”Game of Thrones"-stjärnans kritik – mot egna sexscenerna

Sean Bean i ”Snowpiercer”.
Foto: TNT

Sean Bean önskar att sexscener i Hollywood vore mer spontana och mindre kontrollerade.

Frågan är om hans kvinnliga kolleger håller med.

Under film- och tv-instpelningar använder man sig ibland av en så kallad ”intimitetskoordinator”. De jobbar med att få skådespelare att känna sig trygga och bekväma under sex– och nakenscener, något som tog fart i samband med #metoo-rörelsen 2017.

Det har tidigare kommit avslöjanden om hur kvinnliga skådespelare styrs av mäktiga regissörer och sällan har något att säga till om. Många skådespelare har vittnat om att man riskerar att förlora sitt jobb om man motsätter sig krav på naket.

Men i takt med att fler kvinnor har höjt rösten har Hollywood börjat anställa en intimitetskoordinator, IC, vid inspelningar.

Ogillar intimitetskoordinatorer

”Game of Thrones” är, utöver en populär serie, även känd för sina många sexscener – sexscener som tidigare har fått kritik.

Men i stället för intimitetskoordinatorer tog skådespelarna hand om varandra under inspelningarna, har skådespelaren Gemma Whelan, 41, tidigare berättat.

Samtidigt säger Sean Bean, 63, som spelade Ned Stark i ”Game of Thrones”, att intimitetskoordinatorer ”förstör det spontana” i film och på tv.

– Det hämmar mig mer för då drar vissa saker till sig extra uppmärksamhet. Det är någon som säger ”gör så här, lägg din hand där medan du rör här…” Jag tror att det naturliga sättet som älskare beter sig förstörs av någon som gör det hela till en teknikalitet, säger han till brittiska Sunday Times.

Svaret på kritiken

Sean Bean, även känd som Boromir i ”Sagen om ringen”, jämför med inspelningen av miniserien ”Lady Chatterley”, baserad på romanen av D.H. Lawrence, 1993.

Där spelade Sean Bean mot Joely Richardson, 57.

– Det var en fröjd. Vi hade en bra kemi mellan oss, och vi var införstådda med att det vi gjorde var ovanligt. För hon var gift och jag var gift. Men vi följde storyn. Vi försökte porträttera sanningen som D.H. Lawrence skrev, säger han till Sunday Times.

Sean Bean syns just nu i tv-serien ”Snowpiercer” och skådespelaren har även åsikter om de sexscener han medverkar i.

Sexscenerna klipptes nämligen ner efter att de ansetts vara en aning för heta. Där spelar Sean Bean mot Lena Hall, 42, och i intervjun påstår Sean Bean att ”hon går med på allt” för att hon ”jobbar inom teater”.

– Du gör som bäst ditt jobb när du försöker pusha gränserna, censureras när tv-bolag eller annonsörer säger att det är för mycket. Det är en fin scen, ganska surrealistisk, drömlik och abstrakt, säger Sean Bean till Sunday Times.

Efter Sean Beans uttalanden har flera kvinnliga skådespelare svarat, däribland Rachel Zegler, 21 – samt ”Snowpiercer”-kollegan Lena Hall.

– Jag behöver antagligen klargöra en del information i den här artikeln eftersom människor frågar mig ”du, är du ok?” skriver hon på Twitter och fortsätter:

– Bara för att jag är på teatern betyder inte det att jag är öppen för allt.

Hon säger vidare att Sean Bean däremot är ”en grym skådespelare” och att han ”fick mig att känna mig bekväm”.

Missen i ”Game of Thrones” som alla missade:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.