Daniel Lindström är både juryns och tittarnas favorit. Nu anklagas Claes af Geijerstam för att försöka hjälpa Dniel fram till segern.
Daniel Lindström är både juryns och tittarnas favorit. Nu anklagas Claes af Geijerstam för att försöka hjälpa Dniel fram till segern.

Fusk-bråk efter sändningen

Publicerad
Uppdaterad
Idol -juryns Claes af Geijerstam anklagas för att försöka fuska.
Allt för att favoriten Daniel Lindström ska vinna.
Rent skitsnack. Det måste handla om något slags missförstånd, säger Claes af Geijerstam.
Daniel Lindström hyllades i går av juryn. Ordföranden Peter Swartling reste sig upp och gav honom applåder. Men efter gårdagens direktsändning kommer anklagelser om att Claes "Clabbe" af Geijerstam har försökt göra upp "Idol 2004" på förhand. På en branschfest förra veckan påstås Clabbe ha skrutit om hur han valt ut låtar som passar Daniel Lindström. Uppgiftslämnare berättar att Daniel i det närmaste redan går att utse som segrare – eftersom Clabbe och andra inblandade i "Idol 2004"-produktionen medvetet väljer ut låtar som passar norrlänningen. Claes af Geijerstam.

Väljer ut låtar

– Att Daniel vinner känns mer eller mindre redan klart. Enligt vad Clabbe sa då får deltagarna välja mellan låtar som till övervägande del är anpassade för souliga röst. Darin tvingas pröva för honom svårare och mera komplicerade sånger säger en branschexpert till Expressen. När Claes af Geijerstam får höra anklagelserna blir han först frågande, sedan säger han: – Det måste röra sig om någon slags missuppfattning. Någon kommentar jag har sagt som gått ett varv för mycket. Deltagarna väljer själva bland 30 till 40 låtar. Tar två personer samma låt blir det lottning. Det här är rent skitsnack. Men även tävlande i "Idol 2004", som vill vara anonyma, framför kritik mot upplägget: – En del moment känns som gjorda för Daniel. Självklart blir det lite svårare för oss andra då. Maria Mowbray, projektledare för "Idol", tillbakavisar bestämt: – Vi försöker inte påverka deltagarna i någon riktning. Att vi skulle tvinga någon att sjunga något de inte vill är bara snack. Daniel Lindström själv medger att han är juryfavorit, men tillägger: – Dagens omgång på svenska var den svåraste hittills. Visst, jag kanske har lite fördel av att juryn tycker om mig, men det är ändå tittarna som avgör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag