Lars Norén var en av Sveriges mest framstående och kända dramatiker.
Nu skriver Jonas Gardell om sorgen efter honom på Twitter:
”Lars Norén är borta. En av de viktigaste författarna för mig när jag själv formades som författare.”
Han tar upp verken ”En fruktansvärd lycka”, ”Demoner” och ”Natten är dagens mor” som särskilt viktiga.
– Lars var så viktig och så revolutionerande. En stor förlust, skriver han vidare.
”Vår tids största dramatiker”
Skådespelaren Marika Lindström Hirdwall, 72, medverkade i flera av Noréns pjäser, inklusive hans sista, ”Andante”. Hon hade kontakt med Lars Norén på slutet, och är chockad över dödsbeskedet.
– I stunden känner jag bara en stor, stor tacksamhet över att ha fått medverka i flertalet av hans pjäser. Naturligtvis går tankarna till hans anhöriga. Det är vår tids största dramatiker, som jag ser det, med en enastående produktion och omfattning, säger hon.

– Han vände aldrig kappan efter vinden, han höll ju aldrig upp fingret och undrade varifrån vinden blåste. Han skrev bara om det som var angeläget för honom, oavsett ämnet. Det är naturligtvis en del av hans storhet.
– Jag är helt chockad, säger Marika Lindström Hirdwall.
Krister Henriksson: ”Han var livsfarlig och fnittrig”
Krister Henriksson, 74, har arbetat med Lars Norén vid flera tillfällen, och beskriver deras relation som professionell, men väldigt god.
När Expressen talar med honom berättar han att han trodde att det rörde sig om ett jobbsamtal från Norén.
Inte ett dödsbesked.
– Det kom som en chock. Jag visste tyvärr inte att han var sjuk, för som med allt med covid-19 så har de flesta sociala samtalen stängts ner, säger Henriksson.
– Han har betytt jättemycket för mig. Jättemycket.
Hur kommer du att minnas honom?
– Jag kommer minnas honom som det där fnittriga, livsfarliga geniet. Han var livsfarlig och jättefnittrig. Livsfarlig i sin uppmärksamhet, i sin intelligens, i allt det han såg, i allt det han såg omkring sig. Han var ju inte en dumskalle, han var ju så jävla vaken. Så klok. Det är väldigt ovanligt att man kombinerar det med en sån otrolig fnittrighet och eldsjäl.
Eva Millberg: ”Han hade en väldig humor”
Eva Millberg arbetade med Lars Norén i tre teateruppsättningar.
– Jag sitter här och är överväldigad av sorg. Han var en fantastisk dramatiker med mycket svärta, men det man sällan talar om med Lars Norén är att han har en väldig humor, säger Eva Ingabritt Millberg.
– Han var en stor samhällsröst, det var ibland fullständigt obegripligt hur han kunde vara så insatt i allt.
Hur kommer du minnas honom?
– Som en stor konstnär, som en stor lyssnare, som en fantastisk dramatiker och en spännande och egensinnig regissör som jag älskade att jobba med.
”Den i särklass största dramatikern”
Teaterproducenten Ulrika Josephsson, som arbetat med Norén på bland annat Riksteatern och Folkteatern i Göteborg, håller honom väldigt högt.
– Han är den i särklass största dramatiker som funnits i Sverige, och inte bara i Sverige. Även med europeiska och världsliga mått är han en av de absolut största, och med en produktivitet som är helt enastående, där så mycket håller en så hög klass. Han har spelats om och om igen över hela världen, säger hon.
Minns honom som enastående
Skådespelaren Sten Ljunggren minns Lars Norén som en av de stora dramatikerna. De jobbade tillsammans på teaterscenen – framför allt på senare år med Dramatenuppsättningar som ”Andante”.
– Han har en otrolig känsla för det som sägs och det som inte sägs och en otrolig känsla för hur människor överhuvudtaget uttrycker sig.
Men han lyfter också fram Lars Noréns som författare.
– Han var enastående, det var inte så många som man kunde jämföra honom med i Sverige.

Som skådespelare uppskattade han att jobba med Lars Norén på grund av hans intensitet.
– Han var väldigt livlig i sitt temperament och i sitt huvud, det var aldrig en död sekund. Varje repetition var det alltid någonting, det var alltid något nytt. Han var väldigt aktiv och närvarande som regissör, det tyckte jag var roligt.
– Jag tyckte han var enastående dramatiker och författare, de växt inte på träd.
Skådespelaren Carl Magnus Dellow sågs i Lars Noréns ”Andante” på Dramaten i början av 2019. Han minns Norén som en närvarande regissör och medarbetare.
– Jag är chockad. Det var fantastiskt att jobba tillsammans, han såg allt som hände på scenen. Han har så betytt mycket i svenskt teaterliv och har varit den största de senaste 50 åren. Han har haft en väldigt stor betydelse för utvecklingen av författarskap, regi och teater.
– Senast var han ju författare och regissör samtidigt, han förnyade sig varje dag på det sättet. Det var en fantastisk personlighet inom svensk teater.
”Besatt av honom”
Caroline Ringskog Ferrada-Noli läste första delen av ”En dramatikers dagbok” 2009 och sedan dess har hon varit besatt. Det var samtidigt som hon skrev sin egen första roman ”Naturen”.
– Jag blev inte inspirerad av vad den handlade om utan jag blev inspirerad av att han var brutal och modig, säger hon.
– Det Lars Norén har som inte så många andra i Sverige – eller kanske i världen – har är ett sätt att söka sanning och att dra skynken och masker av folk och avslöja världen. Och så är det språket, det är inte gulligt, fluffigt eller lögnaktigt.

Alla ord i Lars Noréns dagböcker är väldigt exakta och lika genomträngande som innehållet, säger Caroline Ringskog Ferrada-Noli.
– Jag tyckte det var så underbart och sedan dess har jag varit besatt av honom. jag har aldrig velat lära känna honom, men han har hjälpt mig. Hans syn på konst, hans professionalitet och faktiskt bara att han finns.
Därför drabbades hon hårt av nyheten om dödsfallet.
– Jag grät faktiskt, jag gråter aldrig över kändisar som dör. Jag hämtade mina barn på förskolan och fick säga till dem att det är någon som jag älskar fast som inte är min vän, jag älskar hans böcker.
”Tomrummet kommer att bli enormt”
Regissören Sofia Jupither säger att vi lever i en tid som hade behövt Lars Noréns blick på omvärlden.
– Det är så oändligt sorgligt på så många olika sätt att han har lämnat oss, att det ögat, den rösten och det jättestora hjärtat som var Lars Norén inte längre finns i den här tiden.
Hon berättar hur han varit ett viktigt inflytande för henne – både för som regissör och personligt.
– För min yrkeskarriär har han betytt oerhört mycket. Jag hade förmånen att jobba väldigt nära honom både personligt och yrkesmässigt de senare femton åren, det har betytt väldigt mycket för mig personligen och för mitt sätt att göra teater.

Lar Norén har också varit enormt betydelsefull för det som blivit Sveriges sätt att göra teater, säger Sofia Jupither.
– Han definierade den svenska teatern, för vårt sätt att spela teater, att inte väja för det svarta, att visa människans skröplighet och sätta upp människans svärta på scenen.
– Människans skröplighet blir rörande och att man inte väjer för sanningen och för svärtan i det, på det sättet var han oöverträffad och definierat det som blev svensk teater. Tomrummet kommer att bli enormt.
https://twitter.com/suzanneosten/status/1354078283894312960