Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gardells ändringar – innan världslanseringen

Loke Hellberg spelar Juha i ”En komikers uppväxt”. Foto: SF Studios
Filmen handlar om uppväxten på 70-talet. Foto: SF Studios

Jonas Gardell har uppdaterat handlingen när hans klassiska roman ”En komikers uppväxt” nu blivit film.

Nu berättar han och huvudrollsinnehavaren Johan Rheborg om inspelningen och den kreativa processen.

– Det finns en helt annan blick i den här filmen. Och bitvis en helt annan handling, säger Jonas Gardell.

På fredagskvällen var det dags för världspremiär av ”En komikers uppväxt” på Torontos internationella filmfestival och Jonas Gardell var på plats med Johan Rheborg och regissören Rojda Sekersöz.

Från Toronto berättar Jonas Gardell att han flugit in från Helsingfors och kom fram till premiärvisningen med bara tio minuters marginal.

– Jag och Rojda satt tillsammans och höll hand och kände oss som två sköna tjejer som har gjort en film ihop, säger Jonas Gardell.

Var ni nervösa?

– Jag var så jetlaggad. Jag hade varit vaken i 30 timmar utan avbrott, så jag var glad att jag var framme och, du vet, inte svimmade. Rojda var nog nervös, men ganska snabbt när vi börjat se filmen så kände vi att den här filmen håller. Den är bra.

Även Johan Rheborg var nöjd efter premiären inför en internationell publik.

– Det var kul att se den tillsammans med en publik som inte har någon uppfattning om vilka vi är och vad vi har gjort tidigare. Det var också kul att filmens skämt gick hem och att skratt och gråt kom på rätt ställen, säger han.

Jonas Gardell skrev nytt manus till ”En komikers uppväxt”

Romanen ”En komikers uppväxt” kom 1992 och har med sin humor och svärta blivit en klassiker. Boken berättar om tolvårige Juha som växer upp på 70-talet och använder sin humor för att hantera mobbningen och den tuffa stämningen i skolan.

Johan Rheborg spelar Juha som vuxen. Foto: SF Studios

Jonas Gardell berättar att det var han som tog initiativet till att boken nu skulle bli film, efter hans nya manus.

– Jag ville göra det på ett nytt sätt. Jag har varit med att driva det här från början, säger han.

I både boken och filmen drivs handlingen framåt av att den vuxne Juha ser tillbaka på sin barndom. Men i filmen är han i 50-årsåldern i stället för 20-årsåldern.

– Som 20-25-åring var min lösning på en jävlig barndom att bara fly. Men nu är jag 55 och då måste jag börja tänka: ”ska du fortsätta fly ett helt liv?” Det finns en helt annan blick i den här filmen. Och bitvis en helt annan handling, säger Jonas Gardell.

– Det är också att jag själv är förälder nu och då har man också en annan blick på barns utsatthet, fortsätter han.

Jonas Gardell har skrivit manuset, Johan Rheborg spelar huvudrollen och Rojda Sekersöz har regisserat nya ”En komikers uppväxt”. Foto: SF Studios

Jonas Gardell var själv inte inblandad i själva inspelningen, men både han och Johan Rheborg hyllar regissören Rojda Sekersöz, som långfilmsdebuterade 2017 med Guldbaggenominerade ”Dröm vidare”.

– Det viktiga har varit att det på slutet ska komma en film där både jag och Rojda känner oss som avsändare och där ingen upplever att man har kompromissat eller gett sig, säger Jonas Gardell.

– Jag fick ett oerhört förtroende för henne på en gång när vi träffades. Hon är en väldigt mogen regissör, säger Johan Rheborg.

Johan Rheborg hittade tonen med hjälp av dottern

Han erkänner att han det varit läskigt att ta sig an en sådan klassiker, men att han sedan struntat i det och tagit det för vad det är.

– Jag delar ju rollen med Loke (Hellberg, som spelar Juha som barn reds. anm.), men det känns kul att få jobba med ett manus som är så starkt och bra.

Han tog lång tid på sig för att förbereda sig för rollen, och hittade tonen av en tillfällighet först när han åkt ner till Göteborg där filmen spelades in.

– Under en promenad med min dotter hittade jag vad jag skulle göra. Ett privat ögonblick mellan oss som var känslomässigt stark. Vi skildes åt och hon åkte hem. Jag var kvar och behöll känslan, säger Johan Rheborg.