Gina Dirawis kollaps efter hatet – sov med köttkniv

Här berättar Gina Dirawi om dödshoten: "Jag kunde sitta och skaka"
Gina Dirawi gästade fredagens avsnitt av ”Skavlan”.
Hon berättade bland annat om den svåra tiden efter julvärdskapet i SVT 2015. Och om hur hon efteråt levde under dödshot.
”Ju offentligare jag blev, så började jag få spasmer, jag kunde sitta och skaka i flera minuter. Jag fick ont i kroppen hela tiden, fibromyalgi, det är en kronisk sjukdom”, berättar Gina Dirawi.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Gina Dirawi ledde Musikhjälpen, var julvärd i SVT och programledde Melodifestivalen, allt under två månaders tid – och blev utsatt för en enorm mängd dödshot.

Nu berättar tv-profilen om hur hennes kropp slutade fungera av stressen och rädslan, något som gjorde att hon valde att lämna Sverige under en period.

– Om jag blev mordhotad för att jag ledde Kalle Anka, tror du inte att jag ska sitta med en köttkniv om jag bor i ett hem utan väggar, säger Gina Dirawi i ”Skavlan”.

Slutet av 2015 och början av 2016 var Gina Dirawi den mest aktuella personen i hela Sverige. Hon var med och ledde Musikhjälpen, hon var julvärd i SVT och presenterade Kalle Ankas julafton, och hon var ensam programledare för Melodifestivalen, med olika gäster i varje program.

Men succén hade en väldigt mörk baksida. Tv-profilen blev utsatt för mycket hat, och fick så många dödshot att SVT gav henne livvakter. Samtidigt försökte kanalen skydda henne från att veta för mycket om de hot som riktades mot henne.

– Jag hade det liksom på känn, min kropp kände av det. Jag har ju fått hot och hat genom hela min karriär. Men när det kom ut med julvärdskapet... De ville inte säga så mycket, men jag förstod ju när jag gått från ett liv där jag har kunnat röra mig fritt, till att det först är en livvakt, till att det blir två, tre och fyra – och de runt mig inte har någon. Då vet man att något inte stämmer. De sa att det är en väldigt stor hotbild och ville inte berätta för mig, säger Gina Dirawi i ”Skavlan”.

Stressen och rädslan satte fysiska spår i kroppen, och gjorde att Dirawi blev kroniskt sjuk.

– Ju offentligare jag blev, så började jag få spasmer, jag kunde sitta och skaka i flera minuter. Jag fick ont i kroppen hela tiden, fibromyalgi, det är en kronisk sjukdom. Det var mycket fysiska saker som hände, och min kropp var någon helt annanstans, säger hon.

Sov med köttkniv vid sig

Efter den tuffa perioden valde Gina Dirawi att flytta från Sverige under en period, och levde i Costa Rica. Men hennes längtan efter naturen gjorde inte att hon kände sig trygg med en gång.

– Jag levde i något slags djungelhus på stranden utan väggar. Första nätterna sov jag med en köttkniv uppe vid huvudet, för jag fick en känsla av att här har det varit mycket sorg, och kände att jag behövde skydda mig själv, berättar Gina Dirawi i ”Skavlan”.

Programledaren Fredrik Skavlan undrar om hon planerade att hugga någon med kniven – vilket hon så klart inte tänkte.

– Men herregud, om jag blev mordhotad för att jag ledde Kalle Anka, tror du inte att jag ska sitta med en köttkniv om jag bor i ett hem utan väggar? Det är klart jag måste ha någonting.

Expressen har sökt Gina Dirawi.

”Skavlan” sänds fredagar 21.00 på SVT1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.