Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gösta Ekman lämnar ett miljonarv efter sig

Foto: Sven Lindwall
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Han var en av Sveriges mest älskade skådespelare och regissörer – flitigt anlitad i film och teater.

Gösta Ekman var mycket aktiv genom nästan hela sin karriär men gick i pension för över tio år sedan.

I hans bolag fanns tillgångar ett par miljoner kronor.

Natten till lördag somnade Gösta Ekman in 77 år gammal. Skådespelaren och regissören avled i sitt hem och vid hans sida fanns hans hustru, regissören Marie-Louise Ekman.

Gösta Ekman roade svenskarna i över 50 år och var en av Sveriges mest skådespelare och regissörer. Han arbetade bara inte med film och tv utan också teater.

 

LÄS MER: Örjan Ramberg om Gösta Ekmans sista tid

 

2004 valde Gösta Ekman att gå i pension och sin sista storfilm, "Skenbart - en film om tåg", spelades in 2003. Efter det arbetade han ibland som regissör men framför allt ägnade han tiden åt att läsa.

Enligt den senaste årsredovisningen – för räkenskapsåret 2015-09-01 till 2016-08-31 – hade Gösta Ekman drygt 2,3 miljoner kronor i tillgångar.

 

Gösta Ekman ville att Marie-Louise Ekman skulle fortsätta arbeta

Skådespelaren Örjan Ramberg var en god vän till Gösta Ekman och berättar om skådespelarens sista tid i livet. Gösta Ekman gick som sagt i pension 2004 och slutade då att arbeta med film, även om han fortfarande var engagerad i teatern.

Hans älskade böcker kom att uppta allt mer av hans tid, berättar Örjan Ramberg.

– Det var väl kanske därför han slutade så tidigt inom yrket, han ville helt enkelt bara sitta och läsa det han inte hade hunnit med och det gjorde han också de sista åren.

Den sista tiden ägnade Gösta Ekman också sig åt promenader och matlagning till familjen. Ibland gick han också på teater med sin hustru.

 

LÄS MER: Legendaren Gösta Ekman har avlidit

 

Trots att Gösta Ekman var svårt sjuk den sista tiden ville han att hans hustru Marie-Louise Ekman skulle fortsätta arbetet med sin nya pjäs "Försökskaninerna".

– Hon ville väl många gånger... men han sa bara "nej, nej, nej du ska gå och arbeta och vara med på premiären". Först fanns det en förhoppning om att Gösta skulle orka gå på premiären men det gjorde han inte. Det var som att han höll sig till premiären var över och sedan släppte han, säger Örjan Ramberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!