Gentlemen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
David Dencik får beröm av Expressens Bernt Eklund för sin insats som Henry Morgan. "Rak och tydlig i utspelet", är Eklunds omdöme.
Foto: Nadja Hallström/SF
Henry Morgan (David Dencik) och Maud (Ruth Vega Fernandez).
Foto: Nadja Hallström/SF
Leo Morgan (Sverrir Gudnason).
Foto: Nadja Hallström/SF

En författare kallad Klas Östergren blir ett år i slutet av 70-talet inneboende på Söder i Stockholm hos en excentrisk boxare och pianist, Henry Morgan.

I värdens äventyrliga sällskap får han inblickar i dittills osedda miljöer, möter nya människor. Handgripligt tvingas han lära att världen inte är självklart god.

Runt dem växer ett spektakulärt persongalleri och en stämning som påminner om gamla tiders romantiska gangstermelodramer.

Romanen om Klas Östergrens bekantskap med Henry Morgan blev den verklige Klas Östergrens genombrott och det första steget på vägen till den stol i Svenska akademien där han slår sig ner om några veckor.


Filmen följer romanens upplägg när författaren lär känna Henry Morgan och hans tragiska bror Leo genom tillbakablickar mot centrala händelser i deras förflutna och i den europeiska efterkrigshistorien.

Den stora världen speglas i den lilla och tvärtom. På så sätt blir berättelsen stabilt förankrad i en verklighet som lätt känns igen, särskilt som Marcimain är en mästare på just den sortens kopplingar - minns "Lasermannen", "Upp till kamp" och "Call girl".

Samtidigt uppstår ett berättarmässigt problem av samma sort som drabbade den annars högst annorlunda "Hundraåringen" förra året - när historien rör sig fram och tillbaka känns det stundtals som den stampar på stället. De enskilda delarna - ofta mästerliga, välgjorda och välspelade - blir lätt större än helheten.


Framför allt är "Gentlemen" en sevärdhet i alldeles bokstavlig mening. Här är nästan mer 70-tal än på 70-talet. Vi som var med har för länge sedan glömt att vi egentligen minns allt från Wimpy's och Picko's budbilar till Gärdesfesten och ockupationen av kvarteret Mullvaden, kanske också hippiedrömmarna som upplöstes i drogdimmor. Hundratals detaljer bygger en stämning som speglar sin tid.

Och i brödernas Morgans lägenhet på Hornsgatan i Stockholm kan det när som helst vara natt dygnet runt.

BIO

"Gentlemen"

DRAMA

Sverige.

Av: Mikael Marcimain.

Med: David Dencik, David Fukamachi Regnfors, Ruth Vega Fernandez, Sverrir Gudnason.

Längd: 2.22.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

DAVID DENCIK

Rak och tydlig i utspelet samtidigt som han bevarar mystiken kring den originelle Henry Morgan, som surfar fritt på sin tids olika vågor.


DAVID FUKAMACHI REGNFORS

Trygg berättare. Den unge författaren som blir inneboende och dras in i virvlarna kring sin värd, är annars inte den mest spektakulära rollen.


RUTH VEGA FERNANDEZ

Maud är älskarinna till både Henry Morgan och en mäktig skurk men inte så fatal som klassiska gangsterbrudar brukar - mer sorgmodig än ondskefull.


SVERRIR GUDNASON

Ingen huvudperson men central för berättelsen. Ett skakande porträtt av plågade lillebror Leo Morgan - poet, husockupant, knarkare och mentalpatient.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.