Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fröken Sverige – så gick det sen

Längre tillbaka i tiden var det inte ovanligt med skönhetstävlingar.
Under många år var Fröken Sverige den mest populära. Det skrevs spaltmil om tävlingen och de unga kvinnorna som deltog och tv sände från tävlingarna.
Men med tiden kom tävlingen att framstå som mer kontroversiell.
I dag ägs varumärket av baddräktsdesignern och företagaren Panos Papadopoulos. 2009 hölls den sista tävlingen – sen dess ligger Fröken Sverige på is.
Men många som vann har sedan haft framgångsrika karriärer.
Hollywood-skådisar, programledare och företagare – här är tio av de mest välkända.

1. "Att jag varit Fröken Sverige kändes lite fånigt"

Linda Lindorff i Fröken Sverige 1990.
Foto: Privat
Linda Lindorff (1972-)
Fröken Sverige 1990

Få svenska kvinnor förekommer i medierna så mycket och ofta som Linda Lindorff. I dagarna fylls medierna om hennes strapatser i TV4:s danssuccé Let´s Dance.
Om man får tro allt som skrivs så dras hon med mer skador än ett NHL-proffs i hockey och med den professionella inställning hon har så är hon beredd att ta emot en hel del stryk för att nå sitt mål – att vinna hela tävlingen.
En tävling som hon vann för 26 år sedan var Fröken Sverige 1990.
– Jag var bara 18 år, hade aldrig gått på klackar och inte upplevt så mycket glamour så det var mycket nytt på en gång. Jag fick gå in på scen i guldiga klackar och en rosa bikini inför 60 miljoner tittare - det var lite speciellt. Jag minns att jag träffade Roger Moore och blev lyrisk och att jag tyckte Miss Chile var ursexig, berättar Linda Lindorff.
En tid efter vinsten dök hon upp som väderpresentatör i TV3. Efter det har hon haft en lång rad programledarjobb i TV4. Nu har Bonde söker fru börjat rulla igen och i hennes program Linda och djurens hjältar hade nyligen premiär. Men karriären som programledare tog ordentlig fart med programmet När & Fjärran.
– Det var då allt hände. Inom ett år på TV4 fick jag fyra titlar, När & fjärran, Jakt och fiske, Äntligen Trädgård och Farmen. Givetvis har det varit roligt att få pris som bästa programledare, vilket jag fick 2002, och så gillar jag ju att jag gjort Bonde söker fru i 11 år.
Vad tror du att tävlingen har betytt för din karriär?
– Inte så mycket, eller jag vet inte. Min känsla efteråt var snarare att jag inte ville prata om det så mycket. Jag ville få höra att jag var bra på saker, inte bli bedömd för hur jag såg ut. Att jag varit Fröken Sverige kändes lite fånigt på något vis.
Hur ser du på skönhetstävlingar i dag?
– Det känns rätt omodernt men visst, tar man det på rätt sätt så kan det ju vara rolig upplevelse för någon. Jag hade roligt när jag var med men jag tog det heller inte seriöst alls. Hur kan man tävla i skönhet, det är ju så konstigt. Alla är vackra på sitt sätt och att jämföra utseenden är ju bara tycke och smak.
Linda hette som ogift Isaksson. I dag är hon gift med fotografen Jacob Lindorff och har tre barn. Familjen bor i villa på Lidingö. Hon driver bolaget Linda Isaksson Media Entertainment AB som ifjol hade en omsättning på drygt tre miljoner kronor.


2. Fotbollspelaren har inte skruvat ner på takten

Yvonne Ryding, Fröken Sverige 1984.
Foto: Roger Tillberg/Stella pictures
Yvonne Ryding (1962-)
Fröken Sverige 1984
Miss Universum 1984

Yvonne Ryding vann både Fröken Sverige och Miss Universum 1984. I dag minns hon den tiden som en rolig upplevelse som hon inte tog på så blodigt allvar.
Hon menar att Fröken Sverige kändes som en ganska oskyldig tävling på 80-talet när hon ställde upp. Men i den internationella tävlingen blev det mer allvar.
Hon fick ställa sin på scen i direktsänd inför 600 miljoner tittare och slängdes in i något som hon beskriver som ganska tufft.
– Man skulle ha med sig cocktailklänningar och långklänningar och allt vad det var. Som en svensk tjej på 80-talet i min ålder, det var inte någon som hade en långklänning i sin garderob. Jag hade med mig två resväskor, Miss Colombia hade med sig sexton så det var en jäkla skillnad. Man kunde inte ens föreställa sig hur det skulle vara när man kom dit bort. Men det gick ju bra ändå, säger Yvonne Ryding.
– Jag ställdes inför väldigt stora utmaningar och det gjorde att jag växte. Det är jag tacksam för i dag.
Hur ser du på skönhetstävlingar i dag?
– Jag kan väl tycka att det finns andra parametrar som är värre i dag med intimitet i tv och såna saker. Det finns en rad dokusåpor och kanske också hänger ut folk på ett väldigt negativt sätt, säger Ryding som menar att man ger sig in i tävlingen för att lära sig något.
– Jag kan se det som lite förlegat att tycka att det är så otroligt negativt. Jag ser det som en språngbräda för tjejer som har ett mål i sikte i sitt liv.
Efter året Miss Universum bodde Yvonne kvar i USA i fyra år där hon bland annat jobbade med reklam och som modell och talesperson. När hon kom hem till Sverige gifte hon sig med skådespelaren Kell Bergkvist (de gick skiljda vägar 2000). Paret fick två barn.
Under åren har Ryding arbetat som talesperson för företag, varit programledare och dykt upp i andra tv-sammanhang, bland annat som deltagare i Let's Dance. Hon har också föreläst kring företagande men även hälsa och skönhet.
I dag har hon flyttat till den lilla orten Ås i Krokom i Jämtland. Hon har åtta styrelseuppdrag i bolag med så olika verksamheter som skönhet, stugbyar, förvaltning och träning. Sedan 1995 arbetar hon med sitt eget hudvårdsmärke. Karriärsmässigt tror hon att året som skönhetsdrottning hjälpt henne att våga saker som hon kanske inte hade vågat annars.
– Det är många parametrar där det krävs mod och det tror jag att jag har med mig i dag.


3. "Gav mig mer skinn på näsan"

Emma-Helena Fredriksson får en segerkyss av Mathias Fredriksson.
Foto: Tommy Pedersen
Emma-Helena Fredriksson (1975-)
Fröken Sverige 1999

Emma-Helena Fredriksson, eller Nilsson som hon hette vid tiden för vinsten i Fröken Sverige, var längdåkare och är gift med en annan längdåkare, nämligen Mathias Fredriksson. När hon vann Fröken Sverige 1999 var hon 24 år.
– Jag tycker det var bra att jag var något äldre när jag var med, för när du är äldre har man lättare att inte ta så hårt på kommentarer och liknande, säger Emma-Helena och fortsätter;
– Jag var idrottstjej och den här något mer ytliga världen var väldigt ny för mig. Vilket var bra eftersom jag inte alls var den som brytt mig om och längtat till det livet. Jag ställe upp och tyckte att det var kul.
I dag ser Emma-Helena tillbaka på tävlingen som något positivt där hon knöt många kontakter.
– Liksom allt annat man gör i livet var det en erfarenhet. Framförallt har jag lärt mig att prata inför större folksamlingar och haft förmånen att få resa och träffa många intressanta människor runtom i världen. Kort och gott, en erfarenhet som gav mig mer skinn på näsan.
Hur ser du på skönhetstävlingar i dag?
– När jag var med fanns inte den hetsen som i dag, nu har det blivit så hysteriskt i sociala medier. Och skönhet i sig har alltid varit och är en kontroversiell fråga. Skönhet sitter i betraktarens öga. Jag såg det som vilken tävling som helst och tyckte inte att det var konstigt, tvärtom, en utmaning och ett äventyr i sig. Det är klart att alla som vill ska kunna få vara med och tävla, men alla föds inte med samma förutsättningar oavsett om det gäller idrott eller något annat.
När Emma-Helena var med i Fröken Sverige pluggade hon till socionom, och det är på den banan hon har gått vidare. Nu arbetar hon som hållbarhetskonsult mot små och medelstora företag tillsammans med en partner som är utbildad biolog.
Hon bor med maken Mathias Fredriksson och sina tre barn i Östersund. Just nu är hon mammaledig med det senaste tillskottet till familjen, en liten kille.
– Han föddes i februari, det är vår tredje kille och nu har vi ett helt stafettlag. Så nu får det räcka.


