Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gardell om svåra tiden – och räddningen i Mark

Jonas Gardell berättar om övergreppen i ”Sommar i P1”.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gardell kärlekshyllar även maken Mark Levengood i Sommar i P1.Foto: OLLE SPORRONG

I ”Sommar i P1” berättar Jonas Gardell om allt från barndomens övergrepp till kärleken till ”en skallig och vimsig man från Finland”.

– Är det är något som det sista årets Metoo-rörelse har lärt oss, så är att vi måste bryta tystnaden och prata tills folk säger just: ”Måste ni tjata?” Och då ska vi säga: ”Idiot! Ja, det måste vi”, säger Gardell i programmet.

Jonas Gardell, 55, är aktuell med scenshowen ”Queen of fucking everything!”

På söndagen sommarpratar han i Sveriges radio, och en stor del av programmet handlar om barndomens övergrepp.

Jonas Gardell delar med sig av svåra minnen i ”Sommar i P1”.Foto: Sveriges Radio

I ”Sommar i P1” berättar Gardell om hur han som 14-åring drev runt på Stockholms gator i sin ensamhet. Han minns när han blev inlåst och våldtagen av en äldre man, för att sedan vädja om att bli utsläppt genom att viska att han bara var ett barn.

Inombords visste dock Gardell att han hade slutat vara ett barn i samma sekund som han blev våldtagen. Han kände att allt var över, och funderade på att ta livet av sig.

Gardell ändrade sig dock i sista stund.

– Jag tror att det där gäller alla oss som har blivit utsatta, som har blivit inlåsta i en lägenhet med sjutillhållarlås. Det kan vara övergrepp, det kan vara destruktiva relationer, det kan vara missbruk, eller vad det än är. Till slut måste man själv välja: jag skall inte dö, jag skall leva. Och hur mycket man än skulle vilja välja åt andra, åt dem man håller kära, som far illa, så går det inte. Varje person måste själv fatta beslutet: jag skall inte dö, jag skall leva, och det gjorde jag. Jag fortsatte, och jag lovade mig själv att aldrig mer i mitt liv vara så svag, så utsatt och så hjälplös som jag gjorts till i den där lägenheten av den där mannen.

Från våldtäkten till att Gardell träffade sin första pojkvän när han var 19, bestod hans sexuella erfarenheter bara av övergrepp från äldre män. 

Jonas Gardell riktar även uppmaning mot lyssnarna.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gardells ord om Metoo

Jonas Gardell berättar att han känner skam när han berättar om sina erfarenheter. Samtidigt upplever han att han bara har börjat rota i de hemska minnena:

– Är det något det sista årets Metoo-rörelse har lärt oss är att vi måste bryta tystnaden och prata tills folk säger just: ”Måste ni tjata?” Och då ska vi säga: ”Idiot! Ja, det måste vi.” En konsekvens av övergreppet var att jag förminskades. Förövaren reducerade mig till offer, tvingade på mig en identitet som inte var av mig vald. Det tog mig många år att resa mig ur denna påtvingade självbild, och själv bestämma vem jag var. Framför allt tog det många år att förstå att det faktiskt inte var våldtäktsmannen och alla gubbarna och deras övergrepp som definierade mig. Det var inte de där timmarna av total maktförlust inlåst i den där lägenheten, eller allt det där som hände sen, med de andra gubbarna, som bestämde mitt värde till noll. Utan vem jag var, och vad jag är värd, avgjorde bara jag själv. 

Jonas Gardell vänder sig sedan direkt till lyssnarna, och uppmanar personer som blivit utnyttjade att inte definiera och värdera sig själva utifrån vad förövarna har gjort mot dem.

Gardell om kärleken till Levengood

Jonas Gardell berättar sedan om hur han till slut hittade ”krysset på skattkartan”, som visade sig vara ”en skallig och vimsig man från Finland”. 

Han talar om tv-profilen och nuvarande maken Mark Levengood.

Mark Levengood och Jonas Gardell på förra årets upplaga av Melodifestivalen.Foto: OLLE SPORRONG

– I samma ögonblick jag såg honom sa jag: ”Men, där är han ju!” Han som jag har väntat på. Och Mark, han sa: ”Det ska nog bli bra, ska du se”. Och sedan dess har det varit han och jag. Tillsammans har vi åkt all världens berg- och dalbanor och flygande mattor, för det är faktiskt aldrig för sent att ha en lycklig barndom, säger Jonas Gardell.

HAR DU TANKAR OM SJÄLVMORD? KÄNNER DU NÅGON SOM MÅR DÅLIGT?

Eller har en närstående begått självmord?

Här finns det hjälp att få:

 

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar: www.mind.se

 

Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22.

 

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se

 

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se

 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111.

Aktuella öppettider på www.bris.se .

 

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad.

 

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.