Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fröken Snusk: ”Då kan ingen döma vem jag är”

Fröken Snusk hoppade av skolan för musiken – familjens stöd
”Varför är det inte okej att sjunga om sex som är så normalt?”, frågar sig Fröken Snusk.
Foto: OLLE SPORRONG

Epadunken dominerar topplistorna och på första plats tronar Fröken Snusk.

Den anonyma artisten med rosa rånarluva har miljontals strömningar på Spotify och i höstas hoppade hon av gymnasiet för musiken.

I en intervju med Expressen Nöje berättar hon om oron för att hennes identitet ska komma ut, familjens åsikter och svarar på kritiken mot låttexterna.

– Det är klart jag känner ett ansvar, säger artisten.

I en lägenhet i norra Stockholm sitter Fröken Snusk med långa svarta lösögonfransar och rosa rånarluva.

– Det är jobbigast. Masken har jag vant mig vid, men att behöva sätta på lösfransarna varje gång är så jobbigt, säger hon och skrattar. 

Topplistorna på Spotify har under flera veckor dominerats av en låt som handlar om att rida någon som en dalahäst. Och det är i lägenheten vi ses i som låten spelades in. Fröken Snusk berättar att det tog ungefär en kvart. Sedan var låten klar.

– Jag stod i den där garderoben och spelade in sången, säger hon och pekar. 

Tillsammans med producenten och artisten Rasmus Gozzi har Fröken Snusk blivit en av epadunkens allra största stjärnor och ”Rid mig som en dalahäst” har i skrivande stund över 21 miljoner strömningar på Spotify. 

På Tiktok har låten använts i närmare 14 000 videor.

Samarbetet med Rasmus Gozzi var spontant. Idén om Fröken Snusk fanns redan, det som fattades var någon som kunde kliva in i karaktären.

– Jag lärde känna en gemensam kompis till Rasmus, sedan hörde han av sig och frågade om vi skulle testa spela in i studion för skojs skull för jag hade sagt att jag tyckte om att sjunga på fritiden. Vi åkte till studion och spelade in en låt, inte någon speciell låt utan bara på skoj. Sedan blev det bara.

Fröken Snusk har slagit igenom stort med låten ”Rid mig som en dalahäst” som hon gör tillsammans med Rasmus Gozzi.
Foto: OLLE SPORRONG

Vem som egentligen döljer sig bakom den rosa rånarluvan och de långa lösögonfransarna är hemligt. På frågan om hon själv har någon koppling till epa- och raggarkulturen eller till Dalarna vill Fröken Snusk inte svara på. Det blir för mycket information om hennes bakgrund, förklarar hon.

Samtidigt har många försökt att ta reda på hennes riktiga identitet.

Är det jobbigt att folk är så måna om att få veta vem du är?

– Det är klart man känner att man är lite rädd att någon ska få reda på vem man är. Men vi har säkrat upp och kollat igenom mycket hur vi ska göra för att ingen får reda på vem jag är.

Vad är det du känner dig rädd för? 

– Mest att de får ett ansikte på vem jag är. Då blir det personangrepp på mig. Nu vet ju ingen vem jag är och de kan inte hacka på något speciellt förutom ”du sjunger si, du sjunger så”. Det tar inte så hårt på en, men om det blir mot mig som person blir det svårare.

Fröken Snusk fortsätter:

– Det enda de har att säga till mig är ”du är en hora”, för att jag sjunger vissa texter. Okej, men låt mig vara det då. Men om det börjar gå till personangrepp och de kommenterar utseende så kan det ta lite hårdare på en, därför är det skönt att jag har mask på mig.

Fröken Snusk bestämde sig för att hoppa av gymnasiet och satsa helhjärtat på musiken.
Foto: OLLE SPORRONG

Håller det hemligt för sina vänner

I december hade Fröken Snusk 13 spelningar runtom i landet och nu för 2023 har hon och hennes team satt som mål att de ska vara Sveriges mest bokade liveakt. 

För att inte avslöja sin identitet när de är på spelningar är det mask på som gäller – alternativt munskydd och solglasögon.

– När man åker på spelningar kan det vara lite jobbigt att inte kunna sitta i restaurangen och äta till exempel, det blir lite avskilt. Man får inte träffa så många människor under spelningarna så det är tråkigt.

För att nå målet och kunna satsa helhjärtat på musiken tog Fröken Snusk beslutet att hoppa av gymnasiet.

– Det var rätt nyligen, för någon månad sedan, precis när ”Dalahäst” hade exploderat. Jag kände att det blev väldigt mycket att göra och vi har satt höga mål inför 2023 så jag kände att jag inte kommer hinna göra båda sakerna så då blev det musiken först.

Vad säger din familj och dina vänner om det? 

– Min familj tycker det är jättekul och de stöttar mig i allting. Och mina vänner, de är ju de från studion som är mina vänner och resten vet inte att det är jag.

Du misstänker inte att de har någon aning om att det är du?

– Det är ingen som har pratat med mig om det i alla fall. 

Känns inte det märkligt? Att dölja det här för nära vänner?

– Jo, det är ju lite skumt. Nu har jag inte riktigt tid att umgås med några förutom teamet. Det hade nog varit jobbigare om jag träffade dem varje dag och sa att jag skulle åka och jobba och fick frågan vad jag jobbar med.

”Varför är det inte okej att sjunga om sex?”

Den enorma succén och populariteten har också kommit med en del kritik. Låttexterna är ofta explicita och textrader som ”du är ett riktigt luder, du hukar dig ner och bara suger” har fått många att höja på ögonbrynen. 

Fröken Snusk själv har tidigare beskrivit att låtarna handlar om ”grov kärlek”. 

– Det är klart jag känner ett ansvar eftersom det är många unga som lyssnar på låtarna. Samtidigt har vi satt 18-årsgräns på både Spotify och Youtube så det är föräldrarnas ansvar att gå in på sina konton och klicka i att man är under 18, då kan de inte lyssna på musiken.

– Folk kommer alltid ha åsikter och bli provocerade. Det är många som har reagerat på att man sjunger att jag är ett ”luder”, men jag sjunger tillbaka att han är en ”fuckboy”. Det är mest en rolig grej, inte för att trycka ner någon.

Vad vill du säga till de som är kritiska till låttexterna?

– Det har alltid varit tabubelagt att prata om sex och så fort man gör det får man hat. Det känns som att det måste börja komma fram nu att det är normalt att prata om sex och det börjar ju bli mer accepterat. Vi har haft svensk rapp länge nu som har dominerat topplistorna, där är det okej att sjunga om droger och vapeninnehav, varför är det inte okej att sjunga om sex som är så normalt? Det är ju därför vi alla sitter här.

Är det enklare för dig att sjunga texterna när du är Fröken Snusk?

– Jag är väldigt mycket mig själv, med eller utan masken är jag väldigt snuskig som person. Det är inte som att jag förändras med masken utan det känns bara bättre att ha masken. Då kan ingen döma vem jag faktiskt är.

Se mer:

Ur arkivet: Hemligheten bakom Fröken Snusks succé

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.