4. Badscenen har fått ikonstatus

Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi i Rom i
Anita Ekberg (1931-2015)
Fröken Sverige 1951

Anita Ekberg växte upp i en stor syskonskara på Östra Fäladsgatan 29 i Malmö. Hon var nummer sex av åtta barn till mamma Alva och pappa Gustav som arbetade som lagerchef. Man får förmoda att det inte alltid var så fett hos familjen Ekberg. Det var en stor familj att försörja.
Men det Anita möjligen inte kunde få från sina föräldrar, hade hon fått i överflöd av naturen. Hon var slående vacker och hade dessutom begåvats med ett mycket stort självförtroende. 1951 vann hon tävlingen Fröken Sverige. Samma år ställde hon upp i Miss Universe. Och även om hon inte vann den tävlingen så fick Hollywoods filmproducenter upp ögonen för den vackra skånskan.
Men det började med arbete som fotomodell och på diverse nattklubbar. En som fastande för svenskan var den excentriske entreprenören Howard Hughes som ville ändra hennes efternamn. Anita Ekberg vägrade, vilket säger en del om hennes tro på sig själv, och menade att tids nog så skulle filmpubliken få lära sig uttala hennes efternamn.
Med tiden skulle nog de flesta säga att den unga damen med det stora självförtroendet utvecklades till en fullfjädrad diva, om än en mycket charmig sådan.
Anita Ekberg spelade in flera amerikanska filmer i Hollywood. Men det var en helt annan film som skulle få henne att för evigt inta en plats i filmhistorien – och framför allt en särskild scen.
1960 gjorde hon rollen som Sylvia i Federico Fellinis film "Det ljuva livet". Badscenen i Fontana di Trevi i Rom har fått ikonstatus. Italien blev hennes nya hemland. Här hade hon en 20 år gammal kärlekssaga med Fiat-chefen Gianni Agnelli, själv en av världens mest kända stilikoner.
Anita Ekberg var gift två gånger. Inget äktenskap var särskilt lyckligt. Filmrollerna blev färre och hon drog sig tillbaka allt mer. I januari 2015 dog hon på en klinik sydost om Rom efter en tids sjukdom. Hon blev 83 år gammal.


5. Premiärturen slutade i katastrof

Miss Universum 1955 – Hillevi Rombin.
Hillevi Rombin (1933-1996)
Fröken Sverige 1955
Miss Universum 1955

Svenska kvinnor hade redan vunnit världsrykte för sin skönhet. Skådespelerskor som Greta Garbo och Ingrid Bergman hade tagit Hollywood och hela världen med storm. Och den tidigare Fröken Sverige-vinnaren Anita Ekberg stod inför en större lansering i drömfabriken.

1955 vann Hillevi Rombin från lilla Alfta i Hälsingland Fröken Sverige. Det var en sak. En betydligt större sak var att hon även vann Miss Universe samma år i Long Beach, Kalifornien i USA.
Hillevi Rombin växte upp i Uppsala och en av dem som föll för den unga kvinnans skönhet var artisten Owe Thörnqvist. Hans visa "Svartbäckens ros" lär vara inspirerad av hans ungdoms stora förälskelse. Efter segern i USA, som för övrigt var den första som sändes direkt i televisionen, stannade hon kvar i det nya landet.
Hon kom att gifta sig med den förmögne och politiskt inflytelserike hotellägaren och filmproducenten David Schine.
Schine hade ett förflutet som rådgivare åt den republikanske senatorn Joseph McCarthy som gjorde sig ökänd genom att identifiera och brännmärka misstänkta kommunister i hela USA och inte minst inom filmindustrin.
Många gånger så saknades det bevis för att de utpekade personerna verkligen var övertygade kommunister och en fara för landet, i vilket fall var de demokratiska rättigheterna satta ur spel.
Hillevi Rombins liv fick ett oväntat och mycket dramatiskt slut. Hennes son – en av sammanlagt sex barn – hade tagit flygcertifikat och ville ta med föräldrarna på premiärflygturen. Det slutade i katastrof. Strax efter uppstigningen fick planet problem med motorn. Planet störtade och både sonen och föräldrarna dog den 19 juni 1996.


6. Magda i Bondfilmen "Octopussy"

Roger Moore och Kristina Wayborn i
Kristina Wayborn (1950-)
Fröken Sverige 1970
Miss Scandinavia 1970

Säg Britt-Inger Johansson från Nybro och de flesta skulle klia sig i huvudet lätt brydda. Säg däremot Kristina Wayborn och många skulle spontant säga, "ja, just det Bondbruden". Det är alltså samma kvinna.
1983 spelade hon rollen som Magda i Bondfilmen "Octopussy" mot Roger Moore. Hon var inte ensam svenska i filmen. Maud Adams från Luleå spelade Octopussy själv och även Miss World-vinnaren Mary Stavin från Örebro hade en liten roll i filmen.
Det blev ytterligare några filmer och desto fler roller i olika tv-serier för Kristina Wayborn. Men hon har sagt i intervjuer att hon hellre ägnade tiden åt sina hästar än att flänga runt världen och spela in filmer. En stor del av sitt liv ägnar hon åt sin hälsa. I en intervju med sajten Improveme förklarade hon:
– Jag äter väldigt mycket fisk och dricker minst en halv deciliter fiskolja om dagen. Sedan är det viktigt att tillföra D-vitamin. Jag undviker de vita produkterna som socker, mjöl och förfinat ris. Det äter jag aldrig. Sedan har jag trappat ner på frukten då det är lite för mycket socker där.
Hon springer, cyklar och gymmar hemma i USA där hon bor sedan 1970-talet.


7. Ställer ut över hela världen

Cecilia Rodhe.
Foto: Hasse Persson
Cecilia Rodhe (1961-)
Fröken Sverige 1978

De var säkert bara de mest hängivna supportrarna och kalenderbitarna som visste att Cecilia Rodhe blev Fröken Sverige 1978. För oss andra blev hon mest känd när hon dök upp på läktaren för att följa sin man, tennisstjärnan Yannick Noah. (Han slog bland annat ut Mats Wilander i finalen i de öppna franska mästerskapen.)
Då hade Cecilia Rodhe redan hunnit med en karriär som internationell fotomodell. Cecilia och hennes make har två barn, varav sonen är professionell basketspelare i NBA-laget Chicago Bulls.
Cecilia Rodhes far var fotograf och kanske har hon ärvt en konstnärlig ådra därifrån. I dag är Cecilia Rodhe en framgångsrik skulptör och har haft utställningar över hela världen.
Hennes studio ligger i Brooklyn i New York. Två av hennes skulpturer finns på den svenska ambassaden i Paris. En av dem som uttalat sig uppskattande om Cecilia Rodhes arbeten är förre utrikesministern och den nuvarande vice generalsekreteraren i FN, Jan Eliasson:
"Cecilia Rodhes konst inspirerar, skapar fred och harmoni, och ger ny styrka och hopp."


8. Återförenades med de andra deltagarna

Annika Duckmark, Fröken Sverige 1996.
Foto: Anders Kallersand
Annika Duckmark (1971-)
Fröken Sverige 1996

Om någon till äventyrs inte visste att Annika Duckmark vunnit tävlingen Fröken Sverige, så fick de lära sig det när hon gifte sig med fotbollsidolen Tomas Brolin. En Fröken Sverige gifte sig med en av landets mest hyllade fotbollsspelare. Men redan 2006 gick de skilda vägar.
Under flera år var hon programledare för lottodragningarna i tv.
I dag driver hon en välbesökt blogg som handlar om familj, hälsa, skönhet, träning, mat och allt annat som hör livet och tillvaron till.
Bara för några dagar sedan berättade Annika Duckmark i sin blogg om återföreningen bland alla de tjejer som ställde upp i Fröken Sverige-tävlingen 1996. Det har gått precis 20 år sedan Annika vann den i tv direktsända tävlingen.
Av gruppfotot att döma såg det ut som om tiden stått still. Annika Duckmark bor i dag i Enskede och är mamma till tre barn.


9. Har flera återförsäljare i hela landet

Valerie Aflalo startade sitt eget märke.
Foto: Börge Skotnes
Valerie Aflalo (1976-)
Fröken Sverige 2000

Steget från skönhet till mode kanske inte känns så långt. Men det krävs givetvis en hel del arbete och talang för att man ska tilldelas utmärkelsen Guldknappen i kategorin "läsarnas pris". Det är nämligen vad Valerie Aflalo lyckats med.
Efter segern i Fröken Sverige-tävlingen och de närmast sedvanliga programledarjobben har Valerie Aflalo ägnat sig åt att utveckla sitt eget klädmärke som lämpligt nog heter just Valerie.
Det var kanske inte så konstigt att det blev mode för Valerie. Hennes pappa, fransmannen Pierre Maurice Aflalo, var den som introducerade Yves Saint Laurent i Sverige under det tidiga 1970-talet.
Valerie Aflalo arbetade dessutom som praktikant hos modedesignern Renato Nucci i Paris för att skaffa sig erfarenhet innan hon startade sitt eget märke.
I dag har hon bland annat sin egen butik i gallerian Mood i centrala Stockholm. Hon har flera återförsäljare i hela landet. Valerie Aflalo ägnar sig i första hand åt den konstnärliga delen i verksamheten, den kommersiella får hon hjälp av sin mamma och pappa, som båda är entreprenörer.


10. Programledare för en rad shower

Två Fröken Sverige på samma bild: Anita Ekberg och Malin Olsson som vann 2001.
Foto: Tommy Pedersen
Malin Olsson (1982-)
Fröken Sverige 2001

Det är inget som följer med naturlig nödvändighet, men det är ett faktum att många av vinnarna i Fröken Sverige har blivit programledare i tv.

Malin Olsson från Skattungbyn i Orsa är inget undantag. Ett fördelaktigt yttre, charm, närvaro och personlighet har aldrig skadat i vare sig skönhets- eller tv-branschen.
I snart tio års tid har Malin Olsson dykt upp som programledare i olika slags sammanhang. Nu kan man se henne i SVT:s serie "Vem bor här". Men hon har även kommenterat Eurovision Song Contest och varit programledare för Inför Eurovision Song Contest.
Frågan är om någon dalkulla har haft ett mer spännande namn än Malin, vars fullständiga namn är Malin Isabel Sofie Dos Santos Cardoso Olsson. Det portugisiska inslaget kommer från mamman som är från Portugal.
I dag bor hon i Malmö bara en bit från Slottsparken. Hon är sambo med den 12 år yngre artisten Simon Peyron.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.