Gina Dirawi skyddas av livvakter, efter hot som hon fått bland annat efter att hon var julvärd. Foto: Sven LindwallGina Dirawi skyddas av livvakter, efter hot som hon fått bland annat efter att hon var julvärd. Foto: Sven Lindwall
Gina Dirawi skyddas av livvakter, efter hot som hon fått bland annat efter att hon var julvärd.  Foto: Sven Lindwall
Gina Dirawi. Foto: Sven LindwallGina Dirawi. Foto: Sven Lindwall
Gina Dirawi.  Foto: Sven Lindwall

Gina Dirawi skyddas av livvakter efter hoten

Publicerad

För tredje gången leder Gina Dirawi Melodifestivalen.

För Expressens Dante Thomsen berättar programledaren om den hårda pressen, rasismen, livvakten som följer henne och varför hon inte tänker vara politisk i Melodifestivalen.

– Folk frågar varför jag får så många jobb, men hade jag inte varit bra på det jag gör hade jag inte fått något jobb. Vad ska jag göra, öppna en kiosk?

På lördag går den första deltävlingen i Melodifestivalen av stapeln. Trots att Gina Dirawi närmast börjar bli en veteran i sammanhanget känner hon hård press över att programmet ska bli bra.

– Mitt logiska tankesätt säger att jag kommer göra det bra, men samtidigt känner jag mig osäker. Det är tungt för jag vet hur mycket tid jag behöver lägga ner för att det här ska bli bra.

Hur hanterar du pressen?

– Om man vill vinna stort i livet så får man riska och om man inte är villig att göra det får man gå hem och lägga sig. Men det är klart att det blir panik ibland, man utsätts för mycket och det är väldigt stressigt, säger hon och fortsätter:

– Det är värt det, bara man är medveten om vad som krävs.

Vad kan vi vänta oss av Melodifestivalen 2016?

– Mycket av allt, vi kommer fläska på rätt hårt.

Kommer du att vara politisk i programmet?

Jag vet inte. Jag tycker att det känns uttjatat att göra politiska grejer när det inte känns naturligt. Alla är politiska hela tiden men ingen fattar vad någon säger. Bara låt det vara.

Det känns lite som att allt är politik i dag, håller du med?

– Ja så är det. Jag tycker att allt man gör på något sätt ska spegla den samtid man lever i men man gör det som känns naturligt. Men jag tänker inte hålla tal om mänskligheten.

Det är inte så att du lägger band på dig för att det är just Melodifestivalen?

– Nej, om jag vill säga något så säger jag det. Men varför ska jag sitta i Melodifestivalen och hålla på? Det finns andra forum för politik.

Gina Dirawi uppger dock att hon inte diskuterat frågan med SVT.

– Nej inte alls.

Så vad är det du gillar med Melodifestivalen?

– Det är typ det roligaste programmet som jag har lett förutom ”Ginas värld”. Det är så stort och extremt, alla har en åsikt om det. Och det är väldigt glammigt, opretentiöst och osvenskt i sitt sätt. Och man får vara väldigt rolig. Det gillar jag, säger hon och tillägger:

– Jag tål inte pretentiösa människor.

Du var ju julvärd förra året, hur var det?

– Det var jättekul, konstigt och läskigt. Men jag är jätteglad att jag gjorde det. Det var väldigt speciellt. Nu är jag med i historien, det känns bra.

Vad var den största utmaningen?

– Jag är så van vid att programleda när det är en massa folk runtomkring så att bara sitta och prata tyst och lugnt in i en kamera var en stor utmaning. Katrin (Sundberg, reds. anm.) som skrev manus med mig sa hela tiden till mig att prata lugnare. Men jag kan inte prata lugnt, jag pratar snabbt. Det tog tid.

Som julvärd fick Gina Dirawi ta emot en hel del hat och hot.

– Jag blev besviken. När jag växte upp blev jag utsatt för rasism men någonstans har jag trott att om man bara jobbar hårt och visar att man är duktig då kommer det andra inte spela någon roll. Men det gör det ändå, säger hon och fortsätter:

– Jag blir så less. Ingen har gjort det jag har gjort i tv-branschen, ingen har vunnit så många priser eller kämpat så hårt som jag har gjort för min ålder och det räcker ändå inte till. Jag fattar inte, hur många priser ska jag behöva vinna och hur många program ska jag göra för att ni ska tycka att jag förtjänar min plats?

Gina Dirawi anser att kritiken mot henne är obefogad, förminskande och oacceptabel.

– Man får kritisera mig för mitt jobb men inte för det jag är. Det var inte som att jag skulle läsa Koranen i tv. Folk borde börja tänka över hur de uttrycker sig.

– Jag har gjort dubbelt så mycket som andra men ändå ska jag sitta där och bli kritiserad för saker jag inte kan rå för. Det var så jävla ovärdigt. Jag blir så trött på det. I Sverige lever vi muslimer på prövad tid. Vi måste alltid ge så mycket mer, men ändå så bedöms vi på helt andra sätt. Man blir bara besviken på att det är så.

Gina Dirawi var dock beredd på kritiken.

– Ja, jag visste att det skulle bli så. Det är det som är sorgligt. Man sitter med sin familj och så säger pappa att jag måste anpassa mig till att folk kommer tolka det jag gör på ett visst sätt för att jag är muslim.

– Det här speglar väldigt mycket hur samhället ser ut för minoriteter och muslimer. Vi är aldrig nog, ni kommer alltid se oss som mindre värda eller tycka att vi bara ska vara tacksamma.

Gina Dirawi berättar att hon blir ledsen, upprörd och arg över näthatet och rasismen.

– Jag hamnar i en position där jag blir ett offer och det äcklar mig för jag är inget offer.

Du är också en ung kvinna som tar plats, det spelar säkert in.

– Ja! Det är jättemånga som stör sig på det. Folk frågar varför jag får så många jobb, men hade jag inte varit bra på det jag gör hade jag inte fått något jobb. Vad ska jag göra, öppna en kiosk?

Sedan Gina Dirawi var julvärd i SVT har säkerheten höjts kring programledaren och under Melodifestivalen kommer hon att ha en egen livvakt. Gina Dirawi är inte orolig.

– Nej det känns jättelugnt, SVT har varit helt fantastiska. Det har alltid varit någon som är med och det har aldrig känts otryggt. Jag har ju någon person som glider runt och har lite koll på mig tydligen. Så det känns rätt cool. Det är inget jag tänkt på eller oroat mig för.

Blir du aldrig rädd?

– Jag låser knappt dörren hemma men i samband med att jag var julvärd blev jag mer försiktig och nojig. Men det gick över rätt snabbt.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag