Ghost prisades på Grammy Awards i natt. Foto: Matt SaylesGhost prisades på Grammy Awards i natt. Foto: Matt Sayles
Ghost prisades på Grammy Awards i natt.  Foto: Matt Sayles
Svenska bandet vann. Foto: Matt SaylesSvenska bandet vann. Foto: Matt Sayles
Svenska bandet vann.  Foto: Matt Sayles
Ghost. Foto: Mike Nelson / Epa / TtGhost. Foto: Mike Nelson / Epa / Tt
Ghost.  Foto: Mike Nelson / Epa / Tt

Ghosts succé – här vinner de en Grammy

Publicerad

De slog både Slipknot och Lamb of God och hyllas av Jonas Åkerlund och In Flames.

Här är Linköpingsbandets väg till Grammy Awards-succén.

– En mardröm har blivit en dröm, säger sångaren Papa Emeritus III

I flera år har Ghost varit ett av de mest hajpade svenska metalbanden. Redan tidigt i karriären hyllades bandet av Metallicas frontman James Hetfield.

Nu har Ghost fått uppleva sin största succé hittills.

Det var sent i går som Linköpingsbandet, som består av anonyma "gastar", vann en Grammy Award i kategorin "Best metal performance" för låten "Cirice" på bandet senaste platta "Meliora".

Svenskarna lyckades bland annat slå populära band som Sevendust, Lamb of God och August Burns Red. Men svenskarna lyckades också besegra ett annat maskerat band, nämligen Slipknot.

– Var hälsade. Vi är Ghost. Tack så mycket för detta. Det här är en stor, stor sak för oss så klart. Och ni vet, en mardröm har just blivit en dröm. Så tack alla för det. Tack alla inblandade och tack för att ni röstade på oss. Gå och festa nu, sa sångaren Papa Emeritus III i sitt tacktal.

 

LÄS MER: Svensksuccén på Grammy Awards

 

Redan innan priset delades ut ägde Ghost ceremonin. Det rapporterar Huffington Post.

"Det svenska bandet Ghost regerade på röda mattan. Bandledaren Papa Emeritus III och hans namnlösa gastar dök upp i full metal-utrustning vilket inkluderade masker, ansiktsmålningar och intressanta svarta dräkter", skriver tidningen.

Ghost hyllas av In Flames-basisten

Även på sociala medier är svenskarna ett hett samtalsämne.

"Ghost vann en Grammy och det var otroligt kul att se hur alla flippade ut när de gick ut på scen. Man måste älska dömande människor", twittrar en person från USA.

Flera svenska kändisar hyllar också Ghost.

"Grattis till det mäktiga Ghost som vunnit en Grammy. Det är väldigt, väldigt coolt", twittrar In Flames basist Peter Iwers.

Filmregissören Jonas Åkerlund hyllar också bandet och Klas Åhlund, som producerat "Meliora" och som var med på scen för att ta emot priset.

"Stort grattis till Ghost och Klas Åhlund för den välförtjänta Grammyn", twittrar han.

 

LÄS MER: Taylor Swifts stora hämnd på Kanye West

 

Otep Shamaya är sångare i rockbandet Otep.

"Grattis till Ghost som vann en Grammy Award för "Best metal performance. Jag önskar att de kunde sända den här kategorin på tv", twittrar hon.

 

 

 

 

Ghost bildades i Linköping

Ghost bildades i Linköping 2008 och släppte sin debutskiva "Opus eponymous" två år senare. Hittills har bandet släppt ytterligare två album, "Infestissumam" från 2013 och "Meliora" från 2015.

"Infestissumam" belönades med en svensk Grammis 2014.

Bandet har också fått en lång rad utländska priser som "Breakthrough band" under Metal Hammer Golden Gods Awards 2012, "Best metal album" och "Best bassist" under Loudwire Music Awards 2015.

Gruppen är kända sin anonymitet och sin satanistiska image vilken står i bjärt kontrast till deras poppiga och 70-talsinfluerade metal.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag