmans välsignelse

Gösta Ekmans änka Marie-Louise Ekman blev tillfrågad om att vara med i filmen, men tackade nej. 

– Hon tackade nej och önskade oss lycka till och vi fick hennes välsignelse att göra filmen. Hade hon varit med hade det nog blivit en helt annan film, säger Jane Magnusson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.