Freestyle-stjärnans uppbrott med Christer Sandelin – berättar nu

Stjärnans roll på Tommy Ekmans bröllop.
Freestyle 1982. Gruppen bestod då av Joakim Hagleitner, Diane Corinne Söderholm, Tommy Ekman, Gigi Hamilton, Christer Sandelin och Anders Uddberg.
Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Tommy Ekman, Gigi Hamilton och Christer Sandelin i Style 1986.
Foto: BJÖRN LUNDBERG / EXP
Foto: Haide Westring / Pressbild
Foto: STELLA PICTURES YESSICA THOR

Gigi Hamilton, 54, slog igenom i Freestyle – bara 15 år gammal.

Efter de hektiska ”Vill ha dej”-åren valde hon att lämna Sverige för Tokyo, London och New York och under många år var hon mamma på heltid.

– Om jag ska vara helt ärlig så hade jag gått in lite i väggen efter sista albumet, säger artisten.

Sommaren 1981 stod Freestyle inför sitt stora genombrott. Popgruppen hade blivit komplett året före då Tommy Ekman och Christer Sandelin av en slump träffat Gigi Hamilton och Kayo Shekoni på ett flyg till Malaga i Spanien.

– Jag och Kayo skulle åka till Spanien med mina föräldrar. Kayo kände Christer sedan tidigare, han var dj på ett disko i Stockholm som hette Bobbadilla, så när vi var i Marbella sedan kom de och hälsade på oss, säger Gigi Hamilton.

– Christer var väldigt intresserad av Kayo då men det var tyvärr inte besvarat. När vi kom hem frågade de om vi ville vara med i deras band. Vi var lite misstänksamma men hälsade på dem i replokalen och det lät bra. Det var så det började.

Succé över en natt med ”Vill ha dej”

Kayo hoppade av Freestyle precis före det stora genombrottet. Men Gigi Hamilton stannade kvar i gruppen och i juni 1981 släpptes hitsingeln ”Vill ha dej”.

– Vi spelade in den när jag var 15 år. Den sommaren skulle vi sedan spela på Gotland i två veckor, första veckan kom nästan ingen men andra veckan slog vi igenom med ”Vill ha dej” och över en natt var det fullt med människor. Det var otroligt, det var världens dröm som blev sann, säger hon.

Den 14 augusti nådde till slut ”Jag vill ha dej” den svenska singellistans förstaplats. Låten blev startskottet på ett gäng intensiva år med först Freestyle och sedan efterföljande Style.

Under den här tiden blev också Gigi Hamilton och Christer Sandelin ett par.

– Då var det bevarat, säger hon och skrattar.

Relationen höll inte men vänskapen och samarbetet bestod.

– Vi lyckades bli kompisar i stället vilket är fantastiskt när man är så ung. Vi hade kanske inte så mycket val heller eftersom ingen ville sära på gruppen. Men vänskapen finns även i dag, vi är som bror och syster, vi är jättenära, säger Gigi Hamilton.

Gigi Hamilton lämnade Sverige

När Style splittrades 1989 var hon trött men bestämde sig ändå för att spela in en soloskiva som gavs ut 1991. Gigi Hamilton förstod det inte då men säger i dag att hon hade gått in i väggen.

– Jag började turnera redan i 15-årsåldern och fortsatte i ett ganska hårt tempo i tio år. Det var studio, turné, skriva låtar. Det var en fantastisk virvelvind men man blev ju trött också, säger hon.

1992 träffade hon sin nuvarande man Lancelot, som jobbar på en investeringsbank, och valde att lämna Sverige.

– Det lockade med ett liv någon annanstans med den stora kärleken. Det blev att jag flyttade till New York ett tag och sedan bodde vi i London innan det blev Tokyo. Oväntat och kul, säger Gigi Hamilton.

”Blodad tand”

Paret har två barn – Lancelot Jr, 24, och Cazamere, 22 – och i många år ägnade sig Gigi Hamilton åt att vara mamma på heltid.

– Jag hade ju levt världens dröm och när mina söner föddes ville jag vara hemma, helt enkelt. Så jag var hemma med mina barn under många år. Det är världens gåva att kunna göra det. Lyxigt vet jag inte om det kallas, men det är ju det i dag – att kunna vara med sina barn, säger hon.

Nu är barnen utflugna för universitetsstudier och Gigi och hennes man pendlar mellan New York, där han jobbar för tillfället, och London, där familjen har sin bas.

Musiken har hon aldrig lämnat – förutom sporadiska återföreningar med Freestyle och Style har hon alltid skrivit och spelat in musik i sin studio. 2016 släppte hon också sitt första album på 25 år efter att ha blivit inspirerad av ingen mindre än Paul McCartney på en förlagsfest.

– Det var verkligen kanonkul. Nu har jag fått lite blodad tand så jag kommer säkert göra något igen, säger Gigi Hamilton.

Vad händer 2020 då?

– Det är ett ganska stort och spännande år. Freestyle firar faktiskt 40 år, vilket är en livstid. Vi pratar om att göra en jubileumskonsert eller en turné. Vi får se hur det blir, men det är den närmaste planen just nu. Och det vore jätteroligt att spela in ny musik.

Slog igenom som tonåring

Gigi Hamilton föddes i maj 1965 i Stockholm och slog igenom i början av 1980-talet som medlem i gruppen Freestyle – framför allt känd för hitlåtarna ”Vill ha dej”, ”Fantasi” och ”Dover Calais”. Gruppen splittrades 1983 med ombildades som trion Style med Gigi Hamilton, Tommy Ekman och Christer Sandelin.

Efter Styles uppbrott 1989 gav hon 1991 ut ett självbetitlat soloalbum. Sedan följde en 25 år lång paus som hon ägnade åt familjeliv innan hon 2016 gjorde comeback med albumet ”Colours of her mind”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.