Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra nya vittnen mot Timell: ”Lite av en överraskning”

Martin Timell i Svea hovrätt på tisdagsmorgonen.
Foto: Expressen
Foto: Expressen
Martin Timell.
Foto: Expressen
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: polisen
1 / 7

Nu inleds förhandlingarna i Svea hovrätt mot Martin Timell om den misstänkta våldtäkten.

TV4-profilen friades i tingsrätten men målet drivs nu vidare i hovrätten av kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Martin Timell är övertygad om att han frias – och vill att rättegången hålls med öppna dörrar.

– Martin påkallar inte stängda dörrar utan vill att den här förhandlingen sker inför öppen ridå, säger hans försvarare Hanna Lindblom.

På tisdagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot den förra TV4- och ”Äntligen hemma”-profilen. Martin Timell, 61, är åtalad misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna i samband med en personalfest 2008.

Attunda tingsrätt friade Martin Timell. Där hördes sju vittnen som berättade om vad de sett under festen och vad kvinnan sagt till dem efteråt.

På tisdagen anlände Timell till Svea hovrätt tillsammans med sin försvarare Hanna Lindblom. Timell meddelade att han ville att förhandlingarna skulle hållas med öppna dörrar.

– Martin påkallar inte stängda dörrar utan vill att den här förhandlingen sker inför öppen ridå, säger hans försvarare i rätten.

Hanna Lindblom: Vittnena har inte så starka minnesbilder 

Men kvinnan som anmält våldtäkten ville ha stängda dörrar. Och så blev det efter beslut från rättens ordförande. Ordföranden överlade inte med nämndemännen innan beslutet fattades.

Hanna Lindblom säger, om Timells önskan om öppna dörrar:

– Han tycker att det skulle vara bra att få en helt annan rapportering kring det här. Nu blir det så mycket tissel och tassel och du som journalist vet inte vad som sägs där inne. Jag tycker att det vore bra att det skulle komma ut på ett annat sätt.

Vad skulle komma fram genom att ha öppna dörrar?

– Det är framför allt det som vittnena sa under tingsrättsförhandlingen. Vittnena har inte så starka minnesbilder av den här påstådda händelsen som de säger sig ha. När man ställer tuffa frågor till dem så håller det inte riktigt. Det blev väldigt tydligt under de vittnesförhören.

”Hon mår inte särskilt bra”

Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan som anmält Timell, säger att hennes klient inte mår bra av processen.

– Hon mår inte särskilt bra i dag. Hon är väldigt nervös och det här är påfrestande, det är det för alla inblandade parter och deras familjer i det här målet, säger Elisabeth Massi Fritz.

Du har begärt att din klient ska höras igen i hovrätten.

– I dag begärde jag att min klient ska få svara på några frågor och de frågorna avhandlas genom ett tilläggsförhör med henne. Det är inte frågor som har ställts till henne tidigare. Det är nya frågor. De frågorna jag vill ställa har med de nya vittnena att göra. Vittnen som jag åberopat. Jag vill veta av henne vilka kontakter som hon har haft med dem, hur det har sett ut och vad hon har berättat för dem.

Fyra nya vittnen

När rättens ordförande läste upp tingsrättens dom i hovrätten satt Martin Timell tillbakalutad och lyssnade. Sen läste Elisabeth Massi Fritz upp sina krav: Att TV4-profilen ska dömas för våldtäkt.

Åklagare Anna Bengtsson valde att inte överklaga tingsrättens friande dom, men det gjorde advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägandebiträde till kvinnan som anmält Timell. Det är alltså hon som driver målet.

I en kommentar skriver Massi Fritz:

”Det är oerhört viktigt att en målsägande som varit utsatt för en traumatisk händelse som en våldtäkt också får sin sak prövad av domstol. I det här fallet räcker det inte med tingsrättsdom. Målet måste även prövas av hovrätten förstås.”

I hovrätten har fyra nya vittnen kallats in. Vittnena ska styrka kvinnans berättelse om att hon:

”... kort tid efter gärningen har berättat att Timell med våld fört upp sina fingrar i målsägandens underliv.”

Martin Timell misstänkts för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna i samband med en skärgårdsfest 2008.
Foto: POLISEN

Timell motsatte sig de nya vittnena och tyckte att uppgifterna var vaga och generella. 

– Fyra nya vittnen som dyker upp nästan efter elva år, då undrar man varför de inte hört av sig tidigare. Det är nästan på gränsen till bristande civilkurage om det är någon som haft någonting att säga i den här utredningen. Varför i hela friden har vederbörande inte hört av sig tidigare?, säger Timells försvarsadvokat Hanna Lindblom.

Massi Fritz: ”Bevisningen stöder målsägandes berättelse”

Hovrätten tillåter att vittnena medverkar och menar att uppgifterna inte kan ”anses vara utan betydelse i målet”.

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz kommenterar inför förhandlingarna:

”Våldtäkt är ett synnerligen allvarligt brott och som alltid sätter djupa spår. Så även för min klient. Tingsrätten kom fram till att min klient är trovärdig och tillförlitlig. Det finns stödbevisning som går att värdera på annat sätt än vad tingsrätten gjorde. Allt som har prövats bakom de stängda dörrarna finns inte antecknat i tingsrätten. Viktigt att komma ihåg ...”

”Jag för min klients talan och har bestämt mig för att inte svika henne, det är viktigt. Med våldtäktsmål har jag under mina 28 verksamma år lärt mig en sak och det är att domstolarna kan göra olika bevisvärderingar. Vi har åberopat den gamla bevisningen som fanns i tingsrätten och fyra vittnen som ej åberopades i tingsrätten. Den nya bevisningen har dock funnits hela tiden. Bevisningen stöder målsägandes berättelse om att hon har blivit utsatt för en våldtäkt av den tilltalade. Resten får avhandlas bakom stängda dörrar i hovrätten.”

Försvarsadvokaten tror på samma resultat

Förhandlingarna pågår under den 2 och 4 april i Svea hovrätt. Under torsdagen hålls förhör med de fyra nya vittnena.

– Jag har inte fått någon information vad det handlar om. Det har bara presenterat vaga uppgifter om vad de här personerna ska höras om. Jag vet inte vad de har för relation till målsäganden. Det blir lite av en överraskning, säger Hanna Lindblom.

Inför förhandlingarna säger hon, om vittnena:

– Det här är en händelse som ligger drygt elva år tillbaka i tiden. Förundersökningen bedrevs under drygt ett halvår, ett åtal kom förra året. Och nu, först ett år efter att tingsrätten meddelat sin dom, kommer fyra nya vittnen. Då kan man undra: Var fanns de personerna tidigare?

– Tingsrättens dom är väldigt välformulerad och väl underbyggd. Jag tror inte att det kommer gå på något annat sätt här, säger Hanna Lindbom vidare och menar att Elisabeth Massi Fritz ”inte den bevisningen som behövs för en fällande dom”.

Om sin klient, Martin Timell, säger hon:

– Han är här och han mår bra.

Är han övertygad om en friande dom?

– Lika övertygad som jag är.

Ingela E Hessius kommenterar fallet.

Timellrättegången i Svea hovrätt

Rättegången inleds tisdag klockan 9.30. Den första dagen ägnas åt sakframställan och videobandade förhör med målsäganden, som kommer att spelas upp bakom stängda dörrar.

På onsdagen är det videoförhör utan partnerna närvarande. På torsdag ska fyra nya vittnen, som kallats av Massi Fritz, höras. Sista dagen är på fredag, då rätten samlas för att överlägga utan närvarande parter.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.