Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gessle berättar – Maries liv efter offentligheten

Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI BACHLAKOV / STELLA PICTURES PHOTOSHOT
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Per Gessle ger sig ut på en Roxette-turné - utan Marie Fredriksson.
Trots att han tidigare vägrat.
Sångerskans uppmuntrande ord fick honom att ta beslutet.
– Jag hade aldrig gjort detta om det inte var okej med henne, säger Gessle. 

Marie Fredriksson drabbades 2002 av en hjärntumör och meddelade sedan 2016 att hon på grund av sviterna av sjukdomen inte längre orkade uppträda eller spela in skivor med Roxette.
En stor sommarturné ställdes in och Per Gessle bestämde sig direkt efter beskedet för att inte uppträda på egen hand som Roxette. Men nu har han kommit på andra tankar. Och det är till stor del tack vare Marie Fredriksson.
–  Marie har alltid, även när hon slutade med turnerande 2016, varit på mig om att fortsätta, att göra något annat med det här. Det är jag som varit emot det, säger Gessle.
– Jag ville inte det alls. Jag kände att nej. Nu är det som det är. Nu gör jag något annat i stället. Jag ville inte skaffa någon ny Marie för det är vi som skapat detta tillsammans. Jag ville inte ersätta henne med någon annan. Och om jag skulle ändra mig, ville jag hitta en genuin bärkraftig idé om vad jag kunde göra med det materialet först. Och där är vi nu, säger han.
Per Gessle hittade tillbaka till lusten med sitt nya band. Ambitionen är att göra nya versioner av Roxettes material.
– Roxette är ju vi två, men eftersom jag vet att Marie inte kan vara med längre så kommer det till en punkt för mig att antingen slutar jag spela de här låtarna en gång för alla eller gör jag inte det. Det är antingen on eller off.

LÄS MER: Per Gessles ärliga ord efter Marie Fredrikssons sjukdom

Aldrig turnerat utan Maries stöd

Sångerskan Helena Josefsson backar upp honom under Europaturnén. Gessle hade aldrig gjort konserterna om han inte haft vännen Marie Fredrikssons stöd.
– Marie och jag har en livslång relation och det känns bra att hon supportar att jag tar hand om vårt arv. För det är lite det jag gör, säger Gessle.
– Jag hade aldrig gjort detta om det inte var okej med henne.
Kände du att Roxette dog när Marie slutade?

– Jag kan inte säga att Roxette dog, för det klassiska Roxette med Marie lever kvar för man hör låtarna hela tiden, men det var ett slut för det var en tung markering hon gjorde där att inte turnera mer. Att hon sa att det inte kommer funka att spela in fler låtar. Och jag kände också under den sista plattan, "Good Karma"-plattan, att det fanns en begränsning för vad hon kunde sjunga. Det var ett val hon gjorde. Rösten bar inte längre. Den kunde inte uttrycka låtarna som hon hade önskat. Det är klart att det var sorgligt. Vad fan...
– Samtidigt kom det inte som en överraskning för jag hade sett henne de sista åren och det sista året ville hon sitta ned på scenen och så. Jag såg att hon blev...  tiden tog ut sin rätt. Hon var fantastisk. Jag vet inte hur många hundratals konserter vi gjorde de sista fem åren och det var helt tack vare hennes energi som det gick att göra. Hennes läkare sa att hon aldrig kommer palla det där, men det pallade hon… ett tag i alla fall.
Hur mår hon nu?

– Det är okej med henne, det tycker jag. Hon är så klart färgad av sin sjukdom, men det rullar på.

Det är en jävla sjukdom.

– Ja, hemsk.