Gina Dirawi visade upp bok av antisemit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gina Dirawi.
Foto: Sven Lindwall

Programledaren och komikern Gina Dirawi har hamnat i nytt blåsväder.

På sin blogg tipsade hon om en bok skriven av en ökänd antisemit.

Nu har inlägget tagits bort.

"Jag hade inte koll och så är det ibland, man lär sig nått av allt. Ber om ursäkt om någon tog illa vid sig för det var inte min avsikt", skriver hon.

Gina Dirawi tipsade i går kväll om "lite kvällsläsning". Boken heter "Är världen upp och ner?" och är författad av ökände antisemiten Lasse Wilhelmson.

Wilhelmson har tidigare hyllats av nazistiska Svenskarnas parti och nyhetssajten Realisten samt Nationaldemokraternas tidigare partitidning "Nationell i dag", skriver Nyheter24.

– Han är en mycket radikal antisemit. Och det här är inget man kan plocka upp i bokhandeln utan man måste söka sig till det, säger Jonathan Leman på stiftelsen Expo till Nyheter24.

Jämförde Israel med Hitler

Det är inte första gången den populära programledaren får kritik för att sprida antisemitiska åsikter. För ett år sedan kritiserades hon för att ha jämför Israel med Hitler.

Gina Dirawi har nu raderat blogginlägget. I ett nytt inlägg förklarar hon att hon fått boken av en kille på en konferens eller föreläsning.

"Jag känner igen honom, tror han intervjuat mig någon gång för länge sedan. Hur som så ger han mig en bok och säger LÄS! Jag tog emot boken, sa ”jaha” och tänkte ”inte orkar jag läsa den här boken den ser fett tråkig ut”.

Kände inte till författaren

I går beslöt hon sig ändå för att börja läsa den - utan att ha koll på författaren.

"Att inte ha koll på författaren är vanligt eftersom det är omöjligt att förväntas ha koll på allt och alla, men om man lägger upp det på sin blogg så kan det bli fel för människor kan tro att du håller med om personens agerande eller åsikter. Jag förstår att vissa anser att det verkar naivt och ovetande, men det var jag faktiskt i den här situationen. Jag hade inte koll och så är det ibland, man lär sig nått av allt. Ber om ursäkt om någon tog illa vid sig för det var inte min avsikt".

SVT: "Inte tagit ställning"

Gina Dirawi kommer att leda både Melodifestivalen och Musikhjälpen i Malmö. Petter Bragée programchef för SVT i Malmö, tycker inte att hon brutit mot företagets principer eller demokratiska värderingar.

– Hon har tagit bort bilden och lagt ut en kommentar som vi tycker sammanfattar ganska väl vad som har hänt.

– Hon har heller inte tagit ställning i någon fråga. Men vi för så klart en löpande dialog med Gina om vad det innebär att vara programledare för SVT, säger han.

Gina Dirawi vill själv inte kommentera blogginlägget ytterligare.

– Hon har ingen kommentar annat än det hon skrivit på sin blogg, säger hennes presskontakt Mathias Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.