Gärdestads hårda krav – ändrade filmen för Ted

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: FOTO: OLA KJELBYE ©2017 STELLAN / FOTO: OLA KJELBYE ©2017 STELLANOVA FILM
Kenneth Gärdestad.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Ted Gärdestad.
Foto: TORBJÖRN CALVERO / TORBJÖRN CALVERO © PREMIUM PUBLISHING
1 / 7

Familjen har inte haft något veto. Men Hannes Holm, som har gjort ”Ted - för kärlekens skull”, har ändå valt att gå de närmaste till mötes i deras önskemål. 

Något som bland annat fått konsekvenser både för öppnings- och slutscenen:

– Kenneth (Gärdestad) spände ögonen i mig och sa ”du ska veta en sak – jag var aldrig avundsjuk”, berättar Holm om synpunkterna.

Vad han syftar på är filmens allra första bilder där Kenneth Gärdestad (spelad av Peter Viitanen) säger ”Jag var aldrig avundsjuk på brorsan – jag ville bara behålla honom för mig själv.”

– Kenneth har ju en så stor del i hela Teds karriär, så det är ju en fråga man undrar över – avundsjuka och svartsjuka. Och då gav Kenneth mig den där lilla utsnittsgrejen i början, där Peter säger det. Man kan säga att Kenneth löste början på filmen. Det var som en present från honom, förklarar Hannes Holm.


LÄS MER: Gärdestad-familjens tragedi – nya kampen

Hade åsikter om filmen

Det var viktigt för honom att det framgick att han inte var avundsjuk?

– Jo, precis.

Även när det gäller filmens slutscen har Kenneths åsikter spelat stor roll. För brodern kändes det väsentligt att också slutet skulle genomsyras av en ljus anda, och man har därför lagt mycket tanke på skildringen av självmordet 1997.

– Vi gick igenom manuset några gånger, och Kenneth tjatade eller pratade om det ljusa minnet. Men man kan inte sluta med ett ljust minne om man inte förstår varför. Sen så kände jag, spoiler varning, att det finns en annan scen i filmen där man får uppleva en eventuell död. Och när jag kom fram till den scenen kände jag mig hemma som manusförfattare. Att jag ändå fick med mig den fruktansvärda känslan. 

– Sen kände jag lite med Ted att det var ju ändå ett fantastiskt liv han hade levt, och då var det okej att ha ett ljust slut på hans historia. Precis som i ”Bröderna Lejonhjärta” hade han ju tillsammans med sin bror dödat Katla, och vunnit en seger i slutet. Han hade tagit striden mot sina demoner, och gjorde de här låtarna på slutet som spelas fortfarande. Så det är klart att filmen ska sluta ljust.


LÄS MER: Broderns kamp för Ted Gärdestad 


"Viktigt för mig att familjen är med på det"

Men Kenneths åsikter bidrog till hur ni gjorde slutscenen?

– Ja, gud ja! Det där är en jättesvår sak när det gäller efterlevande till en person. Familjen Gärdestad har uppvisat ett stort tålamod när det gäller filmatiseringen av deras Ted. De har varit väldigt professionella. Men i och med att Kenneth har skrivit texter, har han nog erfarenhet av att en text är en sak, och verkligheten en annan, säger Hanens Holm och fortsätter:

– Det var viktigt för mig att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå har funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.