Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frissigt vinterhår? Så tyglar du det enkelt

Hårfint. Hanna Persson, 24, som bloggar på hanapee.com, har äntligen hittat ett schampoo som passar - och kan numera njuta av fräscht hår även mitt i vintern. Foto: Alexander Donka
Hårstylisten Beverly McColgan, lärare på Mariart i Stockholm.
VÄRMESKYDDA
Använd bra produkter för värme innan du plattar håret. Annars är risken att håret blir frissigt igen så fort du går utanför dörren.
Ga.Ma protect spray ion.
ÅTERFUKTA
Se till att använda återfuktande produkter i ditt hår. Genom att lägga i en hårolja när håret är fuktigt låser du in fukten i håret.
Kérastase Elixir Ultime.
Hårologen Lena Borg hos Hårologi tipsar om:
VÅRDA HÅRBOTTEN
Kliar hårbotten beror det ofta på att du använder ett schampo som du inte tål, byt till ett neutralt utan parfym. Använd spray med aminosyror, provitamin B5 och skyddande UV-filter.
Flexispray från Hårologi.
BORSTA
Borsta håret 100 drag varje dag - det ökar blodcirkulationen och ger ett friskt hår. Många tror att det sliter på håre - men det är inte sant. Borsten ska ha en träplatta och strån av äkta hår. Undvik borstar av plast.
Hårborste från Hårologi.
Frisören Helene Hedström på Aqua Hår i Trollhättan tipsar om:
BRA SCHAMPO
Ett bra schampo och balsam är grunden. Billiga märken som du hittar i matvarubutiken innehåller ofta för mycket vatten och har fel ph-värde. Använd då och då ett djuprengörande schampo så att du verkligen får bort all smuts och alla gamla rester av hårprodukter som annars tynger ner ditt hår.
Djuprendgörande schampo maxi wash från Kevin Murphy.
BALSAM OCH INPACKNING
Hoppa aldrig över balsam. Använd allra helst ett bra leave-in-balsam som inte sköljs ur.
Leave-in-balsam Staying alive från Kevin Murphy.
1 / 7

Hårstråna flyger i väg eller klistrar sig längs kinderna.

Vi är många som svär över våra kalufser vintertid.

- Jag har tunna hårstrån, vilket gjorde att håret blev frissigt varje vinter. Men tack vare att jag äntligen hittat ett bra schampo har det blivit bättre, säger Hanna Persson, 24, från Stockholm.

Experternas tips mot spretigt vinterhår

Hårstylisten Beverly McColgan

SATSA PÅ RÄTT FRISYR
Använder du mössa? Var då noga med att ha en frisyr som klarar av att du tar av dig mössan. Själv har jag kort hår och ser alltid till att lägga i ett volymgivande puder som gör att jag snabbt kan rufsa till håret när jag tar av mig mössan.
ANVÄND PLASTPÅSE
Dra en plastpåse över håret när du gör en inpackning. Värmen gör nämligen att inpackningen verkar bättre.
BLEK INTE
Blek inte håret. Blekning sliter på hårstråna och gör att de lättare går sönder.

 

Hårologen Lena Borg

ÄT NÄRINGSTILLSKOTT
Om du tappar mycket hår brukar det bero på stress eller att du inte får i dig de näringsämnen du behöver. Det finns specialanpassade tabletter med vitaminer och mineraler som hjälper ditt hår att återhämta sig.
UNDERSÖK HÅRTYP
Ta reda på vilken hårtyp du har. Ett proffs kan berätta mer om din hårtyp och du kan få hjälp att hitta produkter som passar just ditt hår.

 

Frisören Helene Hedström

Gör också en inpackning. Ett torrt hår måste få fukt och det löser du lättast genom att göra en inpackning då och då. När du tillför fukt kommer håret lättare att hålla ihop och inte bli flygigt.
GÖR EN TONING
Lägg även i en toning. Färgning sliter ofta på håret, men en toning kan ge det ett hälsosamt lyft.

Hur ska man göra för att ha ett fräscht hår även på vintern?

- Det gäller att använda sig av rätt produkter. Många kunder säger att de blir så nöjda när de varit hos mig, men att det aldrig blir lika bra hemma. Det beror på att de inte använder sig av lika bra anpassade produkter hemma, säger frisören Helene Hedström på salong Aqua Hår i Trollhättan.

"Fastnar i läppglansen"

Det stora problemet för håret är temperaturskillnaderna vi utsätter det för flera gånger om dagen. Håret klarar inte kontrasterna mellan minusgrader utomhus och tjugo plusgrader inomhus, dessutom är luften alldeles för torr för att håret ska trivas.

En som vet hur jobbigt ett statiskt vinterhår kan vara är Hanna Persson, 24, från Stockholm.

- När jag använde stickade tröjor och halsdukar så brukade håret klistra sig längs ansiktet och typ fastna i läppglansen, berättar hon.

Bra schampo gjorde susen

Hanna testade flera dyra schampon tills hon hittade ett som passade hennes hårtyp - vilket verkligen hjälpte.

- Dessutom gör jag inpackningar ofta och använder en hårolja, säger Hanna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!