Lektion i stil. Balettdansören och koreografen Jardel Oliveira de Sousa har tränat tusentals svenskor i konsten att gå i högklackat. Här får Ingegärd Gyllenswärd, Katarina Åkesson, Söndags reporter Karin Sörbring och Kerstin Franzén en lektion. Foto: Johanna Berglund
Lektion i stil. Balettdansören och koreografen Jardel Oliveira de Sousa har tränat tusentals svenskor i konsten att gå i högklackat. Här får Ingegärd Gyllenswärd, Katarina Åkesson, Söndags reporter Karin Sörbring och Kerstin Franzén en lektion. Foto: Johanna Berglund

Gå snyggt i höga klackar

Publicerad
Uppdaterad
Det räcker inte med att ha höga klackar för att uppfattas som kvinnlig. Man måste kunna gå på dem också. Vår reporter, Karin Sörbring fick en lektion vid trendiga High heel school.
Taxi-rätt. "Håll för Guds skull ihop knäna när du kliver ur taxin", instruerar klackläraren Söndags reporter.Foto: Johanna Berglund
Trappteknik. När du går nerför trappor ska du försöka hålla blicken upprätt och snedda lite grann.Foto: Johanna Berglund
Tillsammans med fem andra kvinnor i åldrarna 30–55 står jag med skor med olika höga klackar i handen i en danslokal på Östermalm i Stockholm. Stämningen är nervös och lite fnissig när klackgurun Jardel Oliveira de Sousa, välkänd koreograf och balettdansör, drar i musiken.
– Nu ska vi lära oss kroppsretorik. Med rätt hållning kommer ni att utstråla självförtroende, slippa skavsår och skor som går sönder och få ett bättre sexliv, förklarar Jardel till tonerna av en kvinna som på franska viskar fram sensuella meningar.

"Var inte stel"

En och en får vi gå fram och tillbaka i salen – barfota – medan läraren filmar och korrigerar våra rörelser.
– Ser du att du hela tiden svänger på huvudet? frågar han Katarina och imiterar hennes stil.
Katarina blir plötsligt medveten om huvudrörelserna och går snart med en helt annan grace.
– Du rör dig lite hjulbent, vännen. Om du låtsas gå på lina så blir stegen mycket rakare, säger Jardel till en annan deltagare.
Jag för höra att jag pendlar med armarna som om jag trodde att jag var en fotomodell.
– Sväng lite mer på höfterna! Var inte så stel!
När jag ser mig själv på filmen inser jag att Jardel har rätt. Han instruerar oss att hålla ihop fötterna, höja blicken och ta ut stegen.
Nina, som i början fick kritik för att hon gick för snabbt och ryckigt, rör sig efter några vändor mjukt och sensuellt.
Två och två eller tre och tre traskar vi fram och tillbaka och granskar oss själva i speglarna. Nu är det samba i högtalarna.
– Inte så fort! Elegans, mina damer! I Sverige syns det sällan på gångstilen om det är en manlig eller kvinnlig makthavare man har framför sig. Vi ska ha jämställda löner, men livet blir mycket roligare om ni bejakar er kvinnlighet! säger Jardel.
Han poängterar vikten av att hålla ihop knäna när vi stiger ur en taxi och visar hur vi snyggast sneddar nedför en trappa.

De fem dödssynderna

Till slut anser Jardel att vi fått hyfsad fason på barfotastegen och vi beordras att ta på klackarna. Det känns mycket mindre fånigt att rulla med höfterna när jag har skor på mig.
När Jardel visar de fem dödssynderna (bilmekanikern, ankan, barbie, giraffen och kamelen) känner många sig.
– Det börjar arta sig, Expressen-tjejen! Men du går fortfarande lite grann som Barbie! Kroppsbyggare gillar gulliga tjejer som trippar fram, men det utstrålar knappast självförtroende, manar klackexperten.
Axlarna bak, blicken rakt fram och klacken i backen innan tårna nuddar golvet. Det är mycket att hålla i huvudet...
Lite genant blir det när Jardel uppmanar oss att inta olika poser. Ingegärd visar sig dock vara en fena på att spexa och vi andra försöker ta efter hennes stil. Vi fnissar och gläds åt varandras framsteg.
60 minuter senare spricker Jardel upp i ett leende:
– Suveränt! Nu är det en helt annan kvinna som rör sig på klackarna, berömmer han mig.
Och hemläxan? Den blir att våga röra höfterna mer och tänka på att hålla armarna närmare kroppen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag