Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Game of thrones” avslutas: ”Det är som en atombomb”

Peter Dinklage som Tyrion Lannister i det sista ”Game of thrones”-avsnittet. Foto: Helen Sloan/HBO
Emilia Clarke som Daenerys Targaryen i en scen ur det sista avsnittet av ”Game of thrones”. Foto: HBO

LONDON. Emilia Clarke beskriver finalavsnittet som att alla känslor kraschar på samma gång. 

När ”Game of thrones” avslutas skrivs tv-historia - ändå uppges slutet ha läckt mer än 24 timmar innan sista avsnittet sändes. 

Det här är förklaringen till att HBO inte kan hålla seriens spektakulära berättelse hemlig. 

”Game of thrones” säger farväl med ett finalavsnitt som seriens skådespelare beskriver som ett episkt avslut där tårarna ständigt är nära och som ”något vackert och hemskt på samma gång”. 

Emilia Clarke, som spelar Daenerys Targaryen, menar exempelvis att det går att likna finalen vid en bilkrasch som involverar ”alla känslor du kan föreställa dig”. 

- Det är som en atombomb. Det här kommer vara enormt. Seriöst alltså, säger Clarke till Hollywood Reporter. 

Dessa uttalanden kommer efter att ”Game of thrones” sista säsong bland annat innehållit ett avsnitt med den längsta oavbrutna stridssekvens som spelats in för en serie eller film, samt en omdebatterad scen där Daenerys Targaryen vändning förändrade seriens förutsättningar på några sekunder. 

”Inte redo att hantera känslorna”

Maisie Williams, 22, är en av skådespelarna vars rollfigur fortfarande är vid liv när ”Game of thrones” ska avslutas. När vi träffas i London beskriver hon sin sista inspelningsdag som Arya Stark som ”väldigt känslosam”. 

– Inte bara för mig, utan för alla, eftersom det även var sista dagen för flera i inspelningsteamet. Arya är ensam i den scenen och det är en långsam och försiktig scen, vilket var bra, för jag kände mig extra ömtålig den dagen.

– Trots att jag sett flera av de andra och hur de reagerade under sina sista inspelningsdagar så var jag inte redo att hantera alla de känslorna på en gång. Några veckor senare, när jag satt i min soffa och hade packat upp min väska för sista gången, då kom känslorna.

Störtflod av avslöjanden

Finalen av ”Game of thrones” är ett av de mest efterlängtade avsnitten i tv-historien. 

Under inspelningen av de sex avslutande avsnitten och inför premiären av ”Game of thrones” sista säsong har alla involverade i serien försökt att hålla handlingen så hemlig som möjligt. 

Detta har inte hindrat att avgörande händelser i flera av avsnitten läckt. 

Två blev tillgängliga för tidigt av HBO:s internationella distributörer, vilket resulterade i en störtflod av avslöjanden online, medan bilder och kortare klipp från avsnitt tre och fyra laddades upp på den sociala nyhetssidan Reddit timmar före sändning. 

Inför finalen påstås en användare på Reddit ha delat med sig av hur ”Game of thrones” slutar - samma användare läckte tidigare korrekt information om det femte avsnittet. Inlägget om seriens sista avsnitt plockades snabbt bort av sajtens administratörer, något som inte hejdade det från att spridas vidare på nätet. 

Till skillnad från exempelvis Netflix använder HBO flera olika distributörer runt om i världen för att nå ut med ”Game of thrones”. I Sverige hittas serien på C More och HBO Nordic. 

”Planerar att vara full”

Avsnitten i sista säsongen har blivit tillgängliga samtidigt i 194 olika länder - här hemma 03.00 natten till måndagarna. HBO kontrollerar därmed långt från alla steg i kedjan, då avsnitten måste skickas till distributörerna 12 till 24 timma före sändning för att säkra exempelvis undertexter och att de många och olika streamingtjänsterna hinner få upp avsnitten i tid. 

- Vi tar varje försiktighetsåtgärd, men när det handlar om att leverera avsnitt till typ 180 olika distributörer så kan säkerheten omöjligt vara 100 procent, säger en uppgiftslämnare på HBO till Vulture. 

Läckor eller inte, när det som ofta beskrivs som världens största tv-serie går i mål planerar upphovsmännen och huvudmanusförfattarna David Benioff och Dan Weiss - duon regisserar även finalen – att stänga av sina mobiler och ”öppna massa olika flaskor”. 

- Jag planerar att vara väldigt full och så långt bort från internet som möjligt, säger David Benioff till Entertainment Weekly.  

"Game of thrones" slår rekord

”Game of thrones” hade premiär 2011.  Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”.

”Game of thrones” sista säsong började sändas 15 april. Det sjätte och allra sista avsnittet blev tillgängligt 20 maj på HBO Nordic och C More i Sverige.

På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

”Game of thrones” åttonde och sista säsong började spelas in oktober 2017 och avslutades i juli 2018. David Nutter regisserade tre av säsongens sex avsnitt, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista.

”The bells”, det femte avsnittet i sista säsongen, slog seriens rekord i USA med 18,4 miljoner tittare. Det tidigare rekordet på 17,8 miljoner tittare noterades för ”The long night”, sista omgångens tredje avsnitt.

HBO har också meddelat att de fem avsnitten som hittills släpps i ”Game of thrones” sista säsong har ett snitt på 43 miljoner tittare i USA. Till det ska läggas alla de tittare som serien globalt; ”Game of thrones” sänds i 207 länder och i 194 av dessa blir avsnitten tillgängliga samma tid som i USA.