Gamla vittnesmålet som kan fälla Cosby

Bill Cosby på väg in för rättegången, som har startat på nytt.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Bill Cosby, 80, anklagas för att ha drogat och ofredat tidigare basketspelaren Andrea Constand i Cosbys hem 2004.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Den nya rättegången mot Bill Cosby har börjat.

Nu kan skådespelaren fällas – av ett gammalt vittnesmål där han berättar att han brukade droga kvinnor.

Åklagaren har fått igenom att vittnesmålet ska läsas upp för den nya juryn, något som kan få en avgörande roll i rätten. 

Rättegången mot skådespelaren Bill Cosby pågick under sommaren förra året, men ogiltigförklarades då juryn inte kunde komma överens om utgången.

Bill Cosby, 80, anklagades för att ha drogat och ofredat tidigare basketspelaren Andrea Constand i Cosbys hem 2004.

Trots att åtalet bara gäller en kvinna, så har över 60 kvinnor anklagat Cosby för sexuella övergrepp och åklagaren valde under sommarens rättegång att kalla in flera av de andra kvinnor som vittnen. 

Men juryn kom aldrig överens om utgången – och rättegången sköts upp.

Fram tills nu.


LÄS MER: Rättegången mot Bill Cosby ogiltigförklaras 

Bill Cosby.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Rättegången i gång igen

I april togs rättegången upp igen, och nu står det klart att åklagaren kommer att få läsa upp Bill Cosbys gamla vittnesmål, från de första förhandlingarna förra året, där han berättade att han brukade droga kvinnor som han ville ha sex med genom att ge dem lugnande tabletter i form av quaaludes.

Under vittnesmålet berättade skådespelaren att han fick tabletterna av sin läkare under 70-talet när han hade ont i ryggen, men att han bara använde tabletterna för att droga kvinnor, skriver AP.  

– Quaaludes råkade vara den drogen som ungdomar och unga människor använde för att festa och det fanns gånger då jag kände att det var bra att ha tabellerna bara i fall att, berättade Cosby.

Skådespelarens advokat har kämpat för att vittnesmålet inte ska få användas i den nya rättegången då det inte finns några bevis för att Cosby ska ha drogat Andrea Costand, men åklagaren vann efter domarens beslut.

Under måndagen var det förhandlingar i rätten och då gick Andrea Constand själv upp i båset och avfärdade bestämt anklagelserna om att hon ska ha fått mycket betalt för att gå ut och berätta om Cosbys misstänkta övergrepp.

Även Constands mamma gick upp i vittnesbåset och berättade att Cosby personligen hade bett om ursäkt till Andrea Constand efter deras kväll tillsammans.

LÄS MER: Nya uppgifter: Cosby betalade miljonbelopp 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.