Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gitarristen Sven Zetterberg är död

Sven Zetterberg Foto: Lasse Svensson
Sven Zetterberg Foto: Lasse Svensson

Den hyllade bluesgitarristen Sven Zetterberg har gått bort – bara dagar efter att hans julturné tog slut.

Han blev 64 år gammal.

– Han somnade in, de tror att det var hjärtat, berättar Lasse Jansson, ordförande för Södertälje jazz och bluesförening.

Sven Zetterberg, legendarisk bluesgitarrist, har gått bort.

Det bekräftar Lasse Jansson, ordförande för Södertälje jazz och bluesförening. Han fick beskedet under torsdagsmorgonen.

– Det stämmer att han har gått bort. Det var hjärtat har jag hört men jag vet inte så mycket mer. Jag har framför allt hört det från andra musikervänner. Han somnade in, säger han.

 

LÄS MER: Recension: Sven Zetterberg - Grounded in reality

 

Sven Zetterberg avled bara några dagar efter att hans senaste julturné var avslutad.

– Det är väldigt nytt, sista spelningen var ju i söndags, säger Lasse Jansson och fortsätter:

– Usch, det är hemskt. Jag tycker att han var den bästa. Jag har sett honom i över 30 år och han bodde också i Södertälje under många år.

"Det är tragiskt"

Lasse Jansson och Sven Zetterberg var inte nära vänner.

– Nej det vill jag inte påstå men vi pratade med varandra för ett par veckor sedan och han spelade här den 10:e december. Så visst kände vi varandra sedan många år tillbaka.

Märkte du att han var dålig?

– Nej det märktes ingenting, han gav järnet. Jag tycker att hans röst utvecklades mer och mer genom åren. Sedan var det någon som sa att han har haft lite problem med hjärtat tidigare och att han ätit medicin men det är inget jag kan bekräfta.

Hur var han som person?

– Han var lugn och sävlig. Så har jag upplevt honom i alla fall. Han var en öppen person som var lätt att ha och göra med. Han var alltid positiv.

 

LÄS MER: Recension: Sven Zetterberg – Moving in the right direction

 

Att Sven Zetterberg gått bort är en stor förlust för musik-Sverige.

– Absolut, det är tragiskt. Det är så många som har försvunnit. Bara för ett år sedan försvann Jaan Paltman, han och Sven spelade med varandra under hela 80-talet. 64 är ju inte heller någon ålder.

Matti Ollikainen har spelat med Sven Zetterberg i 20 år, och fick dödsbeskedet under onsdagen.

– Vi har spelat tillsammans i 20 år, och kände varandra väl. Det är väldigt sorgligt, säger han.

Sven Zetterberg sörjs av Louise Hoffsten

Sångerskan Louise Hoffsten, 51, är en av de musiker som under åren uppträtt med Sven Zetterberg. För Aftonbladet berättar hon att gitarristen gav henne sin första lektion i munspel.

– Han har alltid varit en inspirationskälla, och det som hänt är tragiskt. Det här året är ett djävulskt år, det är så många stora som gått bort. Sven är en saknad människa och musikant, säger Louise Hoffsten till tidningen.

Sven Zetterberg hade flera spelningar inplanerade under 2017, bland annat på Fasching i Stockholm och Nefertiti i Göteborg.

Sven Zetterberg slog igenom med Telge Blues på 80-talet och har bland annat spelat i banden Blues Rockers, Blue Fire, Four Roosters och Chicago Express.

Han har också turnerat med flera internationella musiker som Jimmy Rogers och Jimmy McCracklin.

1989 tilldelades Sven Zetterberg Cornelis Vreeswijk-stipendiet. Han har också nominerats till en Grammis vid två tillfällen.

Sven Zetterberg blev 64 år gammal.