Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fusket i "Parlamentet" som tittarna inte får se

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johan Rheborg och Pia Johansson.
Johan Ulvesson och Nour El Refai.
Foto: TV4
Aron Flam.
Foto: / WIKIMEDIA COMMONS

Svenska komikerna lurar tv-tittarna i "Parlamentet".

Nu berättar en av manusförfattarna, Aron Flam, sanningen bakom programmet. 

– Allt är superförberett, säger han i podcasten "Öppet hjärta" med Marcus Birro och Michael Strandberg.

"Parlamentet" är en av TV4:s största succéer. Det ser så enkelt ut att komikerna kommer med träffsäkra skämt som väcker skratt. 

Många av Sveriges mest kända komiker har medverkat i programmet, däribland Sissela Kyle, Nour El Refai, Pia Johansson, Magnus Betnér Johan Rheborg, Mikael Tornving och Henrik Hjelt.


LÄS MER: Parlamentet tillbaka i TV4 efer uppehållet 


Aron Flam: "Allt är superförberett"

Nu avslöjar en av de tidigare manusförfattarna, Aron Flam, sanningen bakom programmet. Författaren brukade skriva för "Parlamentet" några säsonger, Magnus Betnérs program "Betnér direkt" och har även producerat webbprogrammet "Folkets främste företrädare" på SVT Play.

Enligt honom är allt inte som det ser ut i programmet. Det som ser spontant ut är i själva verket motsatsen.

– Allt är superförberett, men man kan inte tvinga en komiker att följa manus. De överbandar också, det sänds inte live utan man spelar in mer än man behöver och sen klipper man ut det roligaste. Vi skriver alltid skämt så att det finns till alla, alla kommentarer, det finns alltid skämt, säger Aron Flam i Marcus Birros och Michael Strandbergs podcast "Öppet hjärta".


LÄS MER: Henrik Hjelts grova terrorskämt i TV4


"Vissa komiker har så mycket talang"

Men Aron Flam säger samtidigt att det finns en del undantag. 

– Sen finns det vissa komiker som har så mycket talang att de inte behöver hjälp av en manusförfattare. De kan sitta där och på studs komma på något roligare skämt, säger Aron Flam i podcasten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.