Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Glada hälsningar från Missångerträsk"

Ola Rapace och Martina Haag spelar Jocke och Nadja som möts i en liten Norrlandsby. Foto: Nordisk film
Ola Rapace och Martina Haag på filmens galapremiär. Foto: All Over Press

När livet blir för obarmhärtigt hårt i Stockholm, då kan Ola Rapace fungera lite som en spaupplevelse.

KOMEDI

"GLADA HÄLSNINGAR FRÅN MISSÅNGERTRÄSK"

Sverige.

Av: Lisa Siwe.

Med: Martina Haag, Ola Rapace, Bert-Åke Varg, Henrik Norlén, Sofia Ledarp.

Längd: 1:26.

Från: Barntillåten.

Så bra är skådespelarna

Martina Haag

Spelar återigen ett slags förhöjd version av sig själv. Och det är kanske ingen konst, men hennes filmpersona är ändå ett trevligt lokalt alternativ till Bridget Jones, med allt vad det innebär av sympatisk skörhet och bristande social kompetens. Fast Nadja hade nog tjänat på att framstå som lite mindre puckad.

 

Ola Rapace

Är överraskande bra och naturlig som samen och tillika renskötaren Jocke. Lindar, med sitt lugn, bomull runt Haags babbliga hispighet, och verkar trivas med att få visa upp lite mjukare kvaliteter än vi är vana vid.

 

Bert-Åke Varg

Hans griniga gubbe Sigvard är den nödvändiga balansen som håller den här filmen på köl. Bidrar med den där lilla extra karisman, när allt tuffar på i något för enkla spår, och rent allmänt är det en fröjd att se honom.

Så tänker jag när hans karaktär, renskötaren Jocke, står och klyver ved i ett magiskt kargt Norrland. Jocke är så tyst och barsk, men händig! Och någonstans innanför det där trendkänsliga eremitskägget, glimmar fortfarande en liten glädjegnista. Om bara rätt kvinna kunde locka fram den.

 

På något sätt känns det inte som en slump att Martina Haags karaktär Nadja försörjer sig som inläsare av tantsnusk-böcker. Nadja som även är 40 plus, singel och desperat barnlängtande. Så när reglerna på adoptionsbyrån plötsligt ändras, ser hon ingen annan råd än att åka upp till Norrland, där systern lovat att ordna med en karl att nödgifta sig med. Väl där, luras hon till att tro att det är just Jocke som anmält sig som frivillig make, och därifrån löper berättelsen på ett genretypiskt konstruerat sätt.

 

Det finns liksom inte skuggan av ett tvivel om hur det kommer att gå för Nadja och Jocke, och kärlekshistorien avancerar på gränsen till otrovärdigt snabbt, till och med för en romantisk komedi. Men fjällandskapet och de vita vidderna lenar i själen, som en fin kontrast till Nadjas och Jockes mer ruggade yta. Om man störde sig på Izabella Scorupcos och David Hellenius glamourösa finish i ”Micke och Veronica”, så finns här desto mer utrymme för rynkor, stripigt hår och sårade inren.

Nadja väcker sympati lite som en herrelös kontaktsökande hund, och därför unnar man henne den där tantsnuskfantasin. ”Glada hälsningar från Missångerträsk” är på det viset en lite för enkel film, men med ett förlåtande vänligt och stort hjärta.

Annons:
Expressen Refunder Miami

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!