Foto: Paul TreadwayFoto: Paul Treadway
 Foto: Paul Treadway
Ricky Gervais som Derek på en bild från den första säsongen av "Derek". Den andra säsongen finns nu på Netflix. Foto: NetflixRicky Gervais som Derek på en bild från den första säsongen av "Derek". Den andra säsongen finns nu på Netflix. Foto: Netflix
Ricky Gervais som Derek på en bild från den första säsongen av "Derek". Den andra säsongen finns nu på Netflix.  Foto: Netflix
Kermit och Ricky Gervais i en scen från "Muppets most wanted". Foto: Jay MaidmentKermit och Ricky Gervais i en scen från "Muppets most wanted". Foto: Jay Maidment
Kermit och Ricky Gervais i en scen från "Muppets most wanted".  Foto: Jay Maidment
Ben Stiller och Ricky Gervais på en promotionbild för "Extras".Ben Stiller och Ricky Gervais på en promotionbild för "Extras".
Ben Stiller och Ricky Gervais på en promotionbild för "Extras".
Ricky Gervais som David Brent i "The Office". Foto: Adrian RogersRicky Gervais som David Brent i "The Office". Foto: Adrian Rogers
Ricky Gervais som David Brent i "The Office".  Foto: Adrian Rogers

Gervais: "Jag gör inte tv för att tjäna pengar"

Publicerad

"The Office"-David återuppstår.

För Expressen avslöjar Ricky Gervais de hemliga långfilmsplanerna - och framtiden för succéserien "Derek".

- Jag älskar Derek - men jag måste gå vidare, säger han.

Han har övergett ironin till förmån för godheten.

Nu har den andra säsongen av "The Office"-skaparen Ricky Gervais komedidrama "Derek" premiär på Netflix i Sverige. Serien utspelar sig på ett äldreboende. I huvudrollen ser vi Ricky själv. Han spelar den kufiske Derek som jobbar på hemmet och går långt utanför sin arbetsbeskrivning för att hjälpa de boende.

- Den största skillnaden är att jag släppt ironin. Med David Brent skrattade vi åt skillnaden på hur han uppfattade sig själv, och hur vi ser honom. "Derek" är mer innerligt. Där hejar vi på karaktärerna. Fienden, och det vi skrattar åt och hatar är omvärlden, säger han.

Vi skrattar egentligen åt oss själva.

- Ja. Jag har alltid försökt göra det så. I "The Office" är karaktärernas svagheter deras eget fel. I "Derek" är bristerna inte det. De är fattiga, inte så smarta, eller beroende. Det är inte fel, utan snarare nackdelar.

Innerligheten, varför kommer den nu?

- Ju äldre du blir, desto mer sorg får du uppleva. Ens föräldrar dör, och snart dör dina syskon. Saker blir allvarligare. Man förändras. Det jag skrattade åt för tio år sedan har jag blivit. Jag har svingat mot de rika och berömda. Men nu är ju jag rik och berömd.

David Brent återuppstår

Det har spekulerats om att en tredje säsong är på väg.

De ryktena dödar Ricky Gervias snabbt.

- Förmodligen inte. Jag kanske gör ett specialavsnitt. Jag älskar Derek. Men jag måste gå vidare. Jag gör inte tv för att tjäna pengar.

För "The Office"-fansen bekräftar han också karaktären David Brents återuppståndelse.

Komikern filmar just nu en turné som David Brent, som ska bli en bakom kulisserna-mockumentär - i "så gick det sen"-tappning.

"Topphemlig", "Briljant"

- Det blir väldigt mörkt och sorgligt, men också roligt. David tror att det är en viktig dokumentär, men man ser bara hur sorgligt det är för en 50-årig säljare att spendera alla sina pengar för att försöka bli en popstjärna.

Men han har också hemliga långfilmsdrömmar. Framåt 2016 hoppas Ricky Gervais visa världen "en sorts semi-politisk satir" om krig. Han jämför den med "Wag the dog".

- Jag kan inte ens prata om den, för jag har inte visat idén för någon. Jag har ingen titel och manuset är inte färdigt. Jag vet inte ens vad den ska handla om. Men den ska bli briljant och smart. En väldigt smart komedi om... något. Skriv bara: "Ricky Gervais skriver en briljant film, som är riktigt topphemlig. Men den är verkligen briljant", säger han och skrattar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag