Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gessles avsked till Marie Fredriksson

Hör underbara hyllningen till Marie Fredriksson: ”Finaste jag hört”
Per Gessle under måndagens hyllningskonsert. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marie Fredriksson och Per Gessle på scenen i Berlin 2011. Foto: BRITTA PEDERSEN / DPA/IBL
Marie Fredriksson och Per Gessle om Roxette. Foto: IMAGO/IBL
Marie Fredriksson gick bort den 9 december 2019. Foto: IMAGO/IBL

En av de som stod bortgångna Marie Fredriksson allra närmast var vännen och Roxette-kollegan Per Gessle.

I en ny intervju i P1 pratar Gyllene tider-stjärnan om tomrummet efter Marie.

Och om känslorna efter den hyllningskonsert som på måndagen hölls för världsstjärnan.

– Det är ganska tungt i dag. Det kändes som ett avsked i går, säger han i ”Studio ett”. 

Per Gessle, 61, och Marie Fredriksson lärde känna varandra redan i slutet av 1970-talet och delade bland annat replokal utanför Halmstad innan de under den senare delen av 80-talet slog igenom som Roxette och blev kända världen över.

”All min kärlek till dig och din familj. Things will never be the same”, skrev Per Gessle efter beskedet den 9 december 2019, om att Marie Fredriksson gått bort i sviterna efter skadorna från sin cancerbehandling, 61 år gammal.

Efter Marie Fredrikssons död har hon hyllats och sörjts av en hel värld. Och på måndagskvällen samlades en stor del av den svenska artisteliten på Stora Teatern i Göteborg för en hyllningskonsert till den bortgångna världsstjärnan. En konsert som sänds på SVT den 25 januari.

– Det var en väldigt stark upplevelse hela grejen. Det var fantastiskt att vara med om det, men det var också väldigt jobbigt. Man blir påmind om allt vi gått igenom tillsammans, säger Per Gessle i ”Studio Ett” i P1 på tisdagen.

Gessle om resan med Marie Fredriksson 

Per Gessle berättar hur den känslofyllda kvällen fick honom minnas tillbaka på sin långa vänskap med Marie Fredriksson.

– Jag känner ju vår gemensamma resa i Roxette så starkt och så påtagligt så klart. Man blir ju påmind om 80-talet och 90-talet när det var som störst. Om alla våra äventyr och vad vi hittade på. Man glömmer så fort, det hände så mycket.

– Det är så längesen nu. Men hela vår resa är ju helt osannolik, från början till slut egentligen. Vi delade ju en gemensam dröm när vi träffades om att komma utomlands och så lyckades det. Det var ju helt fantastiskt. Och så blev det så stort och så stort, och så stort. Man ser alla de här folkhaven i Sydamerika eller i Australien, eller var som helst. Det är en fantastisk resa vi har fått dela, fortsätter Gessle.

”Vänskapen förändrades”

I P1 berättar också Per Gessle om hur relationen mellan honom och Marie Fredriksson tog nya former under tiden med Roxette och bandets världssuccé.

– Vänskapen förändrades ju så klart med åren. Det är en lång resa som vi har gått igenom. Från början var vi ju kompisar. Vi delade drömmar och skrev låtar, spelade piano, gitarr och sjöng och delade replokal. Jag höll på med Gyllene tider och hon med sitt band Strul. 

– Sen gjorde vi Roxette och då gjorde vi skivor tillsammans och turnerade. Och sen blev det ju mer och mer en professionell vänskap. Man umgicks ju så intensivt år in och år ut med Roxette så att när man kom hem från Roxette-turnéerna så var ju kanske inte Marie den första man ringde till, säger han och skrattar till lite.

Per Gessle tillägger:

– Men vi har alltid var väldigt nära varandra. Jag har alltid tycker att hon är en syster för mig, det har alltid varit så.

Expressen söker Per Gessle för en kommentar.

Här är höjdpunkterna från Marie Fredrikssons karriär

Marie Fredriksson har avlidit – här är höjdpunkter från hennes karriär

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.