Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gert Wingårdhs svar på designkritiken: ”Inte möjligt”

Arkitekten Gert Wingårdh.
Foto: SVT / SVT
Tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall invigdes 12 augusti 2021.
Foto: OLLE SPORRONG
Gert Wingårds verk har kommit att bli lite av en vattendelare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Gert Wingårdh i nya konsthallen.
Foto: Stefan Jerrevång / TT

Arkitekten Gert Wingårdh, känd från ”Husdrömmar” i SVT, ligger bakom konsthallen Liljevalchs nya tillbyggnad som fått en del kritik.

Arkitekten själv är väldigt stolt över ”betongklossen” och ger sin syn på varför många kanske ogillar den.

– Man tycker det var fantastiskt på 1800-talet när man hade ett extremt ojämlikt samhälle och kunde lägga väldigt stora resurser på att göra fantastiska byggnader, säger han till Hänt Extra.

Stjärnarkitekten Gert Wingårdh, 70, är ett känt ansikte från SVT:s ”Husdrömmar” ihop med sin kompanjon Anne Lundberg, 55.

De är också goda vänner vid sidan av programmet. 

– Vi har en utmärkt relation och ses alltsomoftast. Vi går ibland ut och käkar middag ihop eller kikar in hos varandra. Jag har varit till henne i Ystad och hon har varit uppe hos mig några gånger, har Gert Wingårdh tidigare berättat för Expressen.

Svar på kritiken mot Liljevalchs

Under sin långa och gedigna arkitektkarriär har Gert Wingårdh hunnit rita en hel del uppmärksammade byggnader. Bland annat konsthallen Liljevalchs tillbyggnad som blivit både hyllad och kritiserad för sitt utseende.

Det är också den byggnad arkitekten själv känner sig mest stolt över just nu, berättar han i en intervju med Hänt Extra.

Där får Wingårdh även frågan varför han tror det finns personer som klagar på ”betongklossen”, som vissa kallar den.

– Jag tror det handlar om att man vill tillbaka till en tid som inte längre är. Man tycker det var fantastiskt på 1800-talet när man hade ett extremt ojämlikt samhälle och kunde lägga väldigt stora resurser på att göra fantastiska byggnader, säger han och fortsätter:

– Det är inte möjligt så som samhället ser ut i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.