Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gizem Kling Erdogan: Jag har vågat ta plats

Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karin Törnblom
Foto: Anette Nantell/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gizem Kling Erdogan har snabbt blivit en av de mest omtalade svenska skådespelarna. 

I en intervju med Elle berättar hon själv om hur hon stålsatt sig mot den ofta ännu utseendefixerade skådespelarvärlden.

– Sådant måste stå i manus för att det ska hända. Eller så måste man jobba med personer som lyssnar. Jag har haft den ynnesten. Men jag har också vågat ta den platsen, säger hon till tidningen.

34-åriga skådespelaren Gizem Kling Erdogan bland annat synts i tv-serierna ”Kalifat”, ”Kärlek och anarki” och ”Tunna blå linjen”. I år blev hon dessutom nominerad för årets kvinnliga skådespelare på Kristallen-galan. Förra året vann hon samma pris. 

I en intervju med tidningen Elle berättar hon bland annat om skådespelarbranschen, där hon i sin roll som kvinna fortfarande emellanåt känner sig begränsad.

– Jag saknar roller som är mindre drivna av att göra världen till en bättre plats. Vi ser dessutom sällan kvinnor i ensemble. Jag har typ aldrig fått jobba med andra kvinnliga skådespelare i min ålder. Är vi i samma projekt möts vi inte i filmen eller seriens situationer.

”Måste jobba med personer som lyssnar”

Hon ställer sig också frågande till varför det görs filmer om manliga idrottsstjärnor, medan historierna om kvinnliga idrottare fortfarande lyser med sin frånvaro. 

Gizem Kling Erdogan kommer också in på utseendefixering och pratar om en Hollywoodvärld ”där alla är mer eller mindre anorektiska”. Hon nämner Kate Winslets rollkaraktär i den hyllade HBO-serien ”Mare of Easttown” där Winslet vägrade låta sig retuscheras.

– Man gillar att hon får vara barsk, öppnar kylen och tar en bärs. Men sådant måste stå i manus för att det ska hända. Eller så måste man jobba med personer som lyssnar. Jag har haft den ynnesten. Men jag har också vågat ta den platsen, säger Gizem Kling Erdogan till Elle.

Kärleksgesten till pojkvännen 

Skådespelaren lever tillsammans med konstnären Göran Kling. De är inte gifta, men hon har tagit hans efternamn och har numera två efternamn.

– Jag gjorde det av kärlek till honom och vår kärlek. Han blev väldigt glad för det. Jag tycker om att heta Kling Erdogan. Det är fint. Jag vill gärna gifta mig någon dag, säger hon till Elle om sitt val.

I sitt sommarprat i P1 i somras pratade Gizem Kling Edrogan bland annat om hur hon länge hade siktet inställt på en helt annan karriär – nämligen att bli läkare. När en kompis kom in på teaterskola blev dock avundsjukan för stor.

– Jag hoppade av basåret och började en teaterkurs i Köpenhamn med siktet på scenskolan, berättade hon i P1 om det som blev startskottet på hennes nya karriär. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.