Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Geena var min första kärlek"

Mats Dahlsköld och Geena Davis gick i parallellklasser på gymnasiet i Sandviken och blev kära på en skolresa.
Foto: SJÖBERG MIKAEL

Mats Dahlsköld, 49, var Hollywoodstjärnan Geena Davis svenske fästman.

- Hon är en fantastisk kvinna. Jag har ringen kvar än, inlåst i bankfacket, säger han.

Geena Davis.
Foto: DOVARGANES DAMIAN

Geena Davis, 49, är högaktuell som USA:s första kvinnliga president i TV4-succcén "Commander in chief". Mats Dahlsköld satte sig i tv-soffan hemma i Järfälla utanför Stockholm med alldeles speciella känslor då serien startade.

Köpte graverade ringar

 - Geena var min första stora kärlek. Vi var 17, gick i parallellklasser i gymnasiet hemma i Sandviken och blev förälskade på en skolresa. Mats, som jobbat i möbelbranschen i 20 år, minns hur de tog av fickpengarna och gick till guldsmeden. - Vi köpte de billigaste ringarna och lät gravera varandras namn.

Pratar flytande svenska

 Geena Davis var utbytesstudent. På blixttid lärde hon sig svenska - hon pratar flytande svenska än i dag - och bodde hos Rune och Karin Sundelius i Sandviken. Efter de två terminerna i Sverige återvände Geena Davis hem till Wareham i Massachuset, USA. - Vi skev brev, det fanns inte sms och mejl på den tiden. Jag åkte över och hälsade på hennes föräldrar. Vi ville ju att förhållandet skulle hålla. Men efter lite drygt ett år insåg vi att det var en ocean mellan oss.

Har ofta kontakt

 Kärleken blev vänskap. Geena Davis är inne på sitt fjärde äktenskap och Mats Dahlsköld är sen 1985 gift med Eva. - Vi har ofta kontakt och Geena vill alltid att vi ska prata svenska. Mats har varit i USA flera gånger och träffat Geena Davis och hennes familj. Eva har varit med också. - Geena är en väldigt generös person. Vi hade en härlig period tillsammans i vår ungdom, och vår förlovning slutade inte i bråk och därför har vi kunnat behålla vänskapen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.