Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Wallbergs utmaning under ”Mästarnas mästare”

Frida Wallberg har fått förfrågan att vara med i SVT:s ”Mästarnas mästare”, men inte känt sig redo förrän nu.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Frida Wallberg inledde proffskarriären inom boxning 2004, och 2010 blev hon världsmästare.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

Tidigare proffsboxaren Frida Wallberg hjärnskadades svårt under en titelmatch 2013.

Vägen tillbaka har varit lång och ännu är hon inte helt återställd.

Wallberg tackade i flera år nej till att tävla i SVT:s ”Mästarnas mästare”, men när hon fick frågan inför den 14:e säsongen av succéprogrammet kände hon sig redo.

– Det var en häftig känsla, säger boxaren.

Frida Wallberg, 38, är Sveriges mest framgångsrika kvinnliga boxare genom tiderna. Som amatör vann hon 48 av 53 matcher innan hon blev proffs 2004.

I november 2010 besegrade Wallberg den kanadensiska boxaren Olivia ”Rovdjuret” Gerula, vilket innebar att hon övertog WBC-bältet och blev världsmästare.

Senare besegrades Gerula ännu en gång i en returmatch om WBC-bältet i september 2011. I april 2012 försvarade Wallberg WBC-bältet återigen, denna gång i en match mot Amanda Serrano i Linköping.

Den 14 juni 2013 skulle Frida Wallberg på nytt försvara sin titel men Diana Prazak vann matchen i Stockholm på knockout då Wallberg drabbades av en blödning i hjärnan.

Vägen tillbaka har tagit tid.

– Sista tiden har varit väldigt bra får jag säga, men det är fortfarande mycket upp och ner. Jag har mycket huvudvärk och hjärntrötthet. Det är det jag slåss med varje dag. Det är tufft, säger Frida Wallberg.

Tackade nej i flera år

I flera års tid har proffsboxaren tackat nej till att delta i SVT:s ”Mästarnas mästare”. Men i årets säsong, den 14:e upplagan av programmet, kände hon sig till slut redo, berättar Frida Wallberg för Expressen.

– Innan jag åkte dit så var de fullt medvetna om att jag är tvungen att gå undan, vara för mig själv och kunna vila och slappna av, säger hon och fortsätter:

– Tävlingarna går ju inte att ändra på, utan de får man vara med på.

”Har haft en tuff period”

För den före detta proffsboxaren har tävlingsprogrammet varit en rejäl utmaning, och hon var till en början osäker på om hon skulle klara av det eller inte.

– Jag fullföljde ju programmet, och jag är glad att jag har fått vara med. Framförallt att jag hela tiden tackat nej så många gånger, och måendet har inte varit bra. Jag har haft en tuff period. 

– Nu kände jag ändå att jag har mått bra sista tiden, och sen att värdena ändå har varit bra, så då valde jag att tacka ja.

Hur var det att åter stå inför en tävling, om än på lite mindre allvar?

– Det är en jätteskön känsla, att få testa på tävlandet igen och få tillbaka adrenalinet. Att få träffa andra som har varit bäst i världen, och nu tävlar vi på samma villkor. Det var en häftig känsla.

Frida Wallberg fortsätter:

– Det var jätteroligt att få lära känna alla och det blir ju tajt, man bor ihop på samma ställe och man umgås varje dag. Det är ett fantastiskt gäng och det är ingenting jag ångrar.

Se mer:

Tyngdlyftaren om skadorna i programmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.