Göranzons kärleksavslöjande med Malmsjö – efter 50 år ihop

"Hela våren 2018 spelade jag "Besök av en gammal dam" och på sommaren spelade jag in "Bröllop, begravning och dop" och en roll i nya Jönssonliganfilmen. Och i höstas var jag med i "Ett dockhem 2" på Kulturhuset Stockholms Stadsteater. Peter Harryson som också är med i "Bröllop, begravning och dop" gick jag elevskolan på Dramaten med och det var första gången jag spelade mot exemelvis Maria Lundqvist", säger Marie Göranzon.
Foto: Karin Sörbring
Marie Göranzon.
Foto: Karin Sörbring
"Ett dockhem 2" som Marie Göranzon medverkar i ska i vår ut på turné runtom i landet. "Jag kommer nog att åta mig ännu fler roller framöver. Det är roligt att arbeta", säger skådespelerskan.
Foto: Karin Sörbring
"Janne (Malmsjö, som också medverkar i tv-serien, reds anm) var först livrädd inför det där improviserandet, men Colin ger oss skådespelare förutsättningarna och vi vet vad vi ska uträtta. Allt var väldigt välorganiserat", säger Marie Göranzon.
Foto: Eero Hannukainen / IBL BILDBYRÅ
I självbiografin "Vrålstark & livrädd" skriver Marie Göranzon om en period då Twiggymodet gällde. "Jag tror att jag var 32 år när jag skulle spela Ofelia. Min mamma kom upp för att vara barnvakt och hon blev förfärad när hon såg hur mager jag var. Jag var bara skinn och ben och levde på något kycklinglår. Mamma lagade massor av husmanskost och fick mig att gå upp i vikt igen. Jag var på väg in i något osunt, men utvecklade aldrig ätstörningar", minns Marie Göranzon.
Foto: Karin Sörbring
I tv-serien "Bröllop, begravning och dop" medverkar bland andra Helena Bergström, Maria Lundqvist, Philip Zandén, Johan H:son Kjellgren, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Peter Harryson, Andreas T Olsson, Josette Bushell-Mingo och Alexander Karim.
Foto: LINUS HALLSENIUS / LINUS HALLSENIUS
Marie Göranzon i rollen som mormor och mamma i Colin Nutleys nya "Bröllop, begravning och dop" som sänds på C More och TV4.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
Marie Göranzons make Jan Malmsjö medverkar också i tv-serien.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
1 / 9

I Colin Nutleys nya serie "Bröllop, begravning och dop" för C More och TV4 spelar hon en mormor och mamma som är frustrerad över att det aldrig blir någonting av det som familjemedlemmarna företar sig. 

Men privat har Marie Göranzon lyckas hålla ihop relationen med Jan Malmsjö i 50 år.

– Det beror på två saker: Att Janne och jag i perioder har bott på olika håll och att vi andra perioder jobbat ihop och då blir väldigt välvilligt inställda till den andra och inte ens orkat bråka, säger den 75-åriga skådespelerskan. 

Marie Göranzon ser glamorös ut när hon till skydd med en grön sjal över håret till skydd mot slasket ute på Östermalm i Stockholm kliver in på restaurang Eriks bakficka, ett stenkast från bostaden. 

– Jag har den här dramaten-shoppingväskan med mig för att jag ska hämta mitt yngsta barnbarn på fritids i eftermiddag och ska handla på vägen, förklarar hon och beställer in inkokta betor med bakat ägg.

Expressens Karin Sörbring intervjuar tv-serieaktuella Marie Göranzon på Eriks bakficka. Marie ligger ofta vaken mellan tre och fyra om nätterna. "Har jag tur kan jag somna om en stund framåt morgonkvisten. Men jag blir inte orolig över att jag sover några timmar mindre än jag skulle önska, för jag klarar jobbet ändå", säger hon.
Foto: Karin Sörbring

Kvällen före har det varit Guldbaggegala och Marie Göranzon är fundersam.

– Det känns lite märkligt att sitta och titta på en sådan tillställning när personer som är helt nya i yrket kan utses till bäst i branschen. Men jag har inte hunnit se filmerna än, de är säkert bra.

När jag såg dig i huvudrollen som Claire i "Besök av en gammal dam" i fjol ägde du scenen och varenda stavelse och ansiktsskiftning kunde uppfattas av alla 900 i publiken. Men efteråt kommenterade faktiskt några att det inte alls gick att höra vissa på scenen?

– Nej – och så ska det inte vara. Vi som är utbildade vid teatern har fått lära oss att artikulera ordentligt. Dåvarande Dramatenchefen Lars Löfgren brukade be skådespelare, till exempel Sif Ruud och Margaretha Krook, att sätta sig i salongen under repetition och bland annat bevaka detta med hörbarheten. Jag är förvånad över att man inte utnyttjar de äldre skådespelarnas kunskap bättre på teatern . 

I tv-serien "Bröllop, begravning och dop" medverkar bland andra Helena Bergström, Maria Lundqvist, Philip Zandén, Johan H:son Kjellgren, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Peter Harryson, Andreas T Olsson, Josette Bushell-Mingo och Alexander Karim.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Marie Göranzon och Helena Bergström funkar utmärkt ihop

Vad fick dig att tacka ja till att medverka i TV4:s och C Mores nya "Bröllop, begravning och dop"?

– Att Helena (Bergström, reds anm) och jag fungerade så väldigt bra tillsammans på scenen när vi gjorde "Ett dockhem 2" på Stadsteatern i höstas. Det var inget konstrande, allt bara flöt på. Maria Bonnevie har det också varit så där lustfyllt att spela mot. På sätt och vis är det lite tråkigt att jag så sent i livet fick börja spela med Helena. Hur som helst såg Colin (Nutley, regissör och Helenas make, reds anm) ett genrep och märkte hur bra kontakt Helena och jag hade. Jag hade aldrig tidigare jobbat med Colin.

I höstas hade "Ett dockhem 2" premiär på Stockholms stadsteater och i vår drar föreställningen ut på turné runtom i landet. Såväl Marie Göranzon som Helena Bergström hyllar samarbetet och önskar att de hade fått börja arbeta tillsammans tidigare i livet.
Foto: Matilda Rahm / Kulturhuset stadsteatern

Vad skilde Colin Nutleys arbetsmetod från andra regissörers?

– I slutändan är det kanske inte så mycket, men som skådespelare fick man bidra mycket själv. Colin har en kristallklar bild av hur det ska bli, men när jag håller ett tal i första avsnittet av "Bröllop, begravning och dop" fick jag själv formulera mycket. Han tryckte på vad i texten jag skulle lyfta fram. 

– Då utformade jag talet om min rollfigurs frustration över att dottern (spelad av Helena Bergström, reds anm) aldrig kommer till skott med någonting. Dottern har doktorerat, men följer bara med sin man runtom i världen när han gör karriär. Jag kan identifiera mig med den är viljan att bli färdig. 

– Colin är en underbar regissör, en av de bästa jag jobbat med. Vi arbetade stenhårt när vi spelade in större delen i värmeböljan i juli, men det var fantastisk stämning och allt var välorganiserat.

"Hela våren 2018 spelade jag "Besök av en gammal dam" och på sommaren spelade jag in "Bröllop, begravning och dop" och en roll i nya Jönssonliganfilmen. Och i höstas var jag med i "Ett dockhem 2" på Kulturhuset Stockholms Stadsteater. Peter Harryson som också är med i "Bröllop, begravning och dop" gick jag elevskolan på Dramaten med och det var första gången jag spelade mot exemelvis Maria Lundqvist", säger Marie Göranzon.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4

Vad är fördelen med att bygga upp dramatiken kring sådana stora ceremonier?

– Inget får gå fel, människor som inte har setts på länge eller kanske inte ens tycker om varandra ska mötas och om någon slänger ur sig en replik kan det landa helt tokigt. Det är kanske inte helt enkelt med dop när före detta fruar och män med nya barn ska samsas.

Fakta/Marie Göranzon har fått kungamedalj och sommarpratat

NAMN: Britt Marie Elisabeth Göranzon Malmsjö. 

ÅLDER: 75. 

YRKE: Skådespelare. 

BOR: Lägenhet på Strandvägen invid Dramaten i Stockholm. 

FAMILJ: Skådespelaren Jan Malmsjö, 86, dottern Lolo Amble, 55, skribent (med ex-maken Lars Amble, skådespelare) och sonen Jonas Malmsjö, 47, skådespelare. Tre barnbarn. 

SOMMARSTÄLLE: I Roslagen. 

FÖDD OCH UPPVUXEN I: Som andra barnet i en syskonskara om tre i Linköping. 

MAMMA VAR: Maria Göranzon, rikstelefonist, drev sedan hotell. (Dog 1996, 78 år gammal). 

PAPPA VAR: Bengt Göranzon, trumpetare, senare hotelldirektör. (Dog 1983, 65 år ung). 

UTBILDNING: Calle Flygares teaterskola. Dramatens elevskola (1964-67). 

KARRIÄR: Filmdebuterade 1962 i "Kort är sommaren". 74 roller på Dramaten, däribland Ofelia i "Hamlet" (1974), Julie i "Fröken Julie" (1985), Alice i "Dödsdansen" (1995), Mary Tyrone i "Lång dags färd mot natt" (1998), mamman i "Höstsonaten" (2009), modern i "Dödspatrullen" (2014) samt "Försökskaninerna" (2017). O´Neillstipendiet (1998), Thalia-priset (2010), Dramatens Ingmar Bergman-stipendium (2010), Elmlund-Odelius-Svenssons stipendium (2013). Kungamedaljen "Litteris et Artibus" (1999). Sommarvärd i P1 tre gånger. SVT:s "Stjärnorna på slottet" (2010-11). TV4-serien "Allt faller" (2013). Memoarerna "Vrålstark & skiträdd" (2017, med Stina Jofs). Gick 2017 över till Stockholms stadsteater, nu senast i rollen som Anne Marie i "Ett dockhem 2". 

AKTUELL: Med nya tv-serien "Bröllop, begravning och dop" som har premiär på C More måndag 4 februari och i TV4 söndag 17 februari klockan 21.00.

Marie lyckades behålla god kontakt med ex-maken

I din självbiografi "Vrålstark & skiträdd" skriver du om hur du, din förste make Lars Amble och din nuvarande man Jan Malmsjö faktiskt lyckades fira jul och födelsedagar ihop. Hur gjorde ni?

– Det var ett jättestort jobb från alla sidor – och en stor vilja från oss alla tre att det skulle blir så bra som det kunde bli. Lars och jag fortsatte att arbeta tillsammans även efter skilsmässan. Vi föräldrar baktalade aldrig varandra. 

Jan Malmsjö, Marie Göranzon och Lars Amble på Jarl Kulles begravning, 1997. "Janne (Malmsjö, som också medverkar i tv-serien, reds anm) var först livrädd inför det där improviserandet, men Colin ger oss skådespelare förutsättningarna och vi vet vad vi ska uträtta. Allt var väldigt välorganiserat", säger Marie Göranzon om samarbetet i "Bröllop, begravning och dop".
Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN

I sommarpratet beskrev du hur du blev erbjuden jobbet som chef för Vasateatern, men att du när du hörde dina båda män Amble och Malmsjö i baksätet på din bil försöka göra upp om roller och repertoar insåg att det inte gick?

– Nej, det blev av flera skäl en omöjlig situation. Men Amble och Janne har betytt jättemycket för mig i mitt jobb och verkligen hållit på mig och tyckt att jag har varit bra och ska ta för mig. Hade teaterchefserbjudandet kommit för tio år sedan hade jag nog vågat tacka ja. Nu är jag för gammal för att orka fysiskt, men för tio år sedan inser jag att jag gott och väl hade platsat.

LÄS MER: Därför blev Marie Göranzon "skitarg" på Ingmar Bergman 

"I den här branschen flörtades det hejvilt tidigare"

Din man och du jobbade ofta i olika städer. Hur gjorde du för att känna tillit och inte bli svartsjuk och hur hanterade du det?

– Dåligt. Jag har aldrig kunnat hantera det. Men å andra sidan har jag har inte rotat och heller inte forskat. I den här branschen flörtades det hejvilt tidigare och det var inte bara metoo-relaterat. Kanske blev Janne också svartsjuk ibland, men han visade det inte. 

Det var länge sedan Marie Göranzon flög privat. I somras åkte hon och maken Jan Malmsjö båt på Göta kanal och i höst ska de på tågcharter i Europa. (Bild från Dramatens höstvimmel, 2012).
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur har ni gjort för att få relationen att funka i 50 år?

– Ett av knepen var att vi var ifrån varandra när han jobbade på annan ort. Vardagslasset med hem och barn drog jag oavsett om Janne var hemma eller ej, men när han arbetade i andra städer hann vi längta efter varandra. Jag har aldrig haft något emot att längta.

– När vi å andra sidan har arbetat ihop och vetat precis vad den andra har för krav på sig på jobbet har vi hållit väldigt sams och varit generösa mot varandra. Vi har inte ens orkat bråka när vi har haft uppgörelser på scenen, haha. 

Just nu känns det som att du arbetar mer än Janne?

– Ja, det gör jag av förklarliga skäl, jag är ju elva år yngre än han, men han går nog gärna in i framtiden och gör någon mindre roll. Han är en väldigt bra coach som sporrar mig att tacka ja till saker. 

I självbiografin "Vrålstark & livrädd" skriver Marie Göranzon om en period då Twiggymodet gällde. "Jag tror att jag var 32 år när jag skulle spela Ofelia. Min mamma kom upp för att vara barnvakt och hon blev förfärad när hon såg hur mager jag var. Jag var bara skinn och ben och levde på något kycklinglår. Mamma lagade massor av husmanskost och fick mig att gå upp i vikt igen. Jag var på väg in i något osunt, men utvecklade aldrig ätstörningar", minns Marie Göranzon.
Foto: Karin Sörbring

Marie har skrivit testamente

Apropå titeln "Bröllop, begravning och dop" har du sagt att du numera allt oftare får gå på begravning. Har du planerat din egen begravning?

– Jag tror inte att man kan föreställa sig hur det är att förlora sin livskamrat förrän man gör det... Jag vet ju att antingen jag eller Janne kommer att behöva hantera den situationen och att ensamheten kan bli svår. Samtidigt är jag mån om att vårda mina vänner och att inte lägga allt på mina barn. 

– När jag promenerar på Djurgården kan jag tänka att snart fyller jag 50, haha. Visst har jag lite krämpor och inte går jag lika fort som förr, men jag får påminna mig själv om att jag är jättegammal. Begravningen har jag inte planerat, den känner jag stort förtroende för att mina barn och barnbarn kan ordna på ett sätt som jag hade gillat. Men testamente har vi förstås skrivit så att alla ska bli nöjda. 

En av dina äldsta och bästa vänner är Britt Ekland, som ju har varit med i "Let's Dance". Skulle du tacka ja till det?

– Jag har flera gånger blivit tillfrågad. Hade jag varit 60 hade jag kanske tackat ja, men det är jättetufft fysiskt och jag skulle inte klara det nu.

Marie Göranzon önskar att fler vågade visa civilkurage. "Det finns en rädsla och feghet som bland annat yttrar sig i att människor vänder bort blicken och väljer att inte se. Det finns så mycket fint och empatiskt i Sverige att bygga vidare på, men vi måste våga stå upp för viktiga saker", säger hon.
Foto: Karin Sörbring

Marie Göranzons val:

Fotboll – Ishockey 

"Jag älskar damfotboll. När det är som bäst blir det som balett: intelligent och taktiskt".

Soffa – Löpband

"Visst rör jag på mig varje dag, men det är skönt att sitta i soffan med en god bok". 

Köttbullar – Fiskgratäng

"Jag är uppvuxen med köttbullar och göra goda sådana själv". 

Kungen – Drottningen 

"Hon har gjort mycket av ämbetet med Childhood och sin äkta känsla för barn och gamla".

Hudvårdsrutin – Tvål 

"Lite grann får man ta vara på huden så här på ålderns höst". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.