Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gabriel Alares hyllar Gidlund i "Idol"

Gabriel Alares hyllar Kristian Gidlund på "Idol"-scenen. Foto: Olle Sporrong

STOCKHOLM. Idolerna ska i veckan hylla artister som gått ur tiden. Gabriel Alares har valt att uppmärksamma Kristian Gidlund.

– Han berörde mig otroligt mycket, säger han.

Gabriel Alares

Född 1983. Uppvuxen i Stockholm.

 

Ägnade sig i ungdomen åt idrott - musiken kom in i hans liv på allvar först när han var 18 år. Har spelat i banden Insert Coin och The Fast Forwards, det sistnämnda har släppt ett studioalbum och turnerat i Tyskland och Österrike.

 

På senare år har han främst ägnat sig åt låtskrivande. Har bland annat skrivit till pojkbandet Cross Gene med medlemmar från Sydkorea och Japan. Var med och skrev Rysslands Eurovisionbidrag "What if" och stod på scenen bakom Dina Garipova under tävlingarna i maj i år.

 

Aktuell som en av finalisterna i årets upplaga av "Idol". Han hoppas att hans medverkan ska bli startskottet på en karriär som soloartist.

Startordningen

1. Sara Sangfelt

"Rehab" (Amy Winehouse)

Tel: 099-414 01

Sms: SARA till 72 400

 

2. Elin Bergman

"No woman no cry" (Bob Marley)

Tel: 099-414 02

Sms: ELIN till 72 400

 

3. Erik Rapp

"A change is gonna come" (Sam Cooke)

Tel: 099-414 03

Sms: ERIK till 72 400

 

4. Miriam Bengtsson

"I wanna dance with somebody (who loves me)" (Whitney Houston)

Tel: 099-414 04

Sms: MIRIAM till 72 400

 

5. Gabriel Alares

"You can't kill rock'n'roll" (Sugarplum Fairy)

Tel: 099-414 05

Sms: GABRIEL till 72 400

 

6. Kevin Walker

"Behind blue eyes" (The Who)

Tel: 099-414 06

Sms: KEVIN till 72 400

 

7. Sandra Wikström

"Try again" (Aaliyah)

Tel: 099-414 07

Sms: SANDRA till 72 400

 

8. Matilda Melin

"Sittin' on the dock of the bay" (Otis Redding)

Tel: 099-414 08

Sms: MATILDA till 72 400

 

9. Jens Hult

"Come as you are" (Nirvana)

Tel: 099-414 09

Sms: JENS till 72 400

Gabriel Alares är en udda fågel i "Idol"-gänget. Med sina 30 år är han med marginal äldst av årets finalister och han är också den med klart störst erfarenhet av musikbranschen.

Han spelade tidigare i rockbandet The Fast Forwards och så sent som i våras stod han på scenen i Eurovision Song Contest som körsångare bakom Rysslands Dina Garipova - Gabriel var också en av upphovsmännen bakom bidraget "What if".

– Men hela "Idol"-formatet, och det genomslag som tv har, är precis lika nytt för mig som för de andra. Jag tycker att vi tävlar på lika villkor, kanske att jag är mer trygg i mig själv, säger han och berättar att han hoppas slå igenom som soloartist.

Vill påverka

Gabriel Alares är också en av få "Idol"-deltagare som valt att använda uppmärksamheten för att påverka och förändra. Den senaste veckan har han bland annat engagerat sig för utvisningshotade Abrahim "Ibbe" Jabateh.

– Jag känner ett ansvar nu när jag har kommit hit, jag vill kunna påverka och hjälpa. "Idol" är en otrolig plattform, man når ut till både Asta 90 år och Asta fem år, säger Gabriel.

I förra veckans fredagsfinal tillägnade han sin version av Sebastian Ingrossos "Reload" till just "Ibbe" - för första gången fick han då också ta emot hyllningar från hela juryn för sitt framträdande.

– Förra veckan var speciell för mig. Jag tänkte mycket på det här fallet när jag sjöng, jag var arg på idiotin och hjärtlösheten bland beslutsfattare i det här landet, säger Gabriel.

Frågade bandet

Och allt talar för att veckans framträdande kommer att bli lika speciellt. Idolerna ska hylla artister som har gått ur tiden.

– Den första jag tänkte på var förstås Kristian Gidlund. Han berörde mig otroligt mycket med sitt sommarprat, jag har aldrig gråtit så mycket till någonting, säger Gabriel Alares.

Musikern och journalisten Kristian Gidlund gick bort i cancer i september i år. Gabriel ska sjunga låten "You can't kill rock'n'roll" av bandet Sugarplum Fairy där Gidlund spelade trummor. Innan han bestämde sig rådfrågade han bandet och fick ett okej.

– Det är en bra och stark poptext som är riktad mot mobbare och hatare. Det är också ett metaforiskt fint budskap, att man inte kan döda rockmusiken. Det är precis som med Kristian Gidlund, även fast han tyvärr har gått ur tiden så lever hans ord kvar för evigt, säger Gabriel Alares.

"Idol" sänds i TV 4 klockan 20.00 på fredag.

Annons:
Expressen Refunder Miami

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!