Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Så ändras svenska nationalsången i SVT

Publicerad

Här är Gina Dirawi och Sarah Dawn Finers tunga känslosmäll.

Programledarna framför en mellanakt där svenska nationalsången ändrats och folkvisor översatts till hebreiska och arabiska – och under repet föll tårarna.

– Jag tror inte folk förstår vilket statement det är för oss som känt oss utanför, säger Gina Dirawi.

Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer gör ett statement i kvällens direktsändning.

Under Melodifestivalens mellanakt sjunger programledarna den svenska nationalsången av en kör. Den övergår sedan i svenska folkvisor som översatts till hebreiska och arabiska. Sjunger gör Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer.

Efter gårdagskvällens genrep i Gävle berättar Gina Dirawi om känslostormarna.

 

LÄS MER: Molly Sandén tvingas ändra efter olyckan

 

Gina Dirawi: "Det är ett statement"

– Det är ett statement att vi alla kommer från olika saker. Vi bär med oss olika rötter, ursprung och erfarenheter. När man tar samman alla komponenterna blir det väldigt vackert. Synen på svenskhet... man borde ändra fokuset på vad som är svenskt eller inte. Vi är alla människor som lever på samma planet. Jag tror inte folk förstår vilket statement det är för oss som känt oss utanför. Det är väldigt mäktigt, säger Gina Dirawi.

Gina Dirawi berättar att man ändrat texten till nationalsången.

I stället för att sjunga "Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden", sjunger barnkören "jag vill leva jag vill dö på jorden".

 

LÄS MER: Hetaste snackisarna från Melodifestivalen

 

Sarah Dawn Finers tårar i Melodifestivalen

– Det är det som är ändrat. Alla som jobbat bakom scenen bara grät för att det var så fint. Det var absolut känslosamt för mig med. Jag blir så stolt. Det är ett så viktigt nummer, säger Gina Dirawi.

För Sarah Dawn Finer kom tårarna under repet.

– Det blev tårar på repet. Och vår produktion stod i tårar när vi kom ned i dag. Det är jättegulligt. Musik ska beröra och det här berör. Jag har gråtit på repet. Jag har koncentrerat mig på att sjunga rätt bara, säger Sarah Dawn Finer.

 

 FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version stod det att Gina sjunger nationalsången på arabiska. Det rätta är att hon sjunger på arabiska i samband med nationalsången, men då är det folkvisor som översatts.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag