Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dirawis beslut efter att hon lämnade rampljuset

Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gina Dirawi var en av Sveriges största tv-profiler och ledde alla stora program.

Men efter att hon utsattes för så mycket hat att hon behövde ha livvakter bestämde hon sig för att lämna rampljuset.

För Nöjesguiden berättar hon att hon lämnade Sverige och började resa.

– Det var hundra procent en flykt från allt, säger Gina Dirawi.

Under 2010-talet var Gina Dirawi, 31, en av Sveriges populäraste programledare och ledde Melodifestivalen, ”Idol” och var även julvärd.

Men succén hade en väldigt mörk baksida. Tv-profilen blev utsatt för mycket hat, och fick så många dödshot att SVT gav henne livvakter.

Gina Dirawi la då programlederiet på hyllan och bestämde sig då för att ge sig ut och resa. För Nöjesguiden berättar hon om beslutet att lämna Sverige.

– Jag kände att jag inte kunde spegla mig själv i Sverige. Alla visste, men jag visste inget om någon annan. Jag kände att jag vet inte vem jag är, jag vet inte om jag är en skön människa, jag vet inte om jag är snäll eller elak. Jag vet bara att folk behandlar mig bra för att jag är offentlig. Jag började resa mycket för att jag ville spegla mig själv i någon som inte vet vem jag är, bara för att se vem jag är. Jag ville se om någon ville vara min kompis, om någon tycker att jag är snäll. Uppleva människor på ett annat sätt. 

”Bara åkte runt”

Gina Dirawi berättar att resandet har gjort att hon ”gått tillbaka till vikten av relationer” och att hon har en längtan efter nära relationer med både människor och djur, något som gjorde att hon skaffade taxen Jannah.

– Jag behöver något som alltid är där och som jag alltid måste vara där för. Jag har vänner och familj, men med mitt liv är det så lätt att jag kommer hem, jobbar, känner mig kvävd och så drar jag igen. När jag rest har jag fått uppleva mig själv och nästan växt upp på massa olika platser. Jag gick ifrån att vara väldigt bestraffande mot mig själv och att ha höga perfektionistiska krav i typ moraliska frågor till att bli mer tillåtande.

Vidare säger Dirawi att resandet var viktigt för hennes egen utveckling.

– När man blir känd redan som ung och blir bedömd av alla börjar man tänka allt de tycker om sig själv: ”Jag kanske är som de säger att jag är och det är därför jag får ta emot det här hatet”. Det kändes skitviktigt för min utveckling att se att det här lilla livet jag har i Sverige, det behöver inte alltid vara så. Det var hundra procent en flykt från allt, mitt resande. Jag tror också att jag bara åkte runt för att se var jag vill bo, vad som ska bli mitt hem och min trygghet. Men också för att jag är en äventyrslysten person och har ogillat att vara på samma plats för länge sedan jag var barn.

Återvänder i programledarrollen

Under en frågestund på sociala medier sommaren 2020 undrade en följare om Gina Dirawi någon gång kommer programleda i framtiden.

”Just nu känns att programleda lika sannolikt som att ha på mig den här hatten igen”, skrev hon och lägger upp en bild från när hon var liten.

På måndagskvällen gör hon comeback som programledare för Guldbaggegalan.


Vilken blir bästa film? Vem får flest priser? Guldbaggegalan 2022 går av stapeln på Cirkus i Stockholm.

Det har Gina Dirawi gjort bakom rampljuset

Ur arkivet: De har Gina Dirawi gjort bakom rampljuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.