Nytt pengabråk efter Fyre-dokumentären: ”Förstörde livet för mina vänner”

Fyre-festivalen.
Foto: Netflix.
Rapparen Ja Rule och Billy McFarland.
Foto: Netflix.
Svenska modellen Elsa Hosk. Influencers, kändisar och modeller som Emily Ratajkowski, Chanel Iman, Hailey Baldwin och Elsa Hosk startade festivalens hajp i sociala medier.
Foto: OLLE SPORRONG
Flera personer twittrade om hur missnöjda de var med festivalen.
Foto: Netflix.

Fyre marknadsfördes av världens mest betydelsefulla influencers medan miljoner spenderades på privatplan, yachts och festande. 

Resultatet beskrivs som ”det största fiaskot på ett decennium”. 

– Jag lever med att jag bokstavligen förstörde livet för mina vänner och min familj, sa arrangören Billy McFarland när han dömdes till sex års fängelse för bedrägeri. 

Det här är historien om lyxfestivalen som aldrig blev av. 

Han bad om ursäkt medan hans mamma och syster grät öppet och hans pappa lutade sig framåt och placerade sitt ansikte i händerna. 

– Den skuld jag känner är förkrossande, sa Billy McFarland strax innan han dömdes till sex års fängelse. 

”Hans handlingar avslöjar en djupt girig, självupptagen man som fokuserar helt på sig själv. När han behövde mer pengar, ljög han för investerare så han kunde få mer pengar. När han ville ha mer pengar, tog han pengar från affärskonton. När en plan började fallera, kläckte han snabbt en ny”, går det att läsa i en av åklagarens skrivelser enligt Vice. 

Det handlar om McFarland, killen som fick idén till Fyre i oktober 2016. Drygt en månad senare lanserades festivalen på sociala medier.  

Mindre än ett halvår senare kollapsade allt.  

 95 procent av biljetterna sålde slut på 48 timmar

Billy McFarland, nu 27 år gammal, är en entreprenör som startade företaget Magnises. Det ledde till startupen Fyre Media, som jobbade med att bygga en digital plattform tänkt att förenkla processen att boka artister - en av medgrundarna var hiphopartisten Ja Rule och för att marknadsföra företaget lanserade de Fyre, en lyxfestival på Bahamas som numera beskrivs som ”det största fiaskot på ett decennium”. 

Influencers, kändisar och modeller som Emily Ratajkowski, Chanel Iman, Hailey Baldwin och svenska supermodellen Elsa Hosk startade festivalens hajp i sociala medier. Kendal Jenner, en av de som la upp den initiala promotionkampanjen, uppges ha fått mer än två miljoner kronor för besväret. 

Efter 48 timmar hade 95 procent av biljetterna sålts. 

Fem månader senare och trots flera varningar om att evenemanget inte skulle gå att genomföra flögs biljettköpare till Bahamas. 

Området där festivalen skulle äga rum beskrivs i Netflix nya dokumentär om katastroffestivalen bland annat som ”en byggarbetsplats”.

Av ”det kulturella ögonblick” där ”musik, konst och mat” skulle erbjudas på ett sätt som ingen festival tidigare gjort blev inget. 

I stället: festivalbesökare som upplevde något ”närmare ”Hunger Games” än Coachella”. McFarland befann sig på djupt vatten

I januari släppte Netflix och amerikanska streamingtjänsten Hulu varsin dokumentär om Fyre-fiaskot. 

Regissören Chris Smith slutförde arbetet med ”The Great Beyond”, en dokumentär om Jim Carrey och Andy Kauffman, när han började tänka på Fyre.

– Det kändes som en fotnot som flesta hade glömt bort. Endimensionellt, som om ingen hade speciellt mycket information om vad som egentligen hade hänt, säger Chris Smith till The Guardian. 

I dokumentären, som har titeln ”Fyre: The Greatest party that never happened”, berättas hur McFarland tidigt befann sig på djupt vatten och att det skulle ha varit omöjligt för teamet som jobbade med festivalen att lyckas med den vision som sålts till biljettköparna. 

– Det var svårt och utmanande att få folk att berätta vad som hände, eftersom det är uppenbart att det här är något som de flesta vill glömma, säger Chris Smith. 

Billy McFarland blir intervjuad i Hulus dokumentär ”Fyre fraud”, men säger inget av större värde. I stället har hans medverkan kommit att handla om något annat.  

McFarland uppges ha fått 250 000 dollar för att medverka i ”Fyre fraud”. Den dokumentärens regissör, Jenner Furst, medger att McFarland fick betalt, men vill uppge inte summan. 

– Men 250 000 är en lögn, säger Furst till The Ringer. 

Chris Smith till samma sajt: 

– McFarland sa att om vi betalade honom 125 000 dollar så skulle han ställa upp även för oss. Men efter att tillbringad tid med personer som påverkats så negativt av deras upplevelse med Fyre kändes det fel om han skulle tjäna något på det här. 

– När vi sa nej återkom han lite senare och sa att han skulle ställa upp för 100 000 dollar kontakt. Tvingades betala ur egen ficka

Samtidigt: Netflix Fyre-dokumentär samproduceras av Jerry Media, det företag som hjälpte Fyre festival med sociala medier samt Matte Projects, även det ett företag involverade i festivalen. 

”Under arbetet med dokumentären var det aldrig så att någon krävde att de skulle framställas på ett visst sätt, vilket hade varit emot vårt sätt att jobba”, går det bland annat att läsa i ett uttalande från Netflix och upphovsmännen till dokumentären. 

Efter dokumentärernas respektive premiärer har Ja Rule skrivit på sociala medier  att han ”inte tjänat en krona” på Fyre och att ”även han blev lurad”. 

Finns det då något positivt med detta festivalfiasko?

Maryann Rolle och hennes make Elvis driver restaurangen Exuma Point Bar and Grille på ön där Fyre skulle ha ägt rum. De anställdes för att fixa festivalens mat. När McFarland inte kunde betala Maryann Rolle det han lovat, tvingades hon ta mer än 450 000 kronor av sina sparade pengar för att betala lön till de som jobbat för henne.

Sedan Netflix-dokumentären har Maryann Rolle fått in dubbelt så mycket på en GoFoundMe-kampanj. 


FYRE FESTIVAL

# En utlovad lyxfestival planerad till april 2017 på Bahams som aldrig blev av.  Festivalens arrangör, Billy McFarland, greps kort efter festivalen misstänkt för bedrägeri. Han dömdes i oktober förra året till sex års fängelse för ett antal olika bedrägerier, där Fyre är en av de största. # Två dokumentärer, ”Fyre Fraud” på amerikansk Hulu och ”Fyre: The Greatest party that never happened” på Netfix, berättar nu historien bakom festivalfiaskot. Bara den senare dokumentären går att se i Sverige. # Efter Netflix-dokumentärens premiär startades en antal insamlingar för de som arbetade vid festivalen, men som ännu inte fått någon lön. Den största av dem har samlat in mer än 750 000 svensk kronor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.