Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Garanterad hits-feeling – det går inte att värja sig

Bon Jovi på Tele 2 Arena i Stockholm.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Bon Jovi besökte Sverige för första gången sedan 2013.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Bon Jovi turnerar med plattan ”This house is not for sale” från 2016. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Svaga stämband och ett av världens största band som inte träffar rätt.

Det här har ni gjort bättre, Bon Jovi.

På turnétröjorna utanför arenan visar Jon Bon Jovi upp jeans-baken. Precis som en annan New Jersey-bördig artist gjorde på ett klassiskt skivomslag. 

Egentligen är det fel att ständigt jämföra Bon Jovi med Springsteen.

Förebilden för bandet har sedan start varit Rolling Stones. 

Turnera en massa, göra jobbet. Framför allt göra jobbet. 

Det är också den inställning som gjort bandet till en kassako som turnéband. 

Samtidigt är frontmannen öppen med att de idag inte orkar lägga lika mycket svett och blod på ett rockliv som inte längre kräver det.

KONSERT

Bon Jovi

Tele 2 Arena

Publik: 35 393 (slutsålt)

 

Vem: Rockband bildat 1983 i Sayreville, New Jersey. Sålt över 100 miljoner plattor. Invalda i Rock and Roll Hall of Fame 2018. Består sedan Richie Sambora hoppade av 2013 av Jon Bon Jovi (sång, gitarr), David Bryan (keyboards), Tico Torres (trummor) samt Hugh McDonald (bas) och Phil X (gitarr). Med på turnén är även Everett Bradley (percussion) och John Shanks (gitarr). 

Vad: Första besöket i Sverige sedan 2013. Turnerar med plattan ”This house is not for sale” från 2016. 

Vad som fortfarande lockar 57-åringen är att fånga en ny publik. En ny generation rockfans där en låt som ”Livin on a prayer” är något som pappa och mamma lyssnade på när de var små. Några gånger på 35 år har de lyckats med just det. Först med MTV-tvättade ”Keep the Faith” under grungevågen. Senare med Max Martin-hiten ”It’s my life”, som går hem nästan bäst av allt i Tele2. Den kom för snart tjugo år sedan. Sedan dess har Bon Jovi fortsatt släppa säljande plattor men mer förvaltat det de än gång byggde upp. Framför allt live.

Garanterad hits-feeling och inget som lämnas åt slumpen, skriver Anders Dahlbom.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

För vi vet vad vi får med Bon Jovi. Garanterad hits-feeling och inget som lämnas åt slumpen. 

Och just därför är det så märkligt att Jon Bon Jovi själv verkar ha glömt att värma upp stämbanden när han intar ett solmosigt Tele2.

Kämpar vid mickstativet

Sångaren låter kraftlös och för en kamp mot varje ton. Rockstjärnan som inte bangar för gråa hår hade kanske mått bra av att ge rösten lite digital hjälp.

Kvällen igenom kämpar han vid mickstativet. I ”Someday I’ll be Saturday Night” låter det rent jävligt.

Bon Jovi i Tele 2 Arena på onsdagskvällen.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Å andra sidan får frontmannen inte mycket stadga av sitt band. De tänder till för en stund när de tar oss tillbaka till 1982, då när de skulle övertyga en radio-dj med ”Runaway”. Snart faller de ändå tillbaka i samma jämntjocka uttryck. 

Tidlösa klassiker från 80-talet går förstås inte att värja sig ifrån. Spår från country-doftande plattan ”Lost highway” funkar sämre i en stor arena. Än värre är ”We weren’t born to follow” och ”We don’t run”, en sorts trul-rock med smuts under naglarna och rebell-attityd som inte alls fungerar för en rockgigant som definierar mainstream.

En stark ”Blood on blood”

I drygt två timmar pendlar konserten mellan undermålig och rätt bra. En stark ”Blood on blood” ligger i låtlistan inbäddad i mög.

De hade förstås varit självklara som huvudakt på Sweden Rock, som startar samma kväll. Kanske hade New Jersey-rocken funkat bättre under bar himmel. 

Kanske inte det ändå.

För det här var inte speciellt kul, Bon Jovi.

Betyg – låt för låt

This House Is Not for Sale

 

Raise Your Hands

 

You Give Love a Bad Name

 

Born to Be My Baby

 

Whole Lot of Leavin'

 

Lost Highway

Bon Jovi.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Runaway

 

We Weren't Born to Follow

 

Have a Nice Day

Keep the Faith

 

Amen

Max Martin-hiten ”It’s my life”, som går hem nästan bäst av allt i arenan.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Bed of Roses

 

It's My Life

 

We Don't Run

 

Someday I’ll be Saturday Night

Överkryssad geting

 

Lay Your Hands on Me

 

God Bless This Mess

 

Blood on Blood

 

Captain Crash & the Beauty Queen From Mars

 

Bad Medicine

 

Wanted Dead or Alive

 

In these arms

 

Livin' on a Prayer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.