Ola Rapace och Martina Haag spelar Jocke och Nadja som möts i en liten Norrlandsby. Foto: Nordisk filmOla Rapace och Martina Haag spelar Jocke och Nadja som möts i en liten Norrlandsby. Foto: Nordisk film
Ola Rapace och Martina Haag spelar Jocke och Nadja som möts i en liten Norrlandsby.  Foto: Nordisk film
Ola Rapace och Martina Haag på filmens galapremiär. Foto: All Over PressOla Rapace och Martina Haag på filmens galapremiär. Foto: All Over Press
Ola Rapace och Martina Haag på filmens galapremiär. Foto: All Over Press

"Glada hälsningar från Missångerträsk"

Publicerad

När livet blir för obarmhärtigt hårt i Stockholm, då kan Ola Rapace fungera lite som en spaupplevelse.

Så tänker jag när hans karaktär, renskötaren Jocke, står och klyver ved i ett magiskt kargt Norrland. Jocke är så tyst och barsk, men händig! Och någonstans innanför det där trendkänsliga eremitskägget, glimmar fortfarande en liten glädjegnista. Om bara rätt kvinna kunde locka fram den.

 

På något sätt känns det inte som en slump att Martina Haags karaktär Nadja försörjer sig som inläsare av tantsnusk-böcker. Nadja som även är 40 plus, singel och desperat barnlängtande. Så när reglerna på adoptionsbyrån plötsligt ändras, ser hon ingen annan råd än att åka upp till Norrland, där systern lovat att ordna med en karl att nödgifta sig med. Väl där, luras hon till att tro att det är just Jocke som anmält sig som frivillig make, och därifrån löper berättelsen på ett genretypiskt konstruerat sätt.

 

Det finns liksom inte skuggan av ett tvivel om hur det kommer att gå för Nadja och Jocke, och kärlekshistorien avancerar på gränsen till otrovärdigt snabbt, till och med för en romantisk komedi. Men fjällandskapet och de vita vidderna lenar i själen, som en fin kontrast till Nadjas och Jockes mer ruggade yta. Om man störde sig på Izabella Scorupcos och David Hellenius glamourösa finish i ”Micke och Veronica”, så finns här desto mer utrymme för rynkor, stripigt hår och sårade inren.

Nadja väcker sympati lite som en herrelös kontaktsökande hund, och därför unnar man henne den där tantsnuskfantasin. ”Glada hälsningar från Missångerträsk” är på det viset en lite för enkel film, men med ett förlåtande vänligt och stort hjärta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag