Foto: David James / © UNIVERSAL PICTURES
 Foto: David James / © UNIVERSAL PICTURES

Genialisk comeback för Tom Cruise

Publicerad

”American made” är utan tvekan det bästa som hänt Tom Cruise på åratal. Efter en vemodig tid av scientologi, skilsmässa och sömnigt säkra filmval med doft av åldersnoja och kontrollbehov, sänker superstjärnan plötsligt garden och blir sig själv igen. Som vi minns honom, med ett löjligt kaxig leende och vassa solbrillor i cockpit. Det är så vackert att jag vill gråta lite.

Filmen bygger på den verkliga historien om piloten Barry Seal som i slutet av sjuttiotalet och början på åttiotalet blev anlitad av CIA för att ta flygfoton över Sydamerika, men som snabbt kom att bredda verksamheten med att smuggla vapen relaterade till Iran-Contras-affären, samt tusentals kilo kokain åt Pablo Escobars Medellinkartell. Med det sagt är detta främst en story som skräddarsytts för Tom Cruise på ett ändå genomtänkt sätt.

55-åringen känns mer än någonsin som tidlös. Han framstår med lätthet som femton år yngre, samtidigt som man ofrånkomligen associerar till Cruise genombrott. I åttiotalsmiljöerna skulle Seal lika gärna kunna vara ”Top Guns” Maverick i lätt bedagad medelålder.

 

Äntligen visar Cruise upp spår av den där sårbarheten man kunnat se i filmer som ”Magnolia”. Han tillåter sig själv att vara genomsvettig, ”moona”, och förlorar till och med en tand i fängelset. Men han är samtidigt den där killen som far genom tillvaron som en hyperaktiv lätt bris.

”American made” gör inga som helst anspråk på att vara en seriös dramadokumentär, stilen är närmast serietidningsartad med ton av satir light, när tider och platser klottras över bilderna, och paras med snärtiga formuleringar. Dessutom är den en visuell upplevelse deluxe, inte minst i scenerna från Sydamerika som andas fuktig djungel, plaststolar, parasoller och sliten kartelll-glamour. Flera ögonblick får det att kittla i magen, när Cruise ska starta från en alltför kort bana i skogen, nödlanda på en villaförortsgata i USA eller flyga superlågt i syftet att dumpa kokain (självklart har han gjort alla stunts själv).

Givetvis kommer ”American made” inte skapa filmhistoria, men den är en underbart energisk liten bagatell och en högtidsstund för alla Cruise-fans. Vill ni se en stjärna, se det här!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag