Det var under en turné med artisterna Wenche Myhre och Gitte Henning som Siw Malmkvist vaknade en morgon och märkte att vänsterarm och hand betedde sig konstigt. Foto: Sven LindwallDet var under en turné med artisterna Wenche Myhre och Gitte Henning som Siw Malmkvist vaknade en morgon och märkte att vänsterarm och hand betedde sig konstigt. Foto: Sven Lindwall
Det var under en turné med artisterna Wenche Myhre och Gitte Henning som Siw Malmkvist vaknade en morgon och märkte att vänsterarm och hand betedde sig konstigt. Foto: Sven Lindwall
Foto: Tommy PedersenFoto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen
Siw Malmkvist har haft en lång karriär och hon har nu börjat fundera på att lägga av. Foto: Jan DeldenSiw Malmkvist har haft en lång karriär och hon har nu börjat fundera på att lägga av. Foto: Jan Delden
Siw Malmkvist har haft en lång karriär och hon har nu börjat fundera på att lägga av. Foto: Jan Delden

"Gamla kärringar som röker blir jag arg på"

Publicerad

Siw Malmkvist drabbades av en stroke under en turné i Tyskland 2005.

Nu mår hon bra – men händelsen fick henne att genast sluta röka.

– Nu avskyr jag röklukt. Gamla kärringar som röker blir jag arg på och ser jag unga röka blir jag förbannad, säger hon till News55.

Det var under en turné med artisterna Wenche Myhre och Gitte Henning som Siw Malmkvist vaknade en morgon och märkte att vänsterarm och hand betedde sig konstigt.

Den folkkära artisten hade drabbats av en stroke och fick ta sig till sjukhus där hon var inlagd i fem dagar.

Händelsen fick henne att direkt sluta röka – något hon gjort sedan hon var 16 år.

– Vid varje undersökning på olika avdelningar frågade de alltid om jag rökte så jag lade ihop ett och ett och förstod att min stroke var resultatet av rökningen och att jag måste sluta. När jag kom till sista instansen och de frågade om jag rökte svarade jag: Nein. Då undrade de hur länge sedan det var jag slutat. Jag sa: Nu, säger hon till News55.

 

LÄS MER: Siw Malmkvist fick propp i hjärnan – var förlamad

 

Malmkvist säger att röksuget gick över relativt fort och att det mesta satt i huvudet. Numera gillar hon inte doften av rök och säger ibland till unga personer när hon ser att de röker.

– Nu avskyr jag röklukt. Gamla kärringar som röker blir jag arg på och ser jag unga röka blir jag förbannad, för de vet om hur farligt det är. När jag var ung visste vi inte om hälsoriskerna, det var glamouröst att röka och filmstjärnor gjorde reklam för cigaretter. Jag brukar ofta förmana ungdomar när jag ser dem stå och röka, säger hon.

 

LÄS MER: Siw Malmkvist: "Jag kan inte fatta att jag rökte så länge"

 

Siw Malmkvist har haft en lång karriär och hon har nu börjat fundera på att lägga av.

– Jag har absolut planer på att sluta. Börjar kanske tro att detta var min sista turné och att det bara blir ströjobb framöver. Ibland inbillar jag mig att yngre tycker jag är gaggig men det är bara som jag tror att de tänker så, det stämmer inte. Jag vill gärna att mina barn talar om för mig ifall mina scenuppträdanden blir för dåliga om jag då är för gaggig för att märka det själv. Jag vill inte bli en patetisk figur, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag