Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Lindströms faktafel i ”På spåret”

Detta är ”På spåret” i SVT
Fredrik Lindström råkar leverera att faktafel i fredagens avsnitt av ”På spåret”. Foto: SVT
Felet har att göra med Beatles och det svenska bandet Trio me' Bumba. Foto: SVT
”På spåret”-duon Fredrik Lindström och Kristian Luuk. Foto: SVT
Farah Abadi och Johan Glans i ”På spåret”.Foto: SVT
Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne i programmet.Foto: SVT
1 / 7

I fredagens avsnitt av ”På spåret” påstår domaren Fredrik Lindström att svenska bandet Trio me' Bumba hade The Beatles som förband i Sverige 1963.

I själva verket var det tvärtom – det svenska bandet var förband åt det brittiska popbandet, som precis hade slagit igenom.

– De var ju i Eskilstuna, Beatles, och hade Trio me' Bumba som... Eller nej, var förband åt Trio me' Bumba, säger Fredrik Lindström i ”På spåret”.

”På spåret”-domaren Fredrik Lindström, 56, har koll på det allra mesta – men i fredagens avsnitt av ”På spåret” så blir det fel.

I ett moment, där lagen ska gissa vilket årtal det är som åsyftas, är 1963 rätt svar – och det visas bland annat att legendarerna i The Beatles spelade flera konserter i Sverige.

Fredrik Lindström, som föddes samma år, påstår då att The Beatles inte var huvudakten under sin turnésväng i Sverige – utan att det i stället var det svenska kultbandet Trio me' Bumba som hade The Beatles som förband på de fem konserterna.

– Beatles var stora då. De var ju i Eskilstuna, Beatles, och hade Trio me' Bumba som... Eller nej, var förband åt Trio me' Bumba, säger Fredrik Lindström i ”På spåret”, och får kollegan Kristian Luuk att reagera.

– Nä, Beatles var förband, utbrister Luuk förvånat.

Lindströms faktafel

Fredrik Lindström skämtar vidare om hur nära han själv var att ha The Beatles som förband – eftersom han en gång ersatt Trio me' Bumba.

– Jag har ersatt Trio me' Bumba en gång, när de inte kunde vara med i Grotesco, så jag är ett steg från att ha haft Beatles som förband. Förstår ni? Det är nästan kusligt, jag kan vakna mitt i natten och tänka ”vad otroligt”.

Men vad som inte framgår i ”På spåret” är att Fredrik Lindström har fel – det var The Beatles som hade Trio me' Bumba som förband på de fem Sverige-konserterna 1963, inte tvärtom.

SVT: ”Inte riktigt rätt”

Bland annat Arbetarbladet har skrivit om händelsen – när Trio me' Bumba och The Beatles bokades tillsammans sattes det svenska bandets logga högst upp, för att vissa arrangörer var osäkra på om det okända bandet från England skulle kunna dra publik. Men när turnén väl kom till Sverige hade The Beatles precis slagit igenom stort världen över, och det var ingen tvekan om att det var de som skulle vara huvudakten, med Trio me' Bumba som förband.

– Det låter väl som att det blev slarvigt uttryckt och inte riktigt rätt när han försökte berätta en lite skojig historia och göra en tillfällighet till en stor grej. Det var tänkt att vara en lustighet i programmet, det är inte något bärande för frågesporten, säger Charles Franz, producent för ”På spåret”.

Här börjar Fredrik Lindström sjunga Britney Spears

Här börjar Fredrik Lindström sjunga Britney Spears

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.