Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gina Dirawi: "Jag gör humor med ett syfte"

Aldrig nöjd. Hennes mamma tycker dottern jobbar som en tiobarnsmor, men Gina Dirawi vill alltid bli bättre och göra mer. "Jag har alltid haft tre drömmar, att bli sångerska, att bli programledare och att rädda världen", säger hon. Foto: Cornelia Nordström
Gina Dirawi har redan gjort succé som bloggare, radioprofil och webbtv-­programledare.
Nu tar 21-åringen ännu ett enormt karriärkliv - i vår leder hon Melodifestivalen, Sveriges största tv-­program. Ändå är hon inte nöjd.
- Jag tänker hela tiden att jag måste bli bättre och att jag borde ha gjort mer, säger hon.

FAKTA

Namn: Gina Dirawi
Ålder: 21.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Leder Melodifestivalen med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer.
Det vill Gina uppnå under 2012: "Jag vill prova på skådespeleri, vara med i en biofilm, och släppa en singel. Sedan vill jag påverka människor ännu mer och göra fler välgörenhetsgrejer som gynnar samhället."
De äger 2012 enligt Gina: "Blondinbella, hon är så grym. Överlag tror jag att unga, starka tjejer som vågar gå sin egen väg kommer att äga 2012."
Gina om utbildning: "Jag ska nog skaffa mig en utbildning. Jag kan känna mig otillräcklig eftersom jag inte har läst på universitet. Det är så typiskt när folk ser unga tjejer i media som skojar runt, då är vi plötsligt blåsta. Därför vore det skönt att ha ett examensbevis."


DE ÄGER OCKSÅ 2012


Andrea Engsäll, 35
Kronprinsessan Victorias väninna gjorde ett inhopp i Kanal 5:s "Arga snickaren" i höst. I vår är hon tillbaka som fast inredare.
Izabella Scorupco, 41
Foto­modellen och "Bond"-bruden gör comeback. I vår leder hon "Top model Sverige" i TV3 med Jonas Hallberg.
Anders Lidestam, 50
Naprapaten och träningsgurun är ett nytt ansikte i TV3 i vår. Han ska leda programmet "Älskling du har blivit en tjockis" med par som tappat formen.
Malin Olsson, 29
SVT fortsätter att satsa på den tidigare barn­programledaren. I vår tar hon över "Minuten" efter Peter Settman.
Natasha Illum Berg, 40
Svensk-dansk storvilts­jägare och författare i Tanzania. I SVT:s "Mot alla odds" ska hon leda svenskar med funktionsnedsättning på en 150-­milavandring genom Afrika.

Det räcker med att gå igenom Gina Dirawis­ korta karriär för att man ska bli farträdd. Våren 2009 startade hon sin blogg, samma år sökte hon till TV4:s "Idol" och tog sig till slutaudition för att sedan av­runda året med att gå långt i webbjokeruttagningarna till Melodi­festivalen.
2010 fick Gina genom sin blogg jobb som reporter på lokal­radion hemma i Sundsvall vilket ledde till att hon började medverka i P3:s "Humorhimlen", vilket i sin tur ledde till att hon fick valblogga för SVT.
- Det gick så bra att valsajten kraschade. Sedan­ fick jag jobberbjudanden­ av både P3 och SVT. Jag valde SVT och gjorde webbtv för dem, ­säger Gina Dirawi, som fyllde 21 i början av december.

I samma veva vann hon Expressens webbtv-pris på tv-galan Kristallen för de fräckt humoristiska men samtidigt samhälls­medvetna videoklipp hon publicerade på sin blogg.
Samtidigt blev hennes "Ana Gina show" en succé på SVT Play. Under 2011 har Ginas karriär fortsatt med samma galna hastighet - bland annat har hon sommar­pratat i P1, gjort webbtv- showen "The fabulous life of Ana Gina" för SVT och lett "Musikhjälpen" i P3.
- Det har gått väldigt snabbt. Min mamma säger att jag jobbar som om jag hade tio barn att försörja, jag har inte en enda ledig stund. Men jag tänker aldrig själv att det går bra, jag har höga krav på mig själv. Jag är en typisk tjej som vill bevisa att hon är duktig, jag tänker hela tiden att jag måste bli bättre och att jag borde ha gjort mer, säger hon.
Tidigare i år fick hon dock nypa sig i armen. Under ett möte med SVT i våras frågade cheferna vad hennes mål var - Gina svarade att hon ville leda Melodi­festivalen.
- De sa väl att "om några år kanske", säger hon.
Men bara några månader senare, i augusti i fjol, blev hon erbjuden att leda Melodifes­tivalen tillsammans med de tunga namnen Helena Bergström och Sarah Dawn Finer.
- Mitt hjärta stannade till och sedan fick jag fumla runt i en timme för att hitta till tunnelbanan. Men sedan kom det här hårda tillbaka, "du ska vara fokuserad, det här betyder inte att det går bra", ­säger hon.

Men en sak betyder det garanterat att leda Sveriges största underhållningsprogram - Gina Dirawi kommer att få ett helt annat genomslag under 2012.
Även om hon redan har en stor skara fans och hennes Youtube-videos fått över 13 miljoner träffar kommer hon i vår att bli ett hushållsnamn.
- Jag är van vid att 30 småtjejer står och skriker. Samtidigt älskar jag när folk inte har någon aning om vem jag är. Jag har varit känd i en målgrupp, de stenhårda fansen, nu blir det en helt annan situation där alla kommer att veta vem jag är, säger Gina Dirawi.
Hon menar att det är på gott och ont - samtidigt som hon får svårare att "gå på stan och se ut som piss" kommer hon nå ut på ett helt annat sätt. Och det är viktigt om man vill påverka och förändra samhället.
- När jag växte upp i Sundsvall kände jag mig utanför för att jag hade en annan bakgrund och en annan religion. Jag önskade att det kunde finnas någon muslimsk tjej eller någon som visste hur det var att vara annorlunda i media, men det fanns aldrig någon att se upp till, säger hon.
Hon berättar att hon under de senaste åren fått tusentals mejl från människor som har inspirerats, påverkats och fått sina fördomar krossade av hennes arbete.
- Jag gör humor men det är humor med ett syfte. Jag har alltid haft tre drömmar, att bli sångerska, att bli programledare och att förändra och rädda världen. Man kan förändra människors syn på varandra, alla behöver inte se likadana ut eller tro samma sak, säger Gina Dirawi.
Och eftersom hon alltid vill ha ett syfte med det hon gör kommer hon inte att hoppa på vilka tv-jobb som helst i framtiden.
- Jag kommer inte att står där och bara dra på mig någon snygg klänning i en tv-tävling och säga "nu kan ni vinna lite pengar", det är inget mål för mig. Jag vill göra sådant som gynnar samhället och världen, säger Gina Dirawi.
Jag är van vid att 30 småtjejer står och skriker. Samtidigt älskar jag när folk inte har någon aning om vem jag är.
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!