Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Forsmark från succén Jägarna är död

Forsmark är mest känd för sin roll som Håkan i ”Jägarna”.
Forsmark är mest känd för sin roll som Håkan i ”Jägarna”, och sörjs nu av sina vänner.
Göran Forsmark på premiären av Babas bilar 2006.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Göran Forsmark på premiären av Tjuvarnas jul där han spelade rollen som konstapel Jansson.
Foto: Charlotte Brunzell/TT / /IBL
Göran Forsmark spelade prästen Tomas Terselius i populära tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”.
Foto: -
Göran Forsmark 1999.
Foto: SOFIA MÜLLER/SCANPIX / SCANPIX SWEDEN SCANPIX
Göran Forsmark spelade Birger i ”Populärmusik från Vittula” 2004. Här med Lennart Jähkel och Sten Ljunggren.
Foto: SF
Göran Forsmark i hyllade serien ”Bonusfamiljen”
Foto: Bonusfamiljen
1 / 8

”Jägarna”-skådespelaren Göran Forsmark har gått bort, 65 år gammal.

Han hittades död i sin lägenhet utanför Stockholm på tisdagen.

Forsmark sörjs nu av sina vänner och kolleger från en lång karriär i svensk film.

– Det är mycket tråkiga nyheter. Göran var en otroligt spirituell och speciell skådis, han hade en otrolig kännedom om den lilla människan. Han var galen och härlig att jobba med, säger Rolf Lassgård.

Skådespelaren Göran Forsmark, mest känd från filmen ”Jägarna” och tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”, har gått bort, 65 år gammal.. Han hittades död i sitt hem i Sundbyberg utanför Stockholm under tisdagen, och polisen säger att de inte misstänker några brott.

Nu sörjs den flitiga skådespelaren, som hade över 100 roller på cv:t, av sina många vänner och tidigare kolleger från branschen. 

Rolf Lassgård, 65, lärde känna Göran Forsmark redan på Teaterhögskolan, och i början av sina karriärer jobbade de mycket tillsammans.

– Det var en kollega och vän som jag träffade redan när jag gick på scenskolan. Åtminstone i början av våra bägge arbetsår så hade vi mycket gemensamt. Han var både på skånska teatern och folkteatern i Gävleborg. Sen blir det naturligtvis lite speciellt eftersom jag har påbörjat andra säsongen av ”Jägarna”, för det var också i den första filmen som vi träffades igen. Det här är mycket tråkiga nyheter, säger Rolf Lassgård.

”Han var galen och härlig”

”En man som heter Ove”-skådespelaren hyllar vännens skådespelartalang.

– Göran var en otroligt spirituell och speciell skådespelare. Han hade en otrolig kännedom om den lilla människan, med en otrolig kärlek till sitt yrke. Han var galen och härlig att jobba med, säger Rolf Lassgård.

Hade ni någon kontakt sista tiden?

– Nej, det hade vi inte. Det sista vi gjorde tillsammans var ”Miraklet i Viskan”, och det var ett kärt återseende, säger Lassgård och menar John Olssons film från 2015.

”Jönssonligan”-skådespelaren Ulf Brunnberg, 73, arbetade med Göran Forsmark flera gånger under hans karriär. Det sista de gjorde tillsammans var föreställningen ”Herrar”, som de spelade i tillsammans med Johannes Brost.

– Det var ju jättetråkigt. Det var en härlig, positiv och snäll människa. Men han var lite av en arbetsnarkoman, och ville jobba hela tiden. Det tror jag inte att han fick göra i den utsträckningen han ville, säger Ulf Brunnberg.

Skådespelaren menar att den gamla kollegan hade problem med hälsan de sista åren, och tycker att det är sorgligt att han gick bort bara 65 år gammal.

– Han hade lite problem med sin fysik på slutet, säger Brunnberg.

Ann Petrén minns vännen med värme

Vännen Ann Petrén, 66, har också känt Forsmark länge, och minns honom med kärlek.

– Han var en människa som var lite utanför boxen. Det är en otrolig förlust, för mig personligen men också för teatern och filmen, säger vännen Ann Petrén till Aftonbladet.

Spelade präst i ”Skärgårdsdoktorn”

Ebba Hultkvist Stragne, 36, arbetade med Göran Forsmark i flera år i populära ”Skärgårdsdoktorn”, och tänker tillbaka på skådespelaren, som spelade prästen Thomas Terselius i serien, som varm och rolig.

– Det är otroligt tragiskt, bara 65 år också. Han var verkligen varm, rolig och härlig. Han hade mycket energi och var verkligen energisk, berättar Hultkvist om den tidigare kollegan.

Göran Forsmark föddes i Malmberget 1955 och utbildade sig vid Malmös teaterhögskola på 70-talet, innan han inledde en lång karriär som birollsskådespelare i svensk film och tv.

Han har också arbetat vid Norrbottensteatern, Göteborgs stadsteater och Stockholms stadsteater, och satt upp Svante Lindqvist-pjäsen ”Mannen från Malmberget” flera gånger.

Senast har Forsmark synts i populära SVT-serien ”Bonusfamiljen”, där han spelar grannen Björn, och i Felix Herngrens serie ”Andra åket”.

Forsmark är mest känd för sin roll som Håkan i ”Jägarna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.