Gandolfini död i natt

LONDON. James Gandolfini är död.

Skådespelaren, mest känd för rollen som maffiabossen Tony Soprano, avled av en hjärtattack under en semester i Italien.

Han blev 51 år gammal.

James Gandolfini drabbades av en hjärtattack i går under ett besök i Italien, rapporterar amerikanska medier. Enligt en talesperson för skådespelaren var han på semester i Rom när han dog.

Dödsfallet bekräftades i natt av en talesperson för Gandolfini.

"Han rörde så många av oss genom åren med sin humor, sin värme och sin ödmjukhet", skriver tv-bolaget HBO, som han jobbade för, i ett uttalande.

De kallade honom även för en "stor talang" och en "älskvärd person", enligt AP.

- Jag är helt chockad. Jag fick precis höra det. Vi hade blivit som en enda stor familj. Det är en fruktansvärd förlust, säger Chris Albrecht, tidigare vd för HBO, till Deadline.com.

Gandolfini slog igenom sent i livet och försörjde sig länge som bartender och nattklubbsägare innan han kunde leva på sin skådespelarkarriär. 1992 kom hans första stora roll, i en Broadwayversion av "Linje lusta".

Men när han sedan väl slog igenom gjorde han det desto större. I rollen som maffiabossen Tony Soprano i tv-serien "Sopranos" hyllades han ständigt, och fick ta emot tre Emmy-priser under seriens sex säsonger.

"Den mest ödmjuka"

Joseph R Gannascoli spelade "Vito Spatafore" i "Sopranos".

- James är killen som aldrig vände sin rygg mot mig. Han var den mest ödmjuka och begåvade skådespelare som jag någonsin jobbat med. Han var en fantastisk man som jag alltid kommer att stå i skuld till, säger han till TMZ.

Gandolfinis fru, den förra modellen Deborah Lin, födde en dotter så sent som i oktober. Paret gifte sig på Hawaii 2008.

Gandolfini har även en son tillsammans med sin exfru Marcy Wudarski.

- Alla gråter, säger en källa nära paret till New York Daily News.

Innan han dog arbetade han med en ny tv-serie för HBO som heter "Criminal Justice."

Gjorde många skurkroller

James Gandolfini föddes 1961 i Westwood i New Jersey.

Han kom från en italiensk-amerikansk familj som talade italienska hemma. Hans pappa var murare och senare vaktmästare på en katolsk skola. Hans mamma arbetade i skolmatsalen.

Före tv-serien Sopranos gjorde han en rad skurkroller i filmer som Get Shorty (1995), Mr. Wonderful (1993), Terminal Velocity (1994), Crimson Tide (1995), Night Falls on Manhattan (1996), She's So Lovely (1997) och The Mighty (1998).

Hans stora genombrott kom med Sopranos 1999. Han spelade maffiabossen Tony Soprano 1999-2007. Tv-serien blev en internationell succé och han vann en Emmy tre år i rad som bästa dramaskåde- spelare.

Har också medverkat i filmer som The Man Who Wasn't There (2001), The Taking of Pelham 1 2 3 (2009), Welcome to the Rileys (2010), Killing Them Softly (2012), Not Fade Away (2012), Zero Dark Thirty (2012) och The Incredible Burt Wonderstone i år.

Hyllad på twitter

"Jesus. Världen har precis förlorat en av de största skådespelarna. James Gandolfini har gått bort. Tankarna går till hans familj. Vilken talang. Jag är sorgsen", skriver den brittiske skådespelaren Ewan McGregor.

"Otroligt sorgliga nyheter. En fin man", skriver den amerikanska komikern Steve Carell.

"Gandolfinis Tony Soprano var en av de mest nyanserade, mångbottnade gangsters som har fångats på film" skriver den amerikanska tv-personligheten Al Roker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.