Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gärdestads kamp – som tittarna missade

Kenneth Gärdestad berördes djupt av flera versioner i "Så mycket bättre" Foto: TV4
Här stöttas Kenneth av Jill Johnson, efter att ha framfört sin tolkning i programmet Foto: TV4
Flera av deltagarna började gråta i programmet Foto: TV4

Det blir tårfyllt när deltagarna hyllar Ted Gärdestad i säsongsavslutningen av "Så mycket bättre".

Under inspelningen stöttades Kenneth Gärdestad, 68, av Jill Johnson.

Men vad tittarna inte får se är Kenneth Gärdestads personliga hälsokamp. Efter att ha drabbats av lymfom och hudcancer kämpar han bland annat mot yrsel och dålig aptit.

– Det är absolut inte roligt. Det är skakigt och ledsamt, säger han.

I säsongens sista avsnitt av "Så mycket bättre" hyllas Ted Gärdestad. Programmet gästas av hans bror Kenneth Gärdestad, som skrev alla texter.

Under programmet börjar både Josefine "Little" Jinder och Jill Johnson gråta när Kenneth Gärdestad berättar om den mörka tiden efter att Ted Gärdestad blev sjuk i schizofreni.

– Kära Kenneth tack så jättemycket för att du kom hit, säger Jill Johnson i programmet.

När Jill Johnson tolkade "Himlen är oskyldigt blå" blev det extra känslosamt för Kenneth Gärdestad.

– Tårarna bara kom. Det var inte så mycket att göra. Det var ju inspelning så jag kunde inte gå ut. Jag fick sitta där och försöka klara av det, säger Kenneth Gärdestad och fortsätter:

– Den låten betyder särskilt mycket för den handlar om Ted och mig. Det är vi som får uppleva den där oskyldiga tiden innan allting rasar.

 

LÄS MER: Jills stöd till Kenneth efter tårarna för Ted Gärdestad

 

Efter inspelningen stöttades Kenneth Gärdestad av sångerskan som kramade om honom och gav honom en puss på kinden. Kenneth Gärdestad berättar också att han fick stöd under hela inspelningen.

– Man tilläts vara känslig utan att behöva skämmas för det. Alla som jobbade med programmet gjorde sitt för att jag skulle känna mig välkommen och trygg.

Flera av deltagarna började gråta i programmet

Kenneth Gärdestad om hälsoproblemen

I programmet diskuteras inte det faktum att Ted Gärdestad begick självmord. TV4 valde inte heller att ta upp Kenneth Gärdestads personliga kamp för hälsan. Kenneth Gärdestad lider av skivepitelcancer.

– Precis, det är en slags hudcancer. Det är inte den allvarligaste sorten. Jag har gjort strålning och så har jag fått en hudtransplantation på huvudet.

Hur mår du i dag?

– Jag är fortfarande ganska svag och så där. Jag gick igenom lymfom för ett tag sedan och det är egentligen det stora som fortfarande påverkar mitt liv.

Kenneth Gärdestad berättar nu att han drabbads av flera komplikationer efter sjukdomen.

– Det har varit jobbigt helt enkelt. Jag känner mycket yrsel och operationen har gjort att jag inte tycker om mat, säger han och fortsätter:

– Så det har varit svårt för mig att behålla vikten. Det är fortfarande svårt för mig att äta. Att mumsa i mig mat det gör inte jag. Jag får koncentrera mig på att äta för att få i mig tillräckligt mycket näring.

Har det här fått dig att se annorlunda på livet?

– Det är klart, drabbas man av en sjukdom blir man lite rädd också. Man vill gärna vara frisk och slippa tänka på konsekvenser av olika sjukdomar. Det är absolut inte roligt. Det är skakigt och ledsamt.

 

LÄS MER: Jills känslosamma tal om separationen

 

Här stöttas Gärdestad av Jill Johnson under programmet

Tog produktionen hänsyn till det här?

– Ja, på så sätt att extrahjälpen var att jag inte ville åka själv. Jag ville ha med mig någon i familjen som kommer ihåg åt mig för jag är lite virrig och vimsig. Det var det kravet jag hade och det hade de inga problem med. Det var lätt att säga ja till, säger han och fortsätter:

– Min son Alexander var med mig och höll mig sällskap. Han var med som ett socialt stöd för mig och det behövdes.

Även hos deltagarna fick Kenneth Gärdestad stort stöd.

– Ja, folk var så snälla. Det var känslosamt. Det hade hänt så mycket med produktionen också när Freddie Wadling gick bort. Alla var lite medvetna om att jag inte var helt frisk och så där så det fanns en slags skörhet i mötet och välvilja och att ta hand om livet och göra det bästa utav det.