Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gary Moore är död: "Kommer alltid vara i mina tankar"

LONDON/STOCKHOLM. Gary Moores legendariska gitarr har tystnat för gott.
Den tidigare Thin Lizzy-gitarristen avled i går morse i sömnen - han blev bara 58 år.
- Jag är chockad. Han kommer alltid att vara i mina tankar och jag kan helt enkelt inte tro att han är borta, säger vännen och kollegan Brian Downey.

FAKTA

Det här är Gary Moores karriär


Gary Moore behärskade allt från blues och rock till hårdrock. Nord-irländaren flyttade till Belfast 1969 och blev medlem i bandet Skid Row, där legendariske Phil Lynott (avled 1986) också medverkade. De spelade även i Thin Lizzy.
Första riktiga hiten som soloartist och i The Gary Moore Band var låten "Empty Rooms" från "Victims of the Future", 1984. Med "Over the Hills and Far Away" från 1987 kombinerade han irländsk folkmusik med klassisk hårdrock.
Efter det började han allt mer att återgå till den klassiska blues han en gång star-tat med på 1970-talet. Låten "Still got the Blues" från 1990 blev en enorm framgång Låten "Johnny Boy" är tillägnad hans livslånge vän och Phil Lynott.

Gary Moore hittades medvetslös i sitt hotellrum på lyxiga Kempinski Resort Hotel i staden Estepona, Costa del Sol, Spanien klockan 04.00 söndag morgon. Gary Moore blev bara 58 år. The Sun uppger att rockstjärnan kvävdes av sina egna spyor efter att ha druckit alkohol.
Gitarristen var på semester i Spanien. Tidigare på kvällen hade han druckit champagne och konjak med en kvinnlig bekant. När ambulanspersonal hittade Moore hade han bara sina underkläder på sig.
- Vi tror att mannen som gick bort hade druckit väldigt mycket alkohol, säger en källa från den spanska räddnings-tjänsten till Sun.
Adam Parsons, manager för Thin Lizzy, bekräftar för brittiska BBC att Moore somnade in på söndagsmorgonen.
Dödsorsaken kommer att fastställas först efter en obduktion i Malága, skriver Irish Times.
Brian Downey, en av grundarna av bandet Thin Lizzy, hyllar sin vän och kollega:
- Jag är chockad. Han kommer alltid att vara i mina tankar och jag kan helt enkelt inte tro att han är borta.

"Varit en fantastisk vän"

Downey fortsätter enligt Sky News:
- Jag har känt Gary sedan 1967 när han var med i Plattform Three och han har varit en fantastisk vän sedan dess.
I en kommentar på Thin Lizzys officiella Facebook-sida går det att läsa:
"Det är med stor sorg som vi har fått besked om att Gary Moore har gått bort. Våra tankar är med hans familj och våra minnen av Gary och hans bidrag till Thin Lizzy kommer att leva för alltid."
Gary Moore plats i Thin Lizzy, som ersättare för Eric Bell. Bell säger till BBC att han "fortfarande är i chock" efter dödsbeskedet. Och har svårt att tro på dödsorsaken:
- Han var inget rockoffer, han var en hälsosam kille.
Gary Moore var ett av de stora namnen på musikfestivalen Sweden Rock 2010 och släppte sammanlagt 20 studioalbum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.