I det andra avsnittet av den minst sagt speciella säsongen av ”Antikrundan” 2021 handlar det om föremåls proveniens, eller värdet av berättelsen bakom ett föremål.
För att illustrera detta så blir återblickarna till tidigare säsonger flera.
Ett trälok tillverkat av företaget Brio på 1940-talet kostar i dag ett par 100 kronor. Samma trälok fast med historien att ha tjänat som kung Carl Gustafs leksak tiodubblas i värde.
Värderades till sexsiffrigt belopp
Experten Rickard Thunér och Magnus Broni, som tidigare oftast verkat bakom kameran, gör i avsnitt två av ”Antikrundan” en kartläggning för att hitta ett föremål som visats upp i programmet under någon av de tidigare säsongerna.
Och det är det inte vilket föremål som helst.
Det handlar om Björn Borgs garagedörrar. Dörrarna som var bidragande till grunden för det som skulle komma att bli hela fem Wimbledontitlar.

Senast de sågs i programmet var 2012, när de värderades till 150 000 kronor av just Rickard Thunér.
– Jag kommer ihåg att Anne Lundberg ringer till mig och säger ”Vi ska ju till Södertälje, men kan du komma kvällen innan. Vi har fått ett rätt speciellt objekt. Det är ett par garagedörrar,” säger Thunér i programmet.
– Det var en rätt sömnlös natt, fortsätter han.
Rickard Thunér: ”Det är smått magiskt”
I kartläggningsarbetet får de fram att garagedörrarna såldes till Södertälje kommun året efter de värderades av ”Antikrundan”.
Det visar sig att de numera finns inglasade på Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje, och när Rickard Thunér får se dem igen så blir det känslosamt.
– Nu fick jag gåshud igen. Så häftigt, och så fint gjort, det är smått magiskt, säger han.
Sedan sätter han sig på en stol för att beundra garagedörrarna, till synes lite skakad.
– Du blir lite rörd av det här, säger ”Antikrundans” reporter Magnus Broni.
Leif Mannerström dök upp
Kocken och programledaren Leif Mannerström gjorde ett gästspel i programmet när han ville ha hjälp av experten Magnus Bexhed med en värdering.
– Det har att göra med lite matlagning det här med. Det här är alltså en skaldjursmortel, säger Mannerström i programmet.
Morteln är drygt 100 år gammal och masstillverkades i början av 1900-talet. Som enskilt föremål, inte värt mer än 1 000 kronor, men med historien ser det annorlunda ut.
– Jag tror att det är många där ute som vill ha en hummermortel som har en gedigen proveniens och som är ägd av Leif Mannerström, säger Bexhed.
– Därför tror jag att vi i vart fall pratar om 10- kanske 15 000 kronor, fortsätter han.
– Vad är det man ska säga då? Oj, säger Mannerström